A női cégvezetők megbízhatóbbak, mégis csökken a számuk

2015. október 14. 16:16

Csökkent az elmúlt öt évben azoknak a vállalkozásoknak az aránya, melyekben a nők tulajdonosi,vagy aláírói szerepet kaptak. Az arány annak ellenére romlik, hogy a statisztikák szerint a nőkhöz is kötődő cégek jóval megbízhatóbbak, mint csupán férfi érdekeltségű társaik – derült ki az Opten által közzétett adatokból.

2015. október 14. 16:16

Csökkent az elmúlt öt évben azoknak a vállalkozásoknak az aránya, melyekben a nők tulajdonosi,vagy aláírói szerepet kaptak. Az arány annak ellenére romlik, hogy a statisztikák szerint a nőkhöz is kötődő cégek megbízhatóbbak, mint társaik - derült ki az Opten által közzétett adatokból.

 „Összehasonlítottuk megbízhatósági szempontból a női érdekeltséggel rendelkező cégeket, illetve a tisztán férfi felső vezetéssel és tulajdonosi szerkezettel bíró gazdasági társaságokat, és azt tapasztaltuk, hogy a gyengébbik nem képviselői pozitív hatással vannak a vállalkozások életképességére” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs vezetője.

2011 óta a magyarországi cégstruktúrában bekövetkező változások kihatottak a nemek arányára a gazdasági társaságok vezetésében. Míg 2011-ben a cégek 61 százaléka kapcsolódott nőkhöz, mára ez az arány 57 százalékra esett. Az arány annak ellenére romlik, hogy az adatok szerint a csak férfi vezetéssel működő cégek kockázati besorolása 10 százalékkal rosszabb, mint azok, melyekben nők is rendelkeznek tulajdonosi, vagy aláírói jogosultsággal.

Ennek oka a tapasztalatok szerint, hogy a nők átgondoltabban hoznak döntéseket, megbízhatóbbak, kevésbé vágynak személyes dicsőségre, így egyszerűbben megy nekik a csapatmunka. Mivel a férfiakat inkább hajtja a személyes siker, ennek érdekében könnyebben hoznak kockázatos döntéseket. A nők sokkal inkább hosszútávra terveznek.

A statisztikák szerint, mivel a nők a munkán kívül számos tennivalójuk van, ezért kevésbé vállalják az akár napi tizenkét órát is igénylő vezetői szerepet. Az ilyen pozícióban dolgozó nők, vagy női tulajdonosok átlag életkora 49 év, tehát az anyaszerepből a munka világába visszatérők kapnak, vagy vállalnak inkább ilyen magas tisztségeket. Ennek ellenére a hazai cégstruktúrában a gyengébbik nem szerepe továbbra is jelentős.

„Mintegy 328 ezer gazdasági társasághoz kapcsolható tulajdonos, illetve cégjegyzésre jogosult nő van, közöttük felülreprezentáltak a nagyvállalatokat irányító hölgyek” – mondja Pertics Richárd. A hagyományos női szektorokban, mint az egészségügy, a hölgyek aránya nagyobb a döntéshozó pozíciókban, de a pénzügyi szektorban is kisebbségben vannak a férfiak a tulajdonosok, vagy cégjegyzésre jogosultak között.

A nők megbízhatóságát mutatja, hogy a jelenleg működő női érdekeltségű vállalkozások átlag életkora 12 év, szemben a csupán férfi érdekeltségűekkel, melyeknél ez a kor csupán 8 év.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szuverén
2015. október 15. 08:11
"női cégvezetők megbízhatóbbak" Rendre, hasonló megállapításokat írnak. Elgondolkodom, létezik olyan emberi tulajdonság, ahol a férfiak jobbak?
tunde04
2015. október 14. 17:10
bezzeg Angele Merkel! http://fos.hu/8s9
Energetikus
2015. október 14. 16:46
hát ha a cégvezetöket is pártalapon nevezik ki ... - a Fidesz-KDNP pedig férfias párkapcsolat ...
Apáczai
2015. október 14. 16:27
"...a nőkhöz is kötődő cégek jóval megbízhatóbbak,..." Ez tény. Mivel inkább nem döntenek, sem hogy rosszul döntsenek. Vagy lemondanak. Mert a tágabb összefüggésekkel nehezen birkóznak meg, és nem tudnak (jó értelemben sem) kockáztatni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!