Told bele az energiád és a pénzed, de az állam ne nyúljon le!

2014. november 01. 17:09

Az állam egyszerűen zéró mértékben ösztönöz arra, hogy vállalkozz, befektess, innovatív legyél, létrehozz valami újat, tartsd el magad, netán még másoknak is munkát adj. Interjú.

2014. november 01. 17:09
Várady Zsolt
hvg.hu

Hogy lett az internetadó elleni tüntetések egyik fő szónoka?

Három hete kezdtem el munkanevén egy adófizetési moráljavító kampányt. Nulladik lépésként feljelentettem az 1990. óta a parlamentben jelen levő összes pártot amiatt, hogy élhetetlen és fizethetetlen adórendszert alakítottak ki és tartanak fenn. Aztán jöttek sorban az események: amerikai kitiltási botrány, internetadó. Az október 23-i Tedd magad szabaddá!-tüntetés szervezői felkértek, hogy szólaljak fel rendezvényükön, majd az internetadó szervezői is, hogy most kedden is. Az internetadó elleni fellépés tökéletesen illeszkedik az adófizetési moráljavító kampányba, teljesen egyetértettem a szervezők céljaival és persze fontos volt az is, hogy így még nagyobb nyilvánosságot kapjon az elindított kampány. (...)

Ön minden szabályt betart, mint vállalkozó?

Igen, erre görcsösen figyelek, ezért is mertem megtenni a feljelentést, és elindítani a kampányt, mert tudom, hogy nem vagyok zsarolható.

Évekig élt, vállalkozott Berlinben. Mi a legnagyobb különbség az ottani és a hazai adókörnyezet között?

Ez egyik fontos tapasztalat annak a különbsége volt, ahogy az állam támogatja a vállalkozást. Mikor itthon megalapítottam a cégemet, azzal szembesültem, hogy ha én vagyok a tulajdonos és az ügyvezető is egyben, akkor nyolc órára kell magam bejelentenem és minden járulékot kötelező magam után fizetni. Vagyis a vállalkozásod nulladik pillanatában azzal szembesülsz, hogy még ha csak havi nettó százezer forintos fizetést is állapítasz meg magadnak, már bevállalod, hogy évi 1.2 millió forintot benyomsz a közösbe. Nyilván nem az adózással önmagával van bajom, de azzal igen, hogy az állam tulajdonképpen figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy a vállalkozó saját munkahelyét teremti meg, kockáztat egy csomó saját pénzt, rengeteg munkára kötelezi el magát és adott esetben új munkahelyeket is teremt. Akár vannak kezdetben nehézségeid, akár nincsenek, minimum évi 1.2 milliót tolj be a közösbe. Az állam egyszerűen zéró mértékben ösztönöz arra, hogy vállalkozz, befektess, innovatív legyél, létrehozz valami újat, tartsd el magad, netán még másoknak is munkát adj. Ez így egy totális agyrém. Berlinben ehhez képest, ha csinálsz egy vállalkozást, akkor az egészségügyi hozzájárulásod persze fizetned kell, de nem kell például bejelentened magad, ha nem fut a cég, nincsenek más terhek. Told bele a magad energiáját, a magad pénzét, de mi nem akarjuk, hogy ezen felül még egy csomó pénzt is befizess már az elejétől kezdve a közösbe – a német állam ezt üzeni a vállalkozóknak. Az adófizetési moráljavító kampány része, hogy létrejöjjön egy weboldal, amin ilyen és ehhez hasonló – remélem – közérthető példákat is lehet majd böngészgetni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
justiceforhungary
2014. november 03. 08:51
''Az állam egyszerűen zéró mértékben ösztönöz arra, hogy vállalkozz, befektess, innovatív legyél, létrehozz valami újat, tartsd el magad, netán még másoknak is munkát adj. Interjú.'' Ez igaz, arra ösztözöz hogy katona legyél vagy az állam által eltartott közszolga. A gond csak annyi hogy őket az exportból befolyt többletből kell eltartani. Dolgozz paraszt ! Kell a pénz a tűz körül sütkérezőknek.
kérdés
2014. november 02. 22:00
Hová fordulhatok, ha olyan sérelem ér, hogy visszaéltek közvetve az adataimmal, ha egyszer megszűnt az IWIW? Állítólag garantált volt az adatvédelem. És ha megszűnik, akkor jogos, hogy senki nem vállal ezentúl garanciát? 12 évre visszamenőleg temérdek adat. Eladó az egész világ.
kérdés
2014. november 02. 21:53
Engem ez a kijelentése gondolkodtatott el: "volt szándék a külföldi terjeszkedésre, de én abban már nem vettem részt, nem hittem benne. Valahogy nehezen tudtam elképzelni, hogy egy olyan oldalnak, amit magyarok csinálnak, szerte a világban emberek milliói majd szívesen megadják a személyes adataikat és nyilvánosságra hozzák rajta a kapcsolataikat." Melyik üzletember gondolkodik így? A következő érdekes kijelentését találtam még, de már nem menek vissza a stopra, hogy szó szerint idézhessem....egyidőben gondolkodtak azon, hogy fizetős legyen a szolgáltatás....most a netadó ellen tüntet és feljelentette az összes pártot, visszamenőleg. Melyik politikus gondolkodik így? HW-ből, SW-ből nagyon jól meg lehet élni a német nyelvterületen is, beosztottként is. Több kérdésem nincs.
gudmen
2014. november 02. 13:49
Nem egyedi korrupciós ügyek vannak, hanem a szabályok, és a jogalkalmazás hajlanak meg, így ki sem derülhet, hogy mi zajlik a háttérben. Zéró toleranciát hirdetett a kormány a korrupció ellen, ami ugyan jól hangzik, de az ügy ennyiben is marad – mondta el a Hír24 híradójában Ligeti Miklós a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. A szakértő beszélt arról is, hogy a magyar hatóságok törvényt sértenek azzal, hogy nem indítanak nyomozást az Egyesült Államokból kitiltott magyarok ügyében. Az, hogy nem ismeri a kormány a neveket, szerinte akkor sem jó érv, ha igaz, hiszen az csak felszín.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!