Meddig tolódik balra a Demokrata Párt?

2015. június 02. 14:40

A Clinton-elnökség óta a Demokrata Párt folyamatosan balra tolódott. Obama gyakran cselekedett úgy, mintha az amerikai erő egy probléma lenne, amire a megoldás a korlátozás vagy a visszavonulás.

2015. június 02. 14:40
Szabó György
Danube Institute blog

„Az elmúlt két évtizedben a Demokrata Párt lényegesen eltolódott a baloldal irányába; nagyobb mértékben, mint a republikánusok tették azt az ellenkező irányba. A Republikánus Párt a legtöbb kulcskérdésben nem változtatott jelentősen álláspontján a Gingrich-korszakban (a '90-es évek közepe) képviseltekhez képest.

Jól szemlélteti a Demokrata Párt balra tolódását, ha összehasonlítjuk Barack Obamát és Bill Clintont. 1992-ben Clinton centrista új demokrataként (centrist New Democrat) szerepelt. Számos tekintetben jól kormányzott. Jóváhagyta a »három csapás« (»three strikes and you're out«) büntetőpolitikát és 100 ezer rendőr utcákra való vezénylését javasolta. (...)

A Clinton-korszak alatt a törvényhozói teljesítmény megkoronázása a jóléti reform volt. Obama ezzel szemben meglazította a jóléti juttatásokból a munka világába (»welfare-to-work«) történő átállás követelményeit. Obama liberálisabb a melegjogok, vallásszabadság, abortusz, droglegalizáció és klímaváltozás terén, mint Clinton volt. Sokkal több figyelmet összpontosít a jövedelmi egyenlőtlenségre, mint Clinton, aki a lehetőséget és a mobilitást hangsúlyozta ki. (...)

Clinton csökkentette a tőkehozadéki adó mértékét, Obama az emelésére tett javaslatot. Clinton csökkentette a kiadásokat és többletet hozott létre. Obama alatt a kiadások és a hiány rekordszinteket értek el. A külpolitikát tekintve Obama a hagyományos szövetségesekkel sokkal kritikusabb volt, míg az ellenfelekkel szemben erőtlenebbül lépett föl, mint Clinton. Obama gyakran cselekedett úgy, mintha az amerikai erő egy probléma lenne, amire a megoldás a korlátozás vagy a visszavonulás. (...)

A Clinton-elnökség óta a Demokrata Párt folyamatosan balra tolódott. Valójában Obamában az újraválasztása óta felszabadult a belső progresszív énje.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kommentelő
2015. június 02. 22:50
"Political scientists have known for years that political polarization is largely a one-sided phenomenon: in recent decades the Republican Party has moved to the right much faster than Democrats have moved to the left." - Washinton Post ma, statisztikákkal, nem valami fizetett megmondóember képzelgéseire alapozva. Ott is szélsőségek felé tolódott a jobboldal.
Vadjoe
2015. június 02. 20:42
"Obama gyakran cselekedett úgy, mintha az amerikai erő egy probléma lenne, amire a megoldás a korlátozás vagy a visszavonulás." Dacára a Nobel-békedíjnak, Obama békepolitikájából szinte semmi sem valósult meg. Javára írandó, hogy sem Afganisztánba, sem Irakba nem ő vonult be, de az kétségtelen, hogy a Nobel-békedíj lófaszt sem jelent, és ezt az ő sikertelen politikája igazolta.
alex.leopardi
2015. június 02. 14:55
szemfényvesztés,az amcsiknál egypártrendszer van,kétpártrendszernek álcázva
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!