Egy osztály nélküli társadalom délibábja

2015. május 03. 15:34

A modern liberálisok nem a szabadságot és az egyenlőséget akarják igazán. Egy olyan társadalmat akarnak, amiben az általuk pártfogolt csoportnak több hatalma van, mint a régi elitnek, az egyháznak és a családnak.

2015. május 03. 15:34
Szabó György
Danube Institute

A konzervatív álláspont sohasem volt egyszerűen annyi, hogy a tekintélyelvű társadalom jobb, mint az egyenlőségre törekvő. Azért, mert az egyenlő társadalom képtelenség. Minden társadalomban vannak uralkodók és uralom alatt élők. Ennélfogva a politika központi kérdése nem az, hogy vajon néhányan irányítani fognak-e, mialatt mások engedelmeskednek, hanem az, hogy ki adja az utasításokat.

A radikális baloldaliak megértették ezt, ezért vált Lenin 
»Ki? Kinek?« kérdése a bolsevizmus nem hivatalos szlogenjévé. A bolsevikok ígérték, hogy egy napon létrejön egy osztály nélküli társadalom, ennek bekövetkeztéig azonban az erőpolitika lelkes gyakorlói maradtak.

A modern liberálisok felkavarónak találják ezt a víziót. Ezért úgy tesznek, mintha a politikájuk az egyenlőtlenség csökkentéséről és a szabadság támogatásáról szólna inkább, mintsem egyes emberek mások kárára történő felhatalmazásáról. Az egyenlőtlenséget a gazdagsággal, a szabadságot a vallás és család alóli felszabadítással társítják. Azt feltételezik, hogy egy olyan társadalom, ahol a gazdag embereknek, egyházaknak és apáknak kevesebb hatalma van, ipso facto szabadabb és egyenlőbb. (...)

A modern liberálisok nem a szabadságot és az egyenlőséget akarják igazán, amiknek nincs értelme annak meghatározása előtt, hogy mire terjednek ki és kik által lesznek gyakorolhatók. Hanem, amint azt a konzervatívok már régen megértették, egy olyan társadalmat akarnak, amiben az általuk pártfogolt csoportnak több hatalma van, mint a régi elitnek, az egyháznak és a családnak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vadjoe
2015. május 04. 15:09
Anno a kommunisták a munkásosztálynak akarták adni a hatalmat, aztán annyit értek el, hogy a saját politikai vezetőik lettek az elit, és az ő kezükben koncentrálódott a vagyon és a hatalom. A hatalomkoncentráció nagyobb lehetett Sztálin idején, mint a cári Oroszországban. Most az ún. liberálisok tartanak az egyedfejlődés ezen szintjén. Már ha ezt liberalizmusnak lehet nevezni, nem pedig egyfajta felvilágosult abszolutizmusnak.
wartog
2015. május 04. 11:40
az un. "liberálisok"létrehozták azt a förmedvényt, ami az emberiség történelmében a leg mozgáskorlátozottabb, betegebb társadalmi forma volt, mind szellemileg, mind fizikailag, mind erkölcsileg.Sajnos most is ezen rugóznak, visszasírva ezt a gennyes kelést.
vakhangya5
2015. május 03. 20:58
"""A modern liberálisok nem a szabadságot és az egyenlőséget akarják igazán. Egy olyan társadalmat akarnak, amiben az általuk pártfogolt csoportnak több hatalma van, mint a régi elitnek, az egyháznak és a családnak.""" Vagyis? A régi elit leváltása lenne a liberálisok célja? A család a maffia értelemben értendő?
Berecskereki
2015. május 03. 20:50
"Egy osztály nélküli társadalom délibábja" Világos! Egy osztály (réteg?) létezne, a modern liberális osztály, a többi pedig szolgálna. Másként fogalmazva; egy másik indológia felújított külső mázzal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!