A fiatalok vállalkozóvá válását segíti a kormány Közép-Magyarországon

2014. március 10. 19:53

830 millió forintos kerettel indít egyéves programot a fiatalok vállalkozóvá válásának támogatására a kormány a Közép-magyarországi régióban. A programot az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. valósítja meg, április 30-ig lehet rá jelentkezni.

2014. március 10. 19:53

Czomba Sándor álláspontja szerint a munkavállalást és a családvállalást egyaránt támogatnia kell a kormánynak. A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikai államtitkára megemlítette a kormány e téren az utóbbi években nyújtott teljesítményét: célzott foglalkoztatási programot indított a fiataloknak, valamint az Első Munkahely Garancia, a diákmunka program és a lakhatási támogatás is segített abban, hogy az uniós tagállamok többségével ellentétben Magyarországon 2012 óta nő a fiatalok foglalkoztatása és csökken körükben a munkanélküliség.

 

Czomba szerint a legnagyobb gond a munkavállalás területén a 25 év alattiak és az 50 év felettiek körében tapasztalható. Két akadálya van egy vállalkozás beindításának: a tudás és a pénz hiánya. A vállalkozóvá válást segítő program lényege pedig éppen ebben rejlik az államtitkár állítása szerint: a közép-magyarországi fiataloknak is szeretnék biztosítani a lehetőséget, hogy önálló vállalkozásba kezdjenek. Emlékeztetett: az ország többi régiójában uniós forrásból már korábban elkezdődött 3200 fiatal üzleti készségfejlesztése.

 
Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere kiemelte, hogy tavaly decemberre 23,9%-kal csökkent a kerületben regisztrált munkanélküliek száma, ami szerinte a Nemzetgazdasági Minisztérium, a VIII. kerületi Munkaügyi Hivatal és a Kormányhivatalhoz tartozó Munkaügyi Központ közös eredménye. A következő évben a kormány 200 milliárdot fordítana fiatalok foglalkoztatására, Czomba szerint így 120-130 fiatalnak tudnak segíteni, amennyiben az összeget jól költik el. A közép-magyarországi programot a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból finanszírozzák, az OFA mintegy 1500 fiatal jelentkezésére számít.
 
Azok a 18 és 35 év közötti önálló vállalkozás indítására vállalkozó személyek pályázhatnak, akik a Közép-magyarországi régióban igazolt állandó lakcímmel rendelkeznek, életvitelszerűen ott tartózkodnak, valamint rendelkeznek vállalkozási szemlélettel, képességgel, és reális ötletük van a leendő vállalkozás tevékenységére vonatkozóan. Továbbá feltétel, hogy a jelentkezőknek nem lehet más vállalkozásban, gazdasági társaságban befolyást biztosító közvetlen, vagy közvetett többségi tulajdonrészük, illetve nem lehetnek annak egyedüli vagy többségi tulajdonosai.
 
A www.mva.hu/segitunkinditani honlapon már feltölthetőek az előzetes jelentkezések 2014. április 30-ig, ekkor pedig megkezdődik a kiválasztás. Mintegy 350 jelentkezőt vonnak be a vállalkozói készség, képesség fejlesztését szolgáló elméleti és gyakorlati képzésbe, amely júniustól kezdődik. Szeptemberre kell a leendő vállalkozó fiataloknak elkészíteniük azt az üzleti tervet, amellyel pályáznak a program második részét képező vissza nem térítendő tőkejuttatásra. Ebben a támogatásban minimálisan 200-an részesülhetnek. Az üzleti terv jóváhagyása esetén maximálisan 3 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a jelentkezők, akiknek megpályázott beruházás 10 százalékát kitevő önerővel kell rendelkezniük. A támogatható tevékenységek: a vállalkozás előkészítésének költsége, így például cégalapítás, ügyvédi szolgáltatás, kötelező engedélyek, a megvalósítás költsége, például eszközbeszerzés vagy bérlés.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
attilakukac
2014. március 19. 16:37
Ez mind nagyon szép, de 2011 óta húzódik ez a projekt, azóta követem, közben elmúltam 35. Mézesmadzag és propaganda, ja és Közép-Magyarország kizárva. Egyébként ilyen projektekre lenne szükség csak 2 nagyságrenddel több forrásból. Ez a 2 simongábornyi összeg csak parasztvakításra elég.
freehckr
2014. március 10. 23:39
Ennek a Czomba elvtársnak ráadásul tipikus retardált fizimiskája is van, mintha Down-szindrómája lenne... és ilyenekből miniszterek, államtitkárok lehetnek, b*zmeg...
freehckr
2014. március 10. 23:37
Idióták vagytok, nincs mese... Magyarországon a halálán van a vállalkozói kedv, senki nem fog vállalkozni ilyen adóterhek és ilyen bürokrácia mellett, nem beszélve a szűkös keresletről és a kiszámíthatatlan kormányzásról. Versenyképes adórendszert kellene létrehozni és leépíteni a kib*szott szocialista bürokráciát, le kell venni azokat az ostoba béklyókat a gazdaságról, amelyekkel az elmúlt évtizedekben szívatta a vállalkozókat az MSZP-SZDSZ-Fidesz. Az, hogy haveroknak osztogattok pályázati pénzeket, k*rvára nem fog semmiféle látványos növekedést előidézni, mivel eddig sem történt semmi ilyesmi... lásd az elmúlt években milliárdossá vált fideszes holdudvart...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!