Halálbüntetés: a nép akarja, az elit ellenzi

2015. április 09. 13:15

A szakértők hosszasan és unalmasan képesek beszélni az állampolgárok demokráciájáról, de csak addig, amíg a véleményük összhangban áll a politikai osztály gondolataival.

2015. április 09. 13:15
Szabó György
Danube Institute blog

„A választási szakértők hosszasan és unalmasan képesek beszélni az állampolgárok demokráciájáról, de csak addig, amíg a véleményük összhangban áll a politikai osztály gondolataival. Ha a brit demokrácia működött volna, lett volna népszavazás a halálbüntetés kérdésében − írja Melanie McDonagh a The Spectator magazinban. (...)

A képviselők büszkén vállalták, hogy ők egy magasabb morális álláspontot képviselnek ebben az ügyben, mint a szavazók többsége, és nem szégyenkeztek ellenállni a közvéleménynek. Ha valaki fölvetette egy referendum megtartásának a lehetőségét, mindig falakba ütközött. Azt a választ kapta, hogy ez nem lehetséges.

Összegzésében Melanie McDonagh kifejti, hogy Svájcban az alkotmány tiltja a halálbüntetést, de ennek ellenére volt néhány kísérlet, hogy népszavazás útján bizonyos korlátozásokkal visszavezessék az intézményt. Ezek egyébként sikertelenek lettek, de legalább ott megvolt a lehetőség, hogy a szemben álló felek elmondhassák a véleményüket és megnyerjék maguknak a közvéleményt. De Svájc egy olyan ország, ahol népszavazást lehet kezdeményezni, ha van elégséges igénylő; és ez az ország az, amelyik legközelebb áll az ókori athéni közvetlen demokráciához.

A választási szakértők hosszasan és unalmasan képesek beszélni az állampolgárok demokráciájáról, de csak addig, amíg a véleményük összhangban áll a politikai osztály gondolataival. Az elmúlt ötven évben a halálbüntetéssel kapcsolatos többségi vélemény parlamentben való elhallgatása megvilágítja a brit demokrácia korlátokhoz kötöttségét: képviseleti ez a demokrácia, de csak egy bizonyos pontig.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2016. június 17. 19:41
Igen, a demokrata ráció maszlag. Elég nekünk annyi nép (a szavazásnál), aki megszavazza. Mi az, hogy nekünk is halálos ítélet, mikor megszavaztattuk, csak a népnek, demokratikusan.
balbako_
2016. március 01. 10:09
Svájcban legalább elgondolkodtak a dolgon. A liberális világ kidolgozott bizonyos szabályokat melyeket vitatni is eretnekség és azt tűzzel vassal keresztülveri. Ilyen a holokauszt szentsége, a halálbüntetés, stb. Ezek dogmák - a föld lapos!- és máglyára küldik aki ellene van, vagy gondolkodni mer. Szép új világ?
balbako_
2016. február 17. 17:17
A halálbüntetés eltörlése egy agybeteg folyamat része és nem változtat ezen az sem, hogy másutt is így van.
MOPO3OB
2015. október 19. 20:29
jav: Ennek a betetőzése az lesz, ha a brit konzervatívok EU-kilépéssel, a migráció felszámolásának ígéretével megnyerik a választásokat. Majd valamilyen magyarázattal csak nem lépnek ki az EU-ból...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!