Nemet mondanak a városmajori hotelre

2015. szeptember 02. 15:37

Akár még szálloda is épülhet a XII. kerületi Városmajorban – ettől tartanak azok a helyi civilek, akik szeptember 9-én kívánják félelmeiket és elgondolásaikat nyilvános fórum keretében megosztani a meghívottakkal és a Városmajor jövője iránt érdeklődőkkel. Utánajártunk, megalapozottak-e a civil félelmek.

2015. szeptember 02. 15:37
Ambrus Balázs
Szálloda is épülhet a XII. kerületi Városmajorban egyes aggódó civilek szerint, akik fórumot szerveztek szeptember 9-re a téma megvitatására. A Mandiner utánajárt a kérdésnek.
 
A közösségi tervezés keretében a XII. kerület (Hegyvidék) önkormányzata már korábban is teret adott (pl. a Normafa fejlesztésének tervezési szakaszában) az érintettek véleményének.
 
A Városmajor esetében sincs ez másképp. A helyiek aggodalmának alapját ebben az esetben az önkormányzat Városrendezési és Építési Szabályzatának egyik paragrafusa szolgáltatja. 
 
Előzmények
 
A Városmajorban 2013-ig a BSE több sportcélú ingatlant birtokolt. Felhalmozódott adósságai miatt azonban a sportegyesület működése ellehetetlenült. Ekkor vetődött fel az MTK-ba olvadása, adóssággal, ingatlanokkal és sportolókkal együtt. A fúziót követően tehát az ingatlanok új tulajdonosa az MTK lett.
 
A klub elnöke, Deutsch Tamás 2014-ben ígértet tett, hogy TAO-s pályázati pénzből megújulnak a sportpályák, azonban ez csak részlegesen valósult meg. Korszerűsítették a kardvívóteremnek is otthont adó csarnok fűtési rendszerét, és rendbe hozták a röplabda csarnokot, valamint az ritmikus sportgimnasztika termet is, ám a Szamos utca túloldalán lévő teniszpályák azóta is parlagon hevernek, területüket felverte a gaz.
 
 
E rendkívül értékes, ám a mai napig elhanyagolt ingatlan adott okot a helyi civilek aggodalmára. Az említett helyi rendelet, azaz az építési szabályzat övezeti besorolása szerint ugyanis az említett teniszpályák területére „szálloda funkció is megengedett”
 
Lapunk kérdésére az MTK kommunikációs igazgatója, Szegő Tibor kijelentette: a városmajori teniszpályák fejlesztésével kapcsolatban kizárólag sportcélú hasznosításban gondolkodnak, ezért „szállóvendégek fogadására alkalmas létesítmény” építésének még a gondolata sem merült fel. Korábban elhangzott, hogy a tulajdonos sportklub a teniszpályák új funkcióját keresi és ehhez olyan külső partnert kíván bevonni, aki a hosszú távú üzemeltetés mellett a rekonstrukció költségeiből is kivenné a részét. A befektetés megtérülése tehát ez esetben fontos szempont lehet.
 
A Hegyvidéki Önkormányzatnak sincs tudomása arról, hogy a Városmajorban szálloda építéséről lenne szó. Az önkormányzat sajtóirodája jelezte, többször tárgyaltak korábban az MTK-BSE képviselőivel, soha semmilyen egyeztetésen a szálloda építésének ötlete nem merült fel. „Önkormányzatunk álláspontja egyébként az, hogy a Városmajor jellegébe egy ilyen funkció nem is illeszkedne bele, és az önkormányzat ezen a területen a sport- és szabadidő-funkció jellegű fejlesztéseket támogatja.”
 
Hangsúlyozták, hogy több mint 30 ingatlanra vonatkozik ez az övezeti besorolás, mely alapvetően rekreációs célú tevékenységet ír elő ezen a területen. Ezen övezeti besorolás alá egyébként több mint harminc ingatlan tartozik a kerületben, nem csak az érintett városmajori terület. Közöttük több is van, melyen már régóta szállodaépület található, és önkormányzatnak az volt az álláspontja, hogy az övezetben megengedett rekreációs célú létesítmények közé tartozik a szálloda funkció is.
 
Nincsen szó tehát spekulációról, erre utal az is, hogy az Építési Szabályzatba még jóval a BSE beolvadása előtt, 2009-ben került a civilek által hivatkozott szálloda funkció rész.
 
A civilek által összehívott helyszíni egyeztetést mindezektől függetlenül megtartják, kérdéseikre az MTK vezetőitől és az önkormányzat illetékeseitől személyesen szeretnének válaszokat kapni.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2015. szeptember 02. 17:14
Nemet mondanak egy hotelre, amit egyelőre a kutya sem akar megépíteni. Igazi libnyaf visongás.
luga
2015. szeptember 02. 16:39
A BSE-t megsegíthette volna anno a főváros, nem kellett volna ezt a területet az MTK tulajdonába adni. De ha már így történt, az MTK hozzon létre egy tisztességes sportcentrumot, akár szállodával is.
Akitlosz
2015. szeptember 02. 16:23
Mitől rosszabb a szálloda, mint a használatlan, gazos teniszpálya?
toyoda
2015. szeptember 02. 16:14
Honda Giorno Crea.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!