Erősítenék a magyarországi síturizmust

2014. december 09. 15:22

A turizmusért felelős helyettes államtitkár szerint a síturizmus fellendülése enyhíthetné a turizmus nyári szezonális kilengését.

2014. december 09. 15:22

A piaci szereplők együttműködésére is szükség van a síturizmus fellendüléséhez, amely enyhíthetné a turizmus nyári szezonális kilengését – mondta Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten sajtótájékoztatón. Hozzátette, hogy a májusban megalakult Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter tagjai közötti összefogás, mint például a kedvezményes programok, szállodákkal közösen kialakított csomagok, a síközpontok fejlesztése mind kedvező feltételeket teremt és egybeesik a kormány belföldi turizmus élénkítésére irányuló törekvéseivel. Az NGM hellyettes államtitkára arra is felhívta a figyelmet, hogy a síturizmus bővülése újabb munkahelyeket is teremthet.

Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója hangsúlyozta, hogy december-februárra a belföldi vendégéjszakáknak mindössze 15 százaléka esik, ennek növelése érdekében a zrt. a sípályák, szakmai szervezetek, kereskedelmi cégek alkotta klaszter szakmai partnereként számos platformon népszerűsíti a síturizmust. Megjegyezte azt is, hogy több sípálya is elfogadja már a SZÉP-kártyát.

Fehér Gyula, a hazai síturizmus összefogásáért létrejött Chernel István Sí és Turisztikai Klaszter ötletgazdája ismertette: statisztikák szerint a magyar lakosság csupán 5 százaléka síel, többségük külföldön. A csoportosulás fő célja hogy a magyar sízők a hazai sípályákat is válasszák, fejlődjön a magyarországi síélet, és a havas sportok kultúráját, a biztonságos téli sportolás ismereteit széles körben terjesszék. Ehhez pedig megfelelő helyszíneket, sípályákat biztosítsanak. Az ötletgazda az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a sípályák fejlesztésének többsége eddig uniós támogatásokból valósult meg, a klaszter piaci alapon működik, önszerveződő. A klaszter egyelőre 18 tagot, köztük a magyar sípályák egyharmadát, hét havas és hat műanyag sípályát, 3 síszakmai szervezetet és két kereskedelmi céget számlál.

Az MTI által megkérdezett tagok úgy vélik, hogy a kezdeményezéssel lehetőségük nyílik arra, hogy bizonyítsák, az infrastruktúra fejlesztésével a magyar természeti körülmények is ideálisak lehetnek a főként tanuló és kezdő síelőknek, hasonló élményt biztosítva, mint a külföldi síparadicsomok.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunzoo
2014. december 09. 17:29
Mivan mivan???? Fogadást kötöttek a nertársak hogy ki mer nagyobb baromságot mondani? Persze a síparadicsom Felcsúton lesz.
potyka
2014. december 09. 17:14
Ez marhaság! Az Európában, de talán a világon páratlan gyógyfürdőinket kellene nyomatni! Egy ekkora marha mint ez az államtitkár miért nem inkább havat lapátol közmunkában télen, nyáron pedig szemetet szed? :DDDDDDDD
száraztészta-tüzifa
2014. december 09. 17:04
Előbb a honvédséget kéne erősíteni, aztán bevonulva a felvidékre, magától erősödne a síturizmus is. ...bár tótia katonai potenciálját elnézve, elég lenne lefegyverezni az amúgy éppen sztrájkoló magyar ultrákat. Legalább nem unatkoznának.
adam
2014. december 09. 16:58
Szerezzétek vissza a hegyeinket! ;)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!