Poszthumán művészet a gyakorlatban

2015. november 26. 09:29

Guy Ben-Ary megépítette a világ első idegsejtekből álló analóg szintetizátorát saját őssejtjeiből.

2015. november 26. 09:29
Guy Ben-Ary
FACT

Az ausztrál művész Guy Ben-Ary poszthumán projektje nem más, mint saját maga „biológiai” portréja, önmaga megkettőzése, az idegsejtjeit egy robottestbe ültette. Meg akarta örökíteni egy műalkotásban, hogyan reflektál a környezetére folyton-folyvást a teste, ezek milyen változásokat okoznak benne, ezeket a folyamatos visszajelzéseket akarta bemutatni, milyen biológiai történések zajlanak le benne pontosan, hogy hatnak ezek a személyiségére, az miként dolgozz fel ezeket egy ember. A cél érdekében a karjából biopszia segítségével sejteket vettek ki, majd ezeket a bőrsejteket egy speciális technológiával visszaöregítették őssejtekké, és a folyamat végén idegsejteket készítettek belőlük. Ezekből készült a világ első neurális szintetizátora, ez lett a projekt számára a legmegfelelőbb megoldás, egy hangszer. 

Hogyan működik a gyakorlatban? A neuronokat elektromos inger éri, ezek válaszolnak és kontrollálják a szintetizátort áramköreit és a poszthumán zenedarabokat adnak elő.  A szintetizátor amúgy a CellF névre hallgat, a művész célja az volt vele, hogy egy külső agyat növesszen a sejtjeiből, ezt csinálták meg a sejtek átkonvertálásával, amit hivatalosan Induced Pluripotent Stem Cell (iPS) technológiának hívnak a tudományos berkekben. Amint elkészült a szintetizátor agya annak el kellett készíteni  a robottestét, hogy kommunikálni tudjon a külvilággal is (illetve ebben él, hiszen a sejteket táplálni és életben is kell tartani). Guy Ben-Ary az elmúlt 15 évben folyamatosan fejlesztette biomérnöki találmányát, gyakorlatilag egy valódi „analóg” szintetizátor épített a szó szoros értelmében, hiszen az embert építette bele a gépbe, aki zenél. Hasonló folyamatok zajlanak le a színpadon a koncerten is nap, mint nap, csak nincs ilyen szépen és tudományosan bemutatva az. 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!