A holnapi sztrájk elé: így akar a hatalom éket verni a pedagógusok közé

2016. április 14. 17:22

A politika szorult ravaszsággal most arra tesz kísérletet, hogy a tantestületeken belül békét és szolidaritást bontson, vagy ha erre csak néhány precedens akad is, azt a legszélesebben kommunikálja.

2016. április 14. 17:22
Világi Mariann
Magyar Narancs

„Most lesz először, hogy a tantestületi kollegák az iskolák közös tereiben néznek egymás szemébe. Nem! Most lesz először, hogy akaratuk ellenére, a kollégák a tantestületeken belül, az iskolák közös tereiben kényszerülnek farkasszemet nézni egymással. A kikényszerített helyzet, hogy minden iskolának nyitva kell lennie, és mindenkinek egyazon falakon belül kell sztrájkolni vagy dolgozni, a fentség remélt célja szerint békebontó, de legalábbis nagyon sokak számára lelkiismeretet bántó lehet a tantestületeken belül. Ez a hatalmat nem látszik zavarni.

Holott ez önmagában baj. Hiszen a nagyon jó, a jó, a normális tantestületekre nem a szembekerülés, az acsarkodás, hanem a szakmai együttműködés, az egymás segítése, a közös célok elérése, a közös arculat, ugyanakkor a tanári autonómia tisztelete a leginkább jellemző.

(…)

A politika szorult ravaszsággal most arra tesz kísérletet, hogy a tantestületeken belül békét és szolidaritást bontson, vagy ha erre csak néhány precedens akad is, azt a legszélesebben kommunikálja. A kísérlet arról szól, hogy a tanárokat egy zárt arénában, két egymással vívó gladiátorcsoporttá silányítsa, és bemutassa azt a nagyközönségnek. És a szakszervezetek – úgy tűnik – a mai törvények mellett nem képesek kikényszeríteni, hogy a tankerületek jelöljenek ki a gyerekekre felügyelő elégséges számú iskolát.

Reméljük, a hatalom számító kicsinyességére az iskolán belül, a tanártársadalomban nem lesznek kicsinyes válaszok. Se rövid, se hosszú távon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Korrupt Kornél
2016. április 15. 16:59
Mariann durva leszek: a lábaid közé kellene éket verni valakinek... jobb lenne hidd el, mit itt észt osztanod.
vendelin
2016. április 15. 12:18
A hölgy úgy ír, mintha a helyzetet nem ők kényszerítenék ki azzal, hogy sztrájkolnak. A tanárok farkasszemnézése a falakon belül - ami a szerző szerint elviselhetetlen, pedig csak egyszerűen a más vélemény vállalása, ami a liberális értékrend egyik legvédettebb része - csak azt látszik bizonyítani, hogy a kört kockásító világjobbítók még azokat sem tudták megnyerni maguknak, akikért pedig a messianisztikus hitük szerint küzdenek.
bölcsuhú
2016. április 15. 11:39
Az index által betett galériában egyes képek (pl.a 11-es) mutatják az iskolák tanári karának az összetételét (90% nő, jó ha 10% férfi, a képen 17/2 az arány). No ez az egyik oka a közoktatás problémáinak. Ha akad férfi, az olyan pumukli féle. Tisztelet a kivételnek.
Dénia
2016. április 15. 09:29
Mi? Ez miért a hatalom hibája?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!