Magyarország nem tud mit kezdeni az elítélt migránsokkal

2015. november 13. 14:31

A kitoloncolásra ítélt migránsokat Szerbia nem veszi át, a fogvatartottakat egy idő után szabadon kell engedni – mondta Iván Júlia, az MHB jogásza a kitoloncolásról az ATV-n.

2015. november 13. 14:31

Iván Júlia, a Helsinki Bizottság jogásza volt az ATV Start című műsorának vendége. A szakértő elmondta, hogy ha Németország újra elkezdi alkalmazni a dublini rendeletet a szírekre, akkor sok ezer szír menedékkérőt kéne visszatoloncolni Magyarországra. Mivel Magyarország körülbelül kétszázezer migránst regisztrált, így megvan a jogalap, hogy visszaküldjék őket ide, de a gyakorlat azt mutatja, hogy nagyon kevés esetben teszik ezt meg. Idén a huszonhét tagállamból ezeregyszáz menedékkérőt toloncoltak vissza az országba.

A Iván Júlia kiemelte: jogi szempontból téves az az elképzelés, miszerint Görögországba kellene küldeni azokat, akiknek kérelmét elutasították, mivel ott léptek be az EU-ba. Ugyanis a dublini egyezmény értelmében ha a migránsok Görögországon át érkeztek, de elhagyták a schengeni övezetet, akkor a következő belépési ország a felelős, ez pedig Magyarország.

A szakértő szerint Magyarország nem nagyon tud mit kezdeni az bíróság által illegális határátlépés miatt kitoloncolásra ítélt migránsokkal. Nagyjából hat-hétszáz menedékkérő várja idegenrendészeti őrizetben, hogy átadják őket a Szerbiának. A szerbek azonban nem veszik át őket. A szabály szerint, ha egyértelműen látszik, hogy nem lehet végrehajtani a kiutasítást, akkor nem jogszerű a további fogva tartás. Így a kiutasításra ítéltek nagy része egy idő után szabadon folytatja útját Németország felé.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagykutya
2015. november 14. 07:02
leszboszi
brekker
2015. november 14. 03:43
Időbeli és súlyossági sorrendben: 1. Össze kéne fogdosniuk előbb. Pusz bírósági eljárás. 2. Ide akarják küldeni, de se az elfogott nem akar ide jönni, se nekünk nem kell, se az sem világos, hogy miért éppen ide. 3. Athozzák erőszakkal, erre mi elengedjük, a migráns meg visszamegy. "Nem lehet migráns mellé egy közlekedési rendőrt állítani."
liberálzöld.
2015. november 14. 01:03
WTF? Erről miért nem ad hírt az MTV? "Idén a huszonhét tagállamból ezeregyszáz menedékkérőt toloncoltak vissza az országba."
Zsolt75
2015. november 13. 23:54
Szerbia nem fogadja őket? Nem gond. Van kerítés, kirakni mögé, aztán legyen olyan leleményes, mint idefelé...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!