A pszichológia a keresztény megváltás felhigított, világi verziója

2015. július 17. 15:15

Dalrymple szerint a pszichológia „a keresztény megváltás felhigított, világi verziója, Isten ember által történő helyettesítésével”.

2015. július 17. 15:15
Szabó György
Danube Institute blog

„Amint Dalrymple mondja, »a pszichológiai gondolkodás összhatása túlnyomórészt negatív volt az emberi kultúrára és társadalomra«. Hogy miért? »Ez megadja azt a hamis látszatot, hogy az emberi önmegértés senki más által nem tapasztalt, jelentős mértékben növekedett; és bátorít a felelősség alóli kibújásra azáltal, hogy az alanyokat tárgyiasítja és sekélyessé teszi az emberi karaktert, mert elbátortalanít a valódi önvizsgálattól és önismerettől«. A nyugati keresztény hagyományoktól eltávolodva a kortárs pszichológia »szentimentális, és a legdurvább önsajnálatot segíti elő azáltal, hogy mindenkit (a bűnbakokat kivéve) a saját viselkedésének áldozatává tesz«.

Mindazonáltal a pszichológia »takarékosan és diszkréten« használva »gondosan kiválasztott személyek számára nagyon hasznos lehet«. Szűken értelmezve ugyan, de nem kellene lekicsinyelnünk vagy elutasítanunk a pszichológia jó meglátásait és hasznait. Dalrymple figyelmeztet, hogy »az állítólagos hozzáértéssel bíró, önmagukat túlbecsülő, úgynevezett „gondoskodó” szakmák aláásnak bármilyen szerénységet, realizmust vagy józan észt, ami egyébként még megmaradt«.

A szerző számára egy nyitott kérdés: vajon »a pszichológia hivatása az-e, hogy tagadjon és elrejtsen«, mindezt »a tudomány kis szegmenséből megtéve«? Dalrymple szerint a pszichológia »a keresztény megváltás felhigított, világi verziója, Isten ember által történő helyettesítésével«. A szerző a cikk végén megjegyzi, hogy Dalrymple kritikája hasznos emlékeztetőként szolgál arra nézve: mialatt Isten Országának építéséért teszünk erőfeszítéseket a közgazdasági és pszichológiai módszerekből nyert tudással, addig még inkább függünk a keresztény kinyilatkoztatás és erkölcsi filozófia által kínált bölcsességtől.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MOPO3OB
2015. október 15. 16:12
Az olyan áltudományok miatt mint a pszichológia bukott meg a magyar értelmiség. Bizony bizony! 'Az értelmiség távozása az osztályhatalomból' - erről szól az elmúlt évek történelme. Az értelmetlenség pedig csak magának köszönheti a sorsát.
Sulammit
2015. szeptember 26. 03:57
Végre már egy kis teológia! Köszönöm neked! :)
Sulammit
2015. szeptember 26. 03:57
Először a gyónásról. Jó?
Sulammit
2015. szeptember 26. 03:57
Mi is az a bűn? "Az erény ellentéte"? Ha a bűn olyan rossz volna akkor el sem követnénk. Ugye? Mert amikor elkövetjük, akkor bizony jónak tartjuk. Csak a következményeivel nem törődünk, azokat nem látjuk át. A bűn forrását, a test és a szem kívánságát az élet kevélységét magunkban hordozzuk. És ezért mindig rászorulunk Isten irgalmas megbocsátására. Ha azt mondjuk, hogy nincs bűnünk, önmagunkat csapjuk be. Azt szoktuk mondani, hogy mi keresztények bűnös emberek vagyunk. És el is megyünk Isten megbocsátását kérni. A bűnbocsánat szentségét. Ez minden alakalommal egy megtérés. Egy olyan embernek aki mondjuk vehemens, indulatos, persze, hogy nehéz ezt kordában tartania. A természetét megváltoztatnia nem is kell. Egy példa. Adva van egy színész. Aki szeretne változtatni az indulatos természetén és felkeres egy pszichológust. Az azt mondja, hogy rendben, változtathat ezen, de akkor ő már nem lesz ugyan az a színész, nem fogja tudni ugyanazon a hőfokon eljátszani a szerepét. Vagyis nem éri meg. Az nagyon jó, hogy ti így élitek meg a házasságotokat. Ezért nem is érzed szükségét annak amit mi természetesnek tartunk. A nem keresztények úgy látszik, hogy nem bűnösök, Isten hány parancsot Törvényt írt elő nekünk Tízet! nem többet. És ebben a tízben benne van minden. Egy hittan órán végig vettük, minden alkalommal egyet a Tíz parancsolat közül. És képzeld mindegyikben elbuktam. Olyanban is amiben nem is gondoltam volna. Persze a többiek is, de ez nem lényeges. Isten szemével néztük a parancsokat nem a saját magunkat mindenben felmentő szemével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!