Fitch: Nehéz terep Magyarország a Raiffeisennek

2014. január 12. 12:28

A Fitch Ratings elemzői üdvözölték a Raiffeisen által bejelentett tőkeemelést, de hozzátették, hogy a bank ezzel együtt is igen érzékeny a térség negatív fejleményeire.

2014. január 12. 12:28

Előzőleg a Raiffeisen 2,0-2,25 milliárd eurós, fél év alatt végrehajtandó tőkeemelést jelentett be, illetve közölte, hogy nem adja el magyar leánybankját.

A Fitch szakértői elemzésükben azt írták: a térség legtöbb országa javul néhány rossz év után, de a gazdaság gyógyulása még nem látszik Magyarországon és Romániában, ahol a bankszektor kilátásai változatlanul negatívak.

A magyar leánybank megtartása az elemzők szerint „rávilágít arra a bonyolult politikai és szabályozási helyzetre, amely megnehezíti a külföldi bankok számára a távozást Magyarországról, ahol unortodox kormányintézkedések, például büntető mértékű bankadók csökkentik a megtérülést. Ezek a bonyodalmak és régi eredetű problémák, amilyen a rossz adósságok megoldatlan ügye és az anyabanki finanszírozásra való rászorultság, kényessé teszik egy helyi egység eladását. Mindazonáltal, más növekedési lehetőség híján, egyes magyar tulajdonú bankok érdeklődhetnek piaci részesedés vásárlása iránt, főleg, mert a kormány szeretné növelni a hazai tulajdont a nagyrészt külföldi hitelintézetek kezében lévő szektorban” – olvasható a Fitch közleményében.

Magyarország bizonyára továbbra is lehúzza a Raiffeisen eredményességét, de csoportszinten a magyarországi tevékenység aránya viszonylag kicsi. A Raiffeisen Bank International csökkenteni tervezi kitettségét az olyan nehéz piacokon, mint Szlovénia, Magyarország és Ukrajna, és megfontolja egységek értékesítését, de továbbra is erősen összpontosít Közép- és Kelet-Európára – írták a Fitch szakértői.

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DezInf
2014. január 13. 07:56
Komcsiknak áll a világ:))))
Wagner Hopkins
2014. január 13. 00:44
Betemette már a Raiffeisen a budai Vár oldalába vájt lyukat? Anyátokat szabdaljátok.
nyugalmazott tanár
2014. január 12. 18:37
Kivonul a Raiffeisen. Blöff. Így vonul: jön, mintha menne. "Kétszáz dolgozót vesz fel a Raiffeisen Bank nyíregyházi műveleti központjába, az álláslehetőségre hétfőtől lehet pályázni - jelentette be a pénzintézet nyírségi centrumának ügyvezető igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón, a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen." Akkor most rossz befektetés Magyarország, vagy jó? Az extraprofit elvesztése is nyereségessen hagyja a céget?
kuwiq
2014. január 12. 16:38
Ez valami hülye vicc akar lenni? Évtizedekig 20%-os vagy afölötti eredményt vágtak zsebre, most egy kicsit rosszabbul megy (persze még most is nyereségesek), mindenki sírógörcsöt kap? Tényleg menjenek a picsába!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!