Magyarország „halszagú” – miről szól az 56-os pophimnusz?

2016. augusztus 18. 16:53

Erről a dalról semmi nem jut eszembe. Illetve dehogyisnem. Maga a komcsi rendszer. És a nagy semmi.

2016. augusztus 18. 16:53
Németh Róbert
hvg.hu

„A rendszer nyilván nem tud és nem is akar mit kezdeni a forradalom nem-jobboldali, vagy éppen kifejezetten ilyen-olyan baloldali, munkás-önigazgató, a Horthy-restaurációt elutasító hagyományával (ez persze nem azt jelenti, hogy ötvenhatnak ne lennének más, párhuzamos hagyományai is – zárójel bezárva). És ami marad, többnyire arról sem akar komolyabban, elmélyültebben, okosabban kommunikálni az istenadta néppel. Így hát többnyire marad a bullshit, a frázispuffogtatás, a közhelyparádé, meg a jófejkedés. Kicsit a Kádár-rendszer Forradalmi Ifjúsági Napjainak modorában.

Van egy perce? Tudja?

Na, ha ezeket mind összeadjuk, az egyenlet végén ott a dal, az Egy szabad országért, ami egy tulajdonképpen szakszerűen megalkotott, generikus kereskedelmi rádiós popdal. Szólhatna egy randiról, a szerelemről, egy szakításról, vagy a végtelen nyárról – de az van, hogy történetesen 1956-ról szól. Vagyis dehogy szól. Vagyis dehogy szól bármiről. És akkor ugye arról még nem is beszéltünk, hogy a cím maga a nettó inzultus.

Amikor valamilyen művészeti teljesítmény összefüggésében gondolok 1956-ra, bővebb értelmezésben a komcsik elleni lázadásra, akkor eszembe jut a Megáll az idő, az Eldorádó, Cseh Tamás és Bereményi Géza, a CPg, a »kurva életbe egy igazi hős«, a »besúgók és provokátorok«. Erről a dalról semmi nem jut eszembe. Illetve dehogyisnem. Maga a komcsi rendszer. És a nagy semmi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kohntalan
2020. április 29. 13:45
Inkább szarszagú ez az ország.
balbako_
2017. március 05. 11:34
Egyszer hallottam, nagyon kellemes dallamvilágú nóta. A szerzőt nem cikizi, mert külföldi és az idegen szép- bár vannak magyar felmenői. Viszont azt nem lehet, hogy azt mondja, hogy jó, vagy szó nélkül hagyja, mert Soros Gyuri bácsi azért nem fizet. Hát összeizzadta ezt. Ennek annyi köze van a tényekhez, mint a HVG-nek a világgazdasághoz azaz semmi!
lucabrasi
2017. február 19. 19:17
Csapkod a pali,mint hal a szatyorban...
Peter8811
2017. január 05. 18:59
Vicc: A jó Isten megteremtette a nőt, de még nem volt rajta pina. Éva kifeküdt meztelenül egy tó partjára napozni. Meglátta ezt a béka és odaugrott a lába közé. A gólya észrevette és oda csippentett, de ahogy megfogta a békát egy vágást ejtett Éva lába között. ami elkezdett vérezni meglátta ezt a majom és gyorsan ráült a sebre, de ahogy rajta ült a szőr odaragadt a sebköré. Na, azóta van vágás a pinán. Azóta vérzik a pina Azóta fél a béka a gólyától. Azóta piros a gólya csőre. Azóta kopasz a majom segge és azóta szőrös a pina. Évának nagyon fájt a seb és be úszott a tóba. Meglátta ezt egy kis hal, azt hitte hogy a pina egy zsombék és beúszott a pinába. Na, azóta nem tudni hogy a haltól büdös a pina, vagy a pinától büdös a hal. "Hogy a női kvótának is adjunk esélyt"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!