Balatoni kincsek nyomában

2017. július 20. 15:29

A Balaton többet érdemel annál, hogy az évtizedekkel ezelőtt kialakult szokások mementója legyen; hogy puszta gigászi strandként, egynyári lehetőségként tekintsenek rá.

2017. július 20. 15:29
Orbán Dorottya, Saffer Zsuzsanna
Összkép Magazin

„Tavaly nyáron a Balaton saját hangját kerestük. Kinek mit jelent a Balaton? Mitől balatoni a balatoni? – tettük fel sorba a kérdéseket balatoni vállalkozóknak: borászoknak, étteremvezetőknek, panziótulajdonosoknak. Sok és sokféle választ kaptunk, melyek egy ponton mindenképp összecsengtek: a Balaton többet érdemel és többet is tud. Többet érdemel annál, hogy az évtizedekkel ezelőtt kialakult szokások mementója legyen; hogy puszta gigászi strandként, egynyári lehetőségként tekintsenek rá.

Idén télen a rendkívüli és hosszan tartó hideg miatt a Balaton befagyott és hetekig olyan tömegeket vonzott, mint a legnagyobb kánikulában. Csak a strandolók ezúttal nem bikiniben, hideg sörrel hűsöltek a tenyérnyi árnyékban, hanem télikabátokba csavarva korcsolyáztak, fakutyáztak, jégvitorláztak és forralt boroztak. Egyszerre volt fenséges és szórakoztató, ahogy a balatonzöld jégen csúszkáltunk pont ott, ahol a nyári estéken úszni szoktunk. A befagyott Balaton kétségkívül a január egyik hazai fénypontja volt és bebizonyította, hogy a tó nem a gumimatracoktól válik vonzóvá.

Az ilyen élmények sokat segítenek, de hosszú még a fürdőbörtönből kivezető út. Az elmúlt években komoly változások indultak meg a turizmus, különösen a gasztronómia terén. Újfajta szemlélet és hozzáállás, s új célkitűzések jelentek meg, a változás élharcosa pedig egy fiatal vállalkozó nemzedék, akik többet szeretnének kihozni a Balatonból.

A balatoni régió fejlődéséhez sok lehetőség adott. A környék természeti és kulturális sokszínűsége megengedi, hogy egyes részeken a balatoni vidék különböző arcait hangsúlyozzák, ahelyett, mindenhol ugyanazt nyújtanák.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Balango
2017. július 20. 19:57
A Balaton például csendet érdemel, és nem az esténként kezdődő és sokkszor hajnalig tartó, mindenhonnan hallatszó agresszív düb-düböt, amely oda-vissza verődik az ember koponyájában és folyamatosan stresszeli. A középosztály, a családosok, az idősek pihenését feláldoztuk a primitív prolik szórakozásáért és a maffiózó üzemeltetők, valamint a velük összefonódó - de sokszor velük azonos - önkormányzati politikusok meggazdagodásáért. Tessék este kisétálni például a badacsonyi mólóra, és mindjárt meg lehet érteni, miről beszélek. De lehetne sorolni a pédákat, a Soundtól kezdve odáig, hogy Siófok minden éjjel hangszennyezéssel teríti be az egész keleti medencét. Ha az ember lemegy a Balatonra, két nap múlva azzal jön haza, hogy ebben az országban normális embernek nem lehet élni.
Akitlosz
2017. július 20. 17:27
"A Balaton többet érdemel annál, hogy az évtizedekkel ezelőtt kialakult szokások mementója legyen; " Aztán például mit érdemel? Ötlet, konkrétum persze nincsen. Igen, néha pár napra kellően befagy a Balaton, de erre nem lehet alapozni, nem menetrendszerű, hanem csak alkalomszerű. S ha elő is fordul akkor is csak pár nap, nem az egész tél. A Balatonnál az év nagy részében nincsen munka, nincsen megélhetés. Nincsenek gyárak és nem is igen lehetnek a tájvédelem miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!