A szabályozás művészete

2014. szeptember 12. 11:47

Sejtettük már tavaly, amikor a „hátrányos helyzetű” fogalmát újradefiniálták, hogy ez adminisztratív módon csökkenteni fogja a kategóriába tartozókat.

2014. szeptember 12. 11:47
L. Ritók Nóra

„Eddig az a gyerek volt többek között hátrányos helyzetű, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült, vagyis a jövedelemviszonyok alapján történt a besorolás. Ma ez már nem elég. Három ponttal bővítették a kritériumokat, melyekből, ha egy teljesül, hátrányos helyzetű, ha kettő, akkor halmozottan hátrányos helyzetű a gyermek. Tiszta szabályok, amelyek könnyedén alkalmazhatók.

Az első pont a szülők végzettségére vonatkozik. Ami legfeljebb alapfokú lehet, a hátrányos helyzetűek esetében. (Eddig ez a halmozottan hátrányos helyzet definíciójához tartozott.)  A második kritérium, az alacsony foglalkoztatottság. (Vagyis a gyermekvédelmi kedvezmény kiadása előtti 16 hónapban legalább 12 hónapig álláskeresőként van a szülő nyilvántartva.) Ez most, a közmunkaprogramok idején szinte mindenkinél kiesik. Mert pár hónapra majdcsak mindenkit behívnak.

A harmadik az elégtelen lakókörnyezet, ahol korlátozottan biztosítottak a gyermek fejlődéséhez szükséges feltételek. Ez meglehetősen szubjektív kategória, ráadásul necces, ha erről igazolás van, hiszen magához vonzhat védelembe vételt, esetleg kiemelést, tömegesen, ha valaki komolyabban veszi a helyszíni szemlét.

Szóval, ma, azok, akik e feltételek közül legalább egynek nem felelnek meg, nem tekinthetők hátrányos helyzetűnek. Sok helyen találtam olyan arányt, ahol a tavalyihoz képest harmadával csökkent a kategóriába tartozók aránya.”

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lionheart
2014. szeptember 12. 19:42
Nagy faszkalapok kommentelnek ide (tisztelet a keves kivetelnek.) Lehet itt merdzsosciganyozni meg katranyos helyzetuzni, meg kiskapukrol beszelni a Budapesti belvarosi lakasbol kommentelo fideszbuzi nyuggereknek. Csak sok ertelme nincsen. Ma a 10 ev alatti gyerekek 30-50% "katranyos helyzetu" szerencsetlen cigany, akinek eselye nincsen a 8 altalanosnal tobbet elvegezi, meg ha nagyon akarja, akkor sem nagyon. (keves kivetellel) Az ide kommentelo mocskosszaju fedesznyuggerek mar regen a fold alatt lesznek, amikor 20-30 ev mulva a fiuk vagy a lanyuk szeretne nyugdijjat kapni. Csak sajnos nem lesz mibol. Mert a 30-50%-nyi szerencsetlen katranyoshelyzetu ciganypurde felnott, es nem tud mit dolgozni, mert az arokasason es a favagason kivul nem ert szegeny semmihez. Ahelyett, hogy frocsogtok, hogy le kellene loni az osszeset, inkabb azon kellene gondolkodni, hogy hogyan kellene ezen valtoztatni. Mert az, hogy a statisztikat kozmetikazzuk aztan ennek kommentben oromkodunk, az lofaszra sem jo. Koszontem.
Zsolt75
2014. szeptember 12. 13:22
Kegyed ezzel foglalkozik, mégis hülyeséget írt. Kérem, olvassa el. Egyébként meg aki el nem végzett munkákat igazol le, jobb ha hallgat...
Waffen-SS Hunyadi Division
2014. szeptember 12. 13:21
Hagyni kellene békén a hátrányos helyzetűeket, senki sem kíváncsi ezekre a cigányokhoz dörgölődző felzárkóztatókra. Ha valaki nem tud vagy nem akar elvégezni egy egyetemet vagy nem ért valamihez, akkor keveset fog keresni. A kommunista megoldások nem működnek. Az emberek nem egyenlőek. A cigányokat isten verte meg, nem a társadalom. Nem a társadalom a felelős, ha két cigány purdékat csinál, akik még magukat sem tudják eltartani.
MZ/X
2014. szeptember 12. 12:53
Az kérem probléma, ha merdzsóval megy valaki a segílyírt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!