Buktatás

2016. április 21. 08:27

Bármekkora a kísértés, nem fogunk félig tele-félig üres poharakkal példálózni, hanem kimondjuk bátran: ez így karcsú. Nem az kevés, amit a pedagógustársadalom tegnap mutatott – azzal van a baj, amit az elmúlt években elmulasztott.

2016. április 21. 08:27
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszabadság

Bármekkora a kísértés, nem fogunk félig tele-félig üres poharakkal példálózni, hanem kimondjuk bátran: ez így karcsú. Nem az kevés, amit a pedagógustársadalom tegnap mutatott – azzal van a baj, amit az elmúlt években elmulasztott.

A tanítóknak és a tanároknak, ha igazán komolyan vennék magukat, 2010 óta számtalan okuk lett volna rá, hogy azonnal sztrájkba lépjenek. Magyarországon a közoktatás alapértelmezésben állami feladat, ehhez képest az oktatásért felelős miniszter egy református lelkész (Balog Zoltán), az oktatási szakterület pedig egy katolikus törpepárt (KDNP) privilégiuma. Tessék végignézni, mi történt azóta a tananyag ideológiai tartalmával, hogyan alakult mondjuk az informatika és a hittan-erkölcstan tárgyak erőviszonya, vagy a világi és az egyházi iskolák számaránya.

A közoktatási rendszert a tankönyvek utolsó betűjéig átíró törvény tartalmát a releváns szakmai szervezetekkel nem egyeztette a kormány, akiket pedig mégis megkérdezett, azoktól elutasító véleményeket kapott. A jogszabályt 2012. szeptember elsején mégis hatályba léptették, amit a szakma olyannyira zokon vett, hogy a négy legnagyobb ágazati szakszervezet sztrájkkészültséget hirdetett, követelve többek között a törvény visszavonását, a tanszabadság helyreállítását és az önkormányzatok fenntartói jogosítványai­nak visszaadását. 2013 januárjában viszont – anélkül, hogy bármelyik súlyponti követelésük teljesült volna – a négy közül hárman visszakoztak, sőt, a sztrájk jogáról is lemondtak.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2016. április 21. 11:14
... Tessék végignézni, mi történt azóta a tananyag ideológiai tartalmával, hogyan alakult mondjuk az informatika és a hittan-erkölcstan tárgyak erőviszonya ... Jellemző kormomentum, hogy ezek a szélsőliberális egyének már arra sem vigyáznak, hogy titkolják a céljaikat annak érdekében, hogy elérjék. Annyira vágyják a hatalmat, hogy semmi sem szent. Még a céljaik elérése sem. A cikkíró egyenesen megcélozza tananyag ideológiai tartalmát, merthogy a sajátjával akarja helyettesíteni. Számára az informatika fontosabb, mint az erkölcs és a hittan. Magától értetődik ez, még csak nem is kérdés. Az, hogy megkeress egy webtartalmat fontosabb, minthogy erkölcsös légy. Ez az üzenete. Értsd: nem az ember számít, mert nem az az érték, hanem az, amit ember elfogyaszt, mint termék. Ha ez nem emberellenes eszme, amit ez az ember leírt, és még csak fel sem fogja, hogy mit ír le, mert akkor nem közölte volna ilyen nyíltan - akkor semmi.
catalina9
2016. április 21. 10:56
Dénia [Hozzászóló kiszűrése] 2016. április 21. 10:11 Én ezt nem látom kevésnek. Sőt, inkább sok." Sok, de jóval kevesebb, mint ami ahhoz kell, hogy leálljon az ország. Ez egy liberális hiszti, aminek valójában a kormánybuktatás a célja, nem véletlenül álltak mögé a látványlibsik.
luisbathhelena
2016. április 21. 10:48
Természetesen 2010 előtt semmilyen okuk nem volt tüntetni, itt volt a Kánaán csak valamiért a Fidesz egységesen csökkentette szegény tanárok bérét. Így volt?
lofejazagyban
2016. április 21. 10:05
Akkor lehetne elhinni, hogy a tüntizők és sztrájkolók az oktatás minősége és a diákok jövője miatt aggódnak, ha a követeléseik közt nem lenne benne a most bevezetett minőség-ellenőrzés megszüntetése.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!