Közép-Magyarország bukja a legtöbbet az új EU-büdzsével

2013. február 12. 09:51

A következő ciklus egyik legnagyobb kihívása a közép-magyarországi régió EU-s támogatásainak csökkenése lesz, miután Budapest és Pest megye az eddigi támogatásának mintegy 80 százalékát veszti el azzal, hogy fejlettségi szintet lépve megváltozott a státusa – írja a Napi Gazdaság.

2013. február 12. 09:51

Magyarország a 2007 és 2013 közötti időszakban – 2011-es árakon számolva – 25,3 milliárd eurónyi forrást kapott – mondta Mosonyi Balázs, az Európai Unió kohéziós politikájának szakértője a CEU, a Magyar Külügyi Intézet, az Európai Bizottság magyarországi képviselete és a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány által szervezett konferencián.

Az ország a következő hét évben csupán 20,5 milliárd eurót kap majd, vagyis körülbelül 4,8 milliárd eurót veszít a korábbi támogatáshoz képest. A szakértő szerint a forráscsökkenés okai a korábbitól eltérő számítási mód, a capping alacsonyabb szintje, valamint a közép-magyarországi régió fejlettségi szintjének megváltozása. Közép-Magyarország a most végződő ciklusban 1,6-1,7 milliárd euró fejlesztési forrást kapott, ez a következő hétéves periódusban 0,45 milliárd euróra esik. Ez azért is fontos kérdés Mosonyi szerint, mert a magyarországi fejlesztési beruházások több mintegy 98 százaléka uniós pénzből valósult meg 2007 után.

Arató Krisztina, az ELTE szakértője szerint a legfejlettebb és legfejletlenebb régiók közötti különbség folyamatosan nő, Magyarország középső és nyugati része a 2007-13-as időszakban átlagosan 0,4 százalékkal növekedett, míg keleti országrész 0,8 százalékkal zsugorodott.

Mosonyi Balázs a magyar kormány által elért eredményekről elismerően nyilatkozott, indoklása szerint ennél sokkal rosszabb pozícióban is volt az ország a tárgyalások során. Egy általa készített nem hivatalos rangsorból ugyanakkor az derült ki, hogy a múlt pénteki Európai Tanács ülésén született egyezség alapján Magyarország a vesztesek között van.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!