Oszkó: A piac bízik az IMF-megállapodásban

2012. április 03. 18:15

A volt pénzügyminiszter a kedden, Budapesten megtartott, nemzetközi kereskedelmi és iparkamarák közös rendezvénye után nyilatkozott a Magyar Távirati Irodának.

2012. április 03. 18:15

Oszkó Péter, a Bajnai-kormány volt pénzügyminisztere szerint a piac bízik abban, hogy előbb-utóbb létrejön Magyarország és az Európai Unió, valamint az IMF között a megállapodás, a mostani kormány „azt a lehetőséget már eljátszotta, hogy pusztán saját intézkedésekkel szerezze vissza a piac bizalmát.” 

A volt pénzügyminiszter ezt a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara, és más nemzetközi kamarák közös budapesti rendezvényét követően mondta az MTI-nek kedden. Oszkó Péter hozzátette: „ha a piaci bizalom elfogy, akkor igen nagy nyomás alá kerülhet a kormány”, ennek a kérdésnek az idei évben rendeződnie kell. Rámutatott: a piac azért is bízik abban, hogy Magyarország még az idén megköti a megállapodást az IMF-fel, mert az EU által Magyarországgal szemben indított túlzottdeficit-eljárás miatt egy sor intézkedést még az ilyen megállapodás előtt meg kell hoznia a magyar kormánynak, valójában ugyanazt a pályát kell tartania, amit az Európai Unió is elvár az országtól. „Magyarországnak az ez évi és jövő évi államháztartási deficitcélokat a megállapodás nélkül is tartania kell” — emelte ki a volt pénzügyminiszter.

A piaci bizalom csak addig tart ki, amíg esély van a megállapodásra — mondta. Ha a pénzpiaci szereplők számára az tűnne ki, hogy „a kormány csak játszik a szavakkal”, és messze nem akar tényleges megállapodást elérni, a piaci bizalom elveszik, akkor igen nagy nyomás alá kerülhet Magyarország. „Az én véleményen az, hogy praktikusabb lassan, jól kitárgyalt megállapodással elindulni, mintsem megállapodási kényszer alatt elérni egy ilyen egyezményt” — fogalmazott a politikus. 

Oszkó Péter a kamarai rendezvényen azt is elemezte, hogy a költségvetési hiány csökkentésére irányuló lépések milyen hatással lennének a magyar gazdaságban működő külföldi tulajdonú cégekre. A volt miniszter arra a kérdésre, hogy milyen hatással járna a válságadók esetleges időbeli meghosszabbítása, azt felelte: ez mindenképpen tovább rontaná a beruházási hajlandóságot, a magyar gazdaság növekedési lehetőségeit, és ezáltal a foglalkoztatási helyzetet.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
El Topo
2012. április 04. 21:19
Na de mit keres Oszkó Péter a Wizzerbe?
lavor
2012. április 03. 19:09
A piac bízik az IMF megállapodásban. A piac:D http://indavideo.hu/video/South_Park_13_Evad_3_resz_Margaritaville
kjkj945
2012. április 03. 18:54
Mi ebben a hir?
freehckr
2012. április 03. 18:51
„milyen hatással járna a válságadók esetleges időbeli meghosszabbítása” „mindenképpen tovább rontaná a beruházási hajlandóságot” Aha, anyád... A bankok 2008 magasságában beszüntették a hitelezést, átálltak behajtó módra, nagyjából olyan kondíciójú ügyfeleknek adnának csak hitelt, akinek egyébként nem is lenne rá szüksége. A nagyobb multik pedig évekkel előbb lemondtak a beruházásokról, erre csak és kizárólag akkor voltak hajlandóak, ha az állam jól kitömte őket támogatásokkal és adókedvezményekkel. Szóval elég legyen a süketelésből, elvtársak, a „piaci bizalomnak” már Gyurcsánnyal és Bajnaival alátettetek, illetve ha valakinek nem tetszik, hogy ki kell vennie a részét a közteherviselésből, az mehet, viszlát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!