Geopolitika pedig létezik

2015. április 07. 08:27

A Horthy-rendszer antikommunista szellemisége és a német fegyverekbe vetett vakhit végzetesen rossz döntésbe rángatta bele az akkori magyar rezsimet.

2015. április 07. 08:27
Hegyi Gyula
Hegyi Gyula
Népszava

„Hetven éve szabadult fel hazánk teljes területe a náci megszállás alól. A magyar politikai elit igyekezett megfeledkezni az évfordulóról, amely jelentőségét a »hivatalos« történészek is lebecsülik, félre magyarázzák. Pedig az ország 1945. áprilisi felszabadulása és a sztálinista diktatúra kiépülése közötti néhány évben nagyszerű dolgok is történtek az országban. Végrehajtották a földreformot, megtartották az ország első, valóban szabad választását, kikiáltották a köztársaságot, megszüntették a törvénytelen születés szégyenbélyegét, érvénytelenítették a zsidótörvényeket, és engedélyezték több, addig üldözött kisebb keresztény felekezet működését. És nem mellesleg: újjáépítették a lerombolt országot. Ez a békés forradalom milliókat megmozgatott, s nem ők tehettek róla, hogy a hidegháború kegyetlen logikája aztán négy évtizedre halálra ítélte a magyar demokráciát.


Utólag nehéz megmondani, hogy Horthy Magyarországának lett volna-e esélye elkerülni a Szovjetunió és az angolszász hatalmak elleni hadba lépést, és vele az ország szinte teljes pusztulását? Egy, az interneten is látható német dokumentumfilm már-már kigúnyolja a korabeli magyar és román vezetést, amely egymás elleni utálatában végül egymás kényszerű szövetségeseként csatlakozott a Szovjetunió elleni háborúhoz. A különbség persze az, hogy Romániának valós területi követelései voltak a szovjetekkel szemben, míg Magyarország potenciális ellenfele nem a Szovjetunió, hanem a »szövetséges« Románia lett volna. De a Horthy-rendszer antikommunista szellemisége és a német fegyverekbe vetett vakhit végzetesen rossz döntésbe rángatta bele az akkori magyar rezsimet. (...)

Sajnos a rendszerváltozás sem hozta meg a geopolitikai gondolkodásmód rehabilitálását. Bár az ország nyilvánvalóan a Szovjetunió széthullásával beállt nemzetközi fordulatnak köszönhette függetlensége helyreállítását, sokan tetszelegtek az „önfelszabadító” szerepében. Élükön a mai miniszterelnökkel.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulakman
2015. április 07. 15:39
Ha-val nem kezdünk mondatot,de ha az a cca 63e négyzetkilométer megmarad ( Bécsi döntések)akkor most minden faluban Horthy Miklós sugárút lenne a főutca, a visszatért területek örömére!!! A többi már történelem , sajnos!!
anaphylaxiás sokk
2015. április 07. 12:42
Vitatta valaki, hogy létezik geopolitika?
Mich
2015. április 07. 11:27
"A Horthy-rendszer antikommunista szellemisége és a német fegyverekbe vetett vakhit végzetesen rossz döntésbe rángatta bele az akkori magyar rezsimet." Nem felejtetted ki Trianont, te idióta...?!
Agricola
2015. április 07. 10:55
A valódi hatalmat a megszállt Magyarországon a Szövetséges Ellenőrző Bizottság élén Kliment Jefremovics Vorosilov marsall gyakorolta. Hiába nyert papírforma szerint választásokat a Kisgazda Párt, a kulcspozíciókat a kormányban a Vorosilov által delegált kommunisták töltötték be és kényük kedvük szerint mozgatták az erőszak szervezeteket.a megszállt Magyarországon. Kovács Bélát "1945. augusztus 20-ától az FKgP főtitkárává választották. 1947. február 25-én letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták, részeként a kommunistáktól még távolságot tartó politikusok elleni hadjáratnak. A Szabad Nép kommünikéje szerint letartóztatása oka az volt, hogy „aktívan vett részt földalatti szovjetellenes fegyveres csoportok alakításában és a szovjet hadsereg ellen irányuló kémkedés szervezésében”. (Wikipédia) " Nagy Ferenc-kormány 1946. február 4-étől a köztársasági elnökké választott Tildy Zoltán helyett nevezték ki Magyarország miniszterelnökévé, mely tisztségéről 1947. június 1-jén kényszerült lemondani. Ezalatt a Magyarok Világszövetsége elnöke is volt. A majdnem pontosan 16 hónapig regnált kormánya. Ellenezte mind a Baloldali Blokk, mind a háború előtti elit hatalmi törekvéseit; a rendszer polgári demokratikus konszolidációjára törekedett. Ellenezte a hároméves terv elfogadását is. 1947. május 28-án a miniszterelnökségen letartoztatták személyi titkárát, Kapócs Ferencet, majd június 1-jén Svájcban, ahol szabadságát töltötte, lemondásra kényszerítették. Lemondását meg sem várva, már május 31-én kinevezték az új miniszterelnököt.[ Ezután már nem térhetett vissza Magyarországra. Az FKgP 1947. június 3-án kizárta a pártból; október 7-én megfosztották állampolgárságától. 1948-ban a vagyonától is megfosztották." (Wikipédia) Csornoky Viktort, Tildy vejét 1947 November 22-én kinevezték egyiptomi követté. Kairói követként állítólag kapcsolatot tartott fenn az amerikai titkosszolgálattal, s ezért 1948. július 23-án hazarendelték. November 30-án az államvédelmi osztály hűtlenség (hazaárulás) és kémkedés koholt vádjával letartóztatta. Apósa, Tildy Zoltán, veje kémkedési botránya miatt még aznap kénytelen volt lemondani köztársasági elnöki tisztéről. Az FKgP kizárta a pártból. Koncepciós perben a népbíróság december 6-án kötél általi halálra ítélte. Másnap Tildy magyar köztársasági elnök vejét kivégezték.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!