Magyar Nemzet: Önkényesen válogatott az Ökotárs a pályázók között

2014. október 01. 13:27

A Magyar Nemzet birtokába került levelezés szerint az Ökotárs Alapítvány gyakran a pályázatok szakmai értékelése során amúgy alacsonyabb pontszámot elért szervezeteket támogatott. Az Ökotárs vezetője szerint viszont jogszerűek voltak a döntések, amelyeket jegyzőkönyvek rögzítenek, a támogatók pedig szintén elfogadták a döntéseket és sosem találtak benne kivetnivalót.

2014. október 01. 13:27

Az Ökotárs Alapítvány nem mindig a benyújtott pályázatok szakmai értékelése alapján döntött a támogatásokról – írja a Magyar Nemzet egy birtokába került levelezésre hivatkozva. Eszerint Illés Márton, az Autonómia Alapítvány munkatársa azt kérdezte egy levélben az Ökotárs Alapítványt vezető Móra Veronikától, hogy mi legyen a támogatni kívánt szervezet pályázatával, amely a szakmai értékelésen alacsonyabb pontszámot kapott. Variáljanak rajta, vagy támasszák alá erős indoklással?

Az Ökotárs igazgatója korábbi beszélgetésekre hivatkozva úgy válaszolt, hogy a bíráló bizottság ad majd egy erős indoklást arról, hogy miért támogattak mégis egy alacsonyabb pontszámot elért pályázatot.

A Magyar Nemzet cikkére az Ökotárs Alapítványt vezető Móra Veronika a hvg.hu-nak reagált: mint mondta, a pályázatok értékelése úgy zajlott, hogy először két szakmai értékelő vizsgálta a pályázatokat, és ha az ő véleményük eltért, akkor bevontak egy harmadikat. Ezek az értékelések kerültek aztán egy háromtagú bíráló bizottság elé.

„Ezek a bizottságok sem bólogatójánosokból állnak, ugyanúgy szakmailag kompetensek, és az sem egyedülálló, hogy a bírálóbizottságok felülírhatják egyes, általuk jogosnak ítélet esetekben a lista sorrendjét, illetve, hogy mely pályázatokat tartják támogatandónak és melyet nem” – mondta a hvg.hu-nak Móra Veronika. Azt is hangsúlyozta, hogy ezeket a döntéseket jegyzőkönyvek rögzítik, a támogatók pedig szintén elfogadták a döntéseket és sosem találtak benne kivetnivalót. A szerződésben egyébként benne van, hogy erre a bírálóbizottságnak joga van – tette hozzá.

Móra Veronika azt is megjegyezte: furcsa, hogyan kerülhetett ez a levelezés a Magyar Nemzet birtokába.

Az Ökotárs Alapítvány irodájában szeptember 8-án tartott házkutatást a rendőrség.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2014. október 01. 23:02
És? Norvégok sérelmezték? CÖF nem nyert? Kapott elég állami pénzt...
tango47
2014. október 01. 17:03
Miért? Volt valakinek egy szemernyi kétsége is azzal kapcsolatban, hogy nem így intézték a pályázatokat? A filozófus srác akadémikusi dolgozatát is jóra értékelte az MTA "zsürije", de a szubjektív értékelésben mégsem fogadták el. Miért? Csak!
VakzKommondor
2014. október 01. 16:38
Jópofa :) realtime Monty Python az egész magyar közélet. Az összes állami nagyberuházás, trafik, föld- pályázatot a felcsúti kézi vezérli, erre lehoznak egy ilyen hírt! ÉLJEN A PÁRT!!! ÉLJEN A RELATÍV VALÓSÁG!!!!
liberálzöld.
2014. október 01. 16:22
Mondja ezt egy Fidesz-csicska! "Önkényesen válogatott az Ökotárs a pályázók között"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!