Amire érzékenyek a progresszívek − és amire nem

2015. május 19. 15:51

A progresszívek szeretik a vallásellenes művészetet − egészen addig, amíg az keresztényellenes.

2015. május 19. 15:51
Szabó György
Danube Institute blog

„A progresszívek szeretik a vallásellenes művészetet − egészen addig, amíg az keresztényellenes. A baloldal álláspontja ellentmondásos a provokatív művészettel kapcsolatban − jelenti ki Jonah Goldberg a National Review magazinban megjelent írásában. (...)

1986-ban a Nemzeti Művészeti Alapítvány 20 ezer dollárt fizetett Andreas Serrano »Piss Christ« (»Pisi Krisztus«) című képéért. Serrano belevizelt egy üvegbe, beleejtette Jézus keresztre feszített ikonját és kattintott egy képet, ezzel jó néhány ember érzéseit megsértve. 1989-ben, a Corcoran Gallery of Art (Corcoran Művészeti Galéria) beleegyezett, hogy otthont ad egy Robert Mapplethorpe-kiállításnak. Mapplethorpe munkái merészek voltak, különösen azokban az időkben. Kötelező szerxrabszolga jelenetek, vizeletivás és ehhez hasonló dolgok jellemezték munkásságát. Sok konzervatív bepöccent ezen. Azt kérdezték: »Mi a francért fizetünk ezért?!«. Ez egy ésszerű kérdés − állapítja meg Jonah Goldberg. (...)

Goldberg szerint fontos megjegyezni, hogy az ehhez hasonló alkotásokat kritizálók egyike sem mondta azt, hogy ezeket be kellene tiltani. Azt mondták, hogy nem lenne szabad nyilvánosan kiállítani az ő pénzükön. És mégis, az adófizetők pénzéből történő támogatással szembeni ellenállást majdhogynem egyetemlegesen az amerikai alkotmány első kiegészítése elleni erőszakként és egyértelmű cenzúraként értékelték. Még egy érdekes apróság: a keresztények nem próbálták megölni ezeket a művészeket. És a keresztény szervezetek sem buzdították erre tagjaikat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tango47
2015. december 11. 12:54
A progresszívitás ma eufemisztikus elnevezése az érzés nélküli bunkóságnak.
kispufi
2015. május 28. 11:40
pedig az ilyen alkotás maga a művészet. remélem, kiállították méltó párját is mellette, a Maszturbáló Mózesre rászaró Ábrahám című műremeket, a művészi szabadság oltárán áldozva.
Zokni
2015. május 25. 22:45
"Fölhívnám becses figyelmed arra, hogy "a muszlimok, cigányok és hajléktalanok", mint a progresszívek szeretetének tárgyai lettek említve." - írja, mikor megkérdem, hogy vajh a progresszívak elítélői is mind puszi haverok lennének. Ez még kevés. A "szeretet" nem részemről, hanem olyan f. társ részéről merült fel, aki úgy látszik, azt hiszi, hogy ha valaki valakiknek (muszlimoknak, cigányoknak, hajléktalanoknak) a jogaiért, a szabad vallásgyakorlási jogáért, a származástól, és vagyoni pozíciótól független emberi jogaiért harcol, annak az ezekben hátrányt szenvedőket szeretnie (!?) kéne. ERRE FEL (!) világítottam rá (!?) egy példával, hogy attól még, hogy valakivel egyetért, még nyilván nem kell őt szeretnie.
Zokni
2015. május 25. 22:45
"Lásd: Jonah Goldberg Liberálfasizmus c. alapos tudományos művét." - írja, tehát a Szerző által idézett figura más művére hivatkozva. Hát, sok tudományosság nem lehet abban a műben, ha "elfeledkezik" arról, hogy a "progresszivizmus" - bármit is ért alatta - olyan berendezkedést számolt fel az évszázadok során, melyben az elit ideológiai, magyarul vallási (!?) köntösbe bújtatva hódított meg világrészeket, pusztított ki népeket, miközben a saját hazája lakosait is elnyomta, kizsákmányolta és irtotta. Ez volt a feudalizmus, "őskapitalista" csírákkal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!