Fidelitas, Ifjú Demokraták, Jobbik IT: Engedjék be a politikát az egyetemekre!

2014. november 06. 13:35

Fiatal politikusok vitáztak Balatonfüreden, az Infotér Konferencia nulladik napján, többek közt a fiatalok és a közélet viszonyáról, az egyetemi politizálásról és az elvándorlásról.

2014. november 06. 13:35

Szerdán este, a balatonfüredi Infotér konferencia nulladik napjának kerekasztal-beszélgetésén Böröcz László, a Fidelitas ügyvezető alelnöke, Farkas Gergely, a Jobbik Ifjúsági Tagozat elnöke és Szarvas Koppány Bendegúz, az Ifjú Demokraták (IDE) elnöke vitatkoztak arról, mit kínál ma Magyarország a fiatalok számára. A beszélgetés moderátora Balogh Ákos Gergely, a Mandiner főszerkesztője volt.

A fiatalok elvándorlásáról a Fidelitas alelnöke azt mondta, hogy nem példátlan a magyar történelemben, a 19. és a 20. század fordulóján – amire ma monarchia aranykoraként tekintünk vissza – szintén nagyon sokan hagyták el az országot. Böröcz abban bízik, hogy ezek az elvándorlók előbb-utóbb hazajönnek, amihez azonban a kormánynak először az ország gazdaságát és költségvetését kellett rendbe tennie. A jobbikos politikus szerint a fiatalok fő problémája a kiszámíthatatlanság, ez a külföldre költözés egyik fő magyarázata is, és ezért súlyos felelősség terheli a kormány össze-vissza döntéseit. Az IDE elnöke azt mondta, 2010 előtt kifejezetten kiszámítható, tervezhető volt a jövő a fiatalok számára, nem véletlen, hogy az Orbán-kormány hivatalba lépése előtt nem volt olyan év, amikor több mint negyvenezren hagyták volna el az országot. Szerinte akkor lesz ismét vonzó a hazatérés a fiataloknak, ha az ország kelet helyett ismét demokratikus, nyugati irányba fordul.

Mindhárom politikus egyetértett abban, hogy a politikai ifjúsági szervezetek számára lehetővé kéne tenni, hogy jelen legyenek a felsőoktatási intézményekben. Böröcz arról beszélt, hogy a Fidelitas 2009 óta következetesen ezt az álláspontot képviseli, amiről már egyeztettek is a Rektori Konferenciával, de úgy látják, hogy még hosszú folyamat vezet oda, hogy el lehessen fogadtatni ezt a felsőoktatás érintettjeivel. Farkas azt vetette a Fidelitas szemére, hogy ha tényleg következetesek, akkor az azt is jelenti, hogy súlytalanok, mivel 2010 óta semmivel sem jutott előrébb ez a kérdés, pedig a kormánypárti szervezetnek sokkal nagyobb a mozgástere, mint egy ellenzékinek. Farkas azt mondta, társadalmi vitának kéne kezdődnie a politika egyetemi jelenlétéről.

Böröcz és Farkas abban sem értettek egyet, hogy mire lenne szükség a politikai ifjúsági szervezetek egyetemi működéséhez: Böröcz szerint ma is megvannak ehhez a jogszabályi lehetőségek, csak az autonóm egyetemek döntésére van szükség, Farkas szerint ehhez módosítani kellene a felsőoktatási törvényt, ami tiltja a pártok jelenlétét (a Jobbik IT a Jobbik részeként működik, míg a többi ifjúsági szervezet jellemzően önálló egyesületként). Szarvas azt mondta, az egyetemi politizálás fő ellenzői azok a pártok, akik nem szeretnék, ha szimpatizánsaik politikával találkoznának és önálló gondolataik lennének.

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2014. november 06. 18:52
Engedd be a tótot, kiver a házadból. Meg is tették. Akár "jobb" akár "bal" oldalról. A XIX. sz.-ban a "Márcziusi Ifjak"-lásd : Pilvax. a század forduló után a " Gallilei -Kör"-Rosenfeld -Rákosi Mátyás. A két világháború között: "Az óbudai csata" Horthysta egyetemi ifjúság a magyar király ellen. Majd Hannibál tanár úr-effektus. 1956: MEFESZ a DISZ helyett-Bem tér- forradalom- sortüzek. A rendszerváltás után a baloldal kísérletezik. Előbb a Gyurcsányi AMOEBA +a Zuschlag vonal. Majd a Bajnai Ha-Ha mozgalma,Atlantiszi tréninggel. Most megint Gyurcsány a kis "Kaland-galandféreggel " Szarvas Koppány Beddegúzzal!
radical
2014. november 06. 16:42
A Fidelitas önálló egyesület? Na ne nevettessen már a cikk írója! :)))
Rebel Son
2014. november 06. 14:25
Szebb jövőt! :)
Bölcs Ész
2014. november 06. 14:22
Szarvas Koppány Bendegúz? Ez a név inkább a galgagyörki Jobbik elnöki posztjára predesztinálná, meglepetésre mégis ő a Gyurcsányjugend elnöke. Van viszont egy kiváló paródiaoldal Koppányról a Facebook-on, szakadok az kiposztolt mémeken: https://www.facebook.com/szarvaskoppanybendeguz
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!