Gazdaságfejlesztésre szánják a legtöbb EU-s pénzt

2014. január 10. 15:05

Év közepén írhatják ki az uniós pályázatokat, miután januárban és februárban Magyarország benyújtja az Európai Bizottságnak a 2014-2020-ra szóló fejlesztési időszak stratégiáit és az operatív programok tervezetét – mondta Cséfalvay Zoltán. A források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítják majd.

2014. január 10. 15:05

A Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságstratégiáért felelős államtitkára elmondta: Magyarország a kormány jóváhagyását követően várhatóan január végén hivatalosan is benyújtja az Európai Bizottságnak a 2014-2020-as fejlesztési időszak fejlesztési stratégiájának irányait, keretét meghatározó partnerségi megállapodást, és február végén az operatív programok tervezetét is beadja. 

Kiemelte: a tagállamok április 22-ig nyújthatják be formálisan is a partnerségi megállapodást, majd további 3 hónapjuk van az operatív programok beadására. A magyar kormány célja, hogy ez a folyamat minél gyorsabb legyen, mert annál hamarabb ki lehet írni a pályázatokat – tette hozzá.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára azt mondta: az év közepén elindulhatnak az új pályázatok, de kis kockázatú, kisebb értékű pályázatok várhatóan már tavasszal megjelennek.

Az elindult új tervezési időszakban a források 60 százalékát közvetlenül gazdaságfejlesztésre szeretné fordítani Magyarország, míg az előző, 2007-2013-as időszakban csak a források 16 százaléka jutott erre. A legtöbb forrás – várhatóan mintegy 1100 milliárd forint – a foglalkoztatás ösztönzésére jut 2014 és 2020 között, de jelentős forrás jut a kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) versenyképességének javítására is.

Cséfalvay Zoltán azt is kiemelte: az előző időszakhoz képest nagyobb szerepet juttatnának a pénzügyi, vagyis a visszatérítendő eszközöknek, – például kedvezményes hiteleknek, garanciáknak – amelyeknek köszönhetően például évente 100 ezer lakás energiahatékony felújítását lehet majd elősegíteni.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flyb
2014. január 10. 23:30
Így lehet ellopni az uniós pénzek jó részét nyomtalanul. Naná!
flyb
2014. január 10. 23:30
Így lehet ellopni az uniós pénzek jó részét nyomtalanul. Naná!
Gregorius
2014. január 10. 22:49
Bár csak már látnánk, elég volt a főterekből és a fent említett "kilátókból"...
várúr
2014. január 10. 16:11
Mennyivel jobb lenne az EU pénzt 40 centis kilátóra, síkvidéki autópálya-alagútra, kutyafitnesszre, Hagyó parizerjére, stb. költeni... Ugassatok ballibek. A karaván halad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!