NATO-csúcs: ki mit nyert?

2016. július 11. 20:41

Orosz részről hasonló csapattelepítésekre lehet válaszlépésként számítani, közben pedig csak reménykedhetünk, hogy élesben sohasem derül ki, mennyire hatékonyak a két fél egymás ellen tett óvintézkedései.

2016. július 11. 20:41
Balog Levente
Krónika

„A Krím elcsatolásával Oroszország délen is közelebb került a NATO-hoz, ezért szorgalmazta – a biztonságára leselkedő legnagyobb veszélynek Moszkvát tekintő – Románia a közös fekete-tengeri flotta felállítását Bulgáriával és Törökországgal. Az oroszokhoz kulturálisan és gazdaságilag is ezer szállal kötődő bolgárok azonban ezt meghiúsították, így Románia gyakorlatilag csupán részsikert ért el: az európai rakétavédelmi rendszer deveselui elemei NATO-irányítás alá kerültek, és létrejön ugyan egy nemzetközi NATO-dandár az országban, de annak fő erejét Romániának kell biztosítania, a nyugati tagállamok pedig nemigen mutatkoznak hajlandónak csapatokat adni hozzá. A fekete-tengeri NATO-jelenlét pedig igencsak bizonytalan.

Mindemellett tény, hogy a varsói döntés nyomán telepítendő zászlóaljak és dandár több a semminél, és ha szimbolikusan is, de jelzi, hogy a NATO a tagállamok eltérő gazdasági érdekei ellenére is összezár, ha külső fenyegetést észlel. Orosz részről erre hasonló csapattelepítésekre lehet válaszlépésként számítani – közben pedig csak reménykedhetünk, hogy élesben sohasem derül ki, mennyire hatékonyak a két fél egymás ellen tett óvintézkedései. Főleg azért, mert a jelenlegi legnagyobb veszély, az iszlamista terrorizmus egyaránt fenyegeti a Nyugatot és Oroszországot is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rockpapa
2016. július 11. 21:58
Orosz ország sohasem fogja megtámadni a NATO-t.Ebbe a kultúrkörbe tartozik,ha tetszik neki,ha nem.A harmadik világ,Kína,és az Iszlám az igazi problémája ,mint nekünk.
mo ching
2016. július 11. 21:52
2014 nyara az izraeli bombázásról szólt Gázában. 2015 nyara a Soros pénzelte migráns-hullámról szólt. 2016 nyarán a végéhez közelít az IÁ garázdálkodása Szíriában. Ha északon felszámolják a terroristákat, nyugatra fordulhat a szír hadsereg, hogy visszafoglalja a Golán-fennsíkot. Ezért szaladgált Bibi Moszkvába, de úgy látszik, eredménytelenül. Most félelmében 2 amcsi repülőgép-hordozó anyahajót rendelt a partjaikhoz, mire válaszul odadöcögött az oroszoké is 12 Gránittal, NATO kódnevén Shipwreck rakétával. Biztosításnak a NATO körbevette Kalinyingrádot. Úgyhogy 2016 nyara arról szól, hogyan fedezi a NATO az izraelieket.
madarasi.abel
2016. július 11. 21:39
"az iszlamista terrorizmus egyaránt fenyegeti a Nyugatot és Oroszországot is." ha már így szóba jött: az oroszokat sokkal jobban fenyegeti. Több és véresebb.
polnemkor
2016. július 11. 20:51
Az Európát állítólagosan fenyegető "orosz agresszió" a cionista propagandagépezet hazug és aljas manipulatív sulykolása. Oroszországnak természetesen esze ágába sincs megtámadni Európát. Nem ő vette körül orosz támaszpontokkal az AIPAC birodalmat hanem az őt. Nem ő szítja mesterségesen a háborús feszültséget, hanem az AIPAC.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!