Még idén elkészülhet a duális felsőoktatás koncepciója

2014. október 03. 19:02

Még az idén szeretné kidolgozni a duális, azaz gyakorlatorientált felsőoktatás koncepcióját a Duális Képzési Tanács – mondta el Parragh László, a tanács tagja. Parragh szerint a cél az: a hallgatók úgy végezzenek az egyetemen, hogy már látnak előtte valódi munkahelyet.

2014. október 03. 19:02

A formálódó Duális Képzési Tanács még az idén szeretné kidolgozni és a kormány elé terjeszteni a duális, vagyis gyakorlatorientált képzés felsőoktatásra történő kiterjesztésének koncepcióját – mondta Parragh László, a tanácsban részt vevő Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke pénteken. Így a gazdaságorientált területeken a felsőoktatásban már 2015 szeptemberétől elindulhatna a duális képzés –közölte Lille-ben, ahol a szakmák Európa-bajnoksága (EuroSkills) zajlik október 2. és 5. között.

Parragh László kiemelte: a felsőoktatás duális irányba mozdítása összecseng a kormány újraiparosítási politikájával és azzal a céllal, hogy Magyarország legyen Európa termelési központja, és minél több magas hozzáadott értékű terméket gyártsanak itt. A duális képzés felsőoktatásra való kiterjesztése keretében azt szeretnék elérni, hogy minden olyan szakmában, amelynek „gazdasági outputja van” – például a mérnöki, természettudományos, informatikai képzésben – úgy jöjjenek ki a felsőoktatásból a hallgatók, hogy „már látnak előtte valódi munkahelyet” – fogalmazott Parragh László.

Az is fontos cél, hogy a szakmunkásképzés ne legyen zsákutca, és ha valaki tanúbizonyságot tesz arról, hogy a szakmáját jól tudja, akkor tovább tudjon lépni a felsőoktatásba. Ha pedig valakiről kiderül, hogy nem tudja elvégezni azt az egyetemi, főiskolai szakot, amit szeretne, akkor legyen lehetősége szakmát tanulni és abból megélni. Meg kell tehát teremteni a lehetőséget, hogy oda-vissza meglegyen az átjárhatóság, ez a központi európai országok gyakorlata, és ezekben az országokban alacsonyabb is az ifjúsági munkanélküliség – mutatott rá az MKIK elnöke.

Parragh László elmondta, hogy a nagyobb külföldi cégek magyarországi leányvállalatainál és a nagyobb magyar cégeknél – ilyen például a Mol, a Richter – már működik a munkához szükséges gyakorlati tudás átadása az egyetemistáknak, főiskolásoknak, azonban a közepes méretű cégeket még érdekeltté kell tenni ebben. Az elnök közölte, hogy 2018-ban Magyarország rendezi a EuroSkills megmérettetést, ami nagy eredmény, már csak azért is, mert Kelet-Közép-Európában még soha nem rendeztek ilyen bajnokságot. Hozzáfűzte: a régió országaiban vita zajlik a szakképzésről, és Magyarországgal ellentétben például sem Lengyelország, sem Szlovákia, sem Románia, sem Horvátország nem reformálta még meg a szakképzését, ezért érdeklődnek a Magyarországon bevezetett duális modell iránt.

Parragh László beszámolt arról is, hogy Lille-ben tárgyalt a verseny szervezőivel, a EuroSkills szervezet elnökével és főtitkárával, valamint a szakmák olimpiájának is nevezett WorldSkills képviselőivel, illetve a francia oktatási miniszterrel.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VerdbenekhyKeményFarkas
2014. október 04. 15:20
" úgy jöjjenek ki a felsőoktatásból a hallgatók, hogy „már látnak előtte valódi munkahelyet" Ez talán a politikusok esetében is hasznos lenne... Nagyon hasznos!
Gregorius
2014. október 03. 21:49
Nincs új a nap alatt. Vegyészhallgatóként IV. év után nyáron vagy másfél hónapot töltöttem egy műanyag feldolgozó gyár kísérleti üzemében, utána, a 35 évnél fiatalabb oktatókat kiküldték egy teljes évre a gyárak kísérleti laborjaiba, fejlesztő részlegéhez, hogy közvetlenül is lássuk az ipar működését és igényeit. Különben egy okleveles mérnök (M. Sc.) nem specializálódhat annyira, hogy csak egy adott pl. autógyár követelményeinek feleljen meg, kell legyen általános tudása, azaz a dolgot nem lehet túlzásba vinni.
bambuci
2014. október 03. 19:52
Nagyon helyes.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!