Czomba: Nem lesznek elbocsátások a vasárnapi zárva tartás miatt

2014. december 17. 13:48

Az államtitkár szerint semminemű adat nem áll rendelkezésre arról, hogy elbocsátások lesznek a kereskedelemben a vasárnapi zárva tartás miatt. Sőt: akár több műszak bevezetését is eredményezheti a 6 napra szűkített nyitvatartás.

2014. december 17. 13:48

A kereskedelemben általánosságban munkaerőhiány van, ezért Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára nem számít elbocsátásokra a vasárnapi pihenőnap bevezetése miatt – közölte a minisztérium szerdán az MTI-vel. „Minden félreértés elkerülése végett, semminemű adat nem áll rendelkezésre arról, hogy elbocsátások lesznek” – hangsúlyozták. A közleményben megjegyezték, a külföldi példák is azt mutatják, hogy sem a kereskedelmi áruk mennyisége, sem a vásárlók száma nem változik azzal, hogy 7 napról 6 napra csökkent a nyitvatartási idő. Ezzel ellentétben, ezeken a helyeken a 6 napra jutó többletvásárlás a nyitvatartási idő módosítását, azaz több műszak bevezetését eredményezte – fogalmazott az NGM.

A minisztérium azt követően juttatta el közleményét az MTI-hez, hogy a Czomba Sándor a Hír TV Magyarország élőben című műsorában kedden este riogatásnak nevezte a 20-30 ezres elbocsátásról szóló beszámolókat. „Azt, hogy 20-30 ezer ember fogja elveszíteni az állást, azt én nem tartom reálisnak” – mondta, arra a kérdésre pedig, hogy mennyit tart reálisnak, úgy felelt, hogy „nyilván, ha egy ember elveszti a munkahelyét, az is rossz mindenki számára, főleg annak, akit érint. Én nagyságrendileg jóval kevesebb emberre gondolok”. Szavait több hírportál is azzal a címmel idézte: hogy a minisztérium is elismerte, hogy lesznek elbocsátások a vasárnapi zárva tartás miatt.

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kérdés
2014. december 17. 18:49
Plázát minden határba! Hogy kellő számban tudják támogatni az emberek a plázák vasárnapi bezárása elleni gigatiltakozásokat!
Zokni
2014. december 17. 17:35
"Az államtitkár szerint semminemű adat nem áll rendelkezésre arról, hogy elbocsátások lesznek a kereskedelemben a vasárnapi zárva tartás miatt..." - mondja a derék orbánfi. Hát, hacsak az nem, hogy egy hét - mint ahogy a nevéből következik is - az hét, azaz hét (7!) napból áll. Míg, ha elveszünk ebből egyet, mint már nem beszámítható munkanapot, akkor egy hét - mint ahogy a nevéből következik is - az csak hat, azaz hat (6!) munkanapból fog állni. Milyen adat kéne még? Sanya... Mondjuk ha Robinson módra minden napról elnevezünk egy dolgozót a bevásárlóközpontban, ezért lesz egy Hétfő, egy Kedd, egy Szerda, egy Csütörtök, egy Péntek, egy Szombat és egy Vasárnap, akkor vajon melyikre nem lesz szüksége a munkáltatónak? Kicsit segítek: ne mondjon Csütörtököt, és a Péntek sem ér! Tehát?
realista
2014. december 17. 16:12
"semminemű adat nem áll rendelkezésre arról, hogy elbocsátások lesznek a kereskedelemben" Ahhoz sem állt semminemü adat rendelkezésre, hogy mik lesznek a következmények - mégis gondolkozás nélkül megszavaztátok.
kuwiq
2014. december 17. 15:15
Egyébként az államtitkár úr figyelmébe ajánlom, hogy 50 munkanapot tetszettek eltörölni évente. Mégis miből gondolja, hogy ennek folyományaképpen nőne a foglalkoztatás, vagy akár a műszakszám?? Nálunk a nagyok éjjel is nyitva vannak, ha nem tűnt volna fel, milyen plusz műszakot vezetnének már be?? Az ember azért elvárná egy polgári kormánytól, hogy ne a mszmp gyorstalpalók szintjén álló figurákat alkalmazzanak ilyen állásokban. Ez az egyszeri illetékes elvárs szintje. Egy marotielvtárs ehhez képest közgazdasági és szervezőzseni volt, pedig az is fordítva ült a lovon. Az ilyen tisztviselőket nem korrupció miatt kéne sürgősen elhajtani, hanem, mert hülyék!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!