Miért tettestárs a német állam?

2014. június 08. 15:13

Nem tudom Angela Merkelről, de a CDU-ban senkiről sem elképzelni, hogy rábólintana a sajtószabadság megsértéséhez való asszisztálásra. Hadd legyek ennyire naiv.

2014. június 08. 15:13
Timár Gábor
A KARD

„A Deutsche Telekom egyetlen ponton fogható az ügyben, ha ugyan egyáltalán. A tulajdonosi struktúráján keresztül. A DT 31,9%-a közvetlenül vagy közvetve német állami tulajdon. A német állam pedig nem egyszerűen egy klasszikus profit- és csak profitorientált részvényes. Az államok nem azért tartanak stratégiainak nevezett tulajdonrészt stratégiainak tartott vállalatokban, mert pénzt akarnak kapni az osztalékból (azért is, nyilván), hanem hogy az állam szándékait érvényesítsék a cég döntéseiben. Ismerős? Van ilyen itthon is, Orbán előző kormánya alatt is szépen be- (vissza-) vásároltunk stratégiai cégekből, ilyen szándékkal.

Nézzük csak: A DT 31,9%-ban a német államé. A Magyar Telekom 59,2%-ban A DT-é. Az Origo Zrt. száz százalékban a Magyar Telekomé. Tisztán tulajdonosi alapon és többszörösen közvetetten, de az Origo 18,9%-os tulajdonosa így a német állam, amelynek a nevében Angela Merkel CDU-vezette kormánya hoz döntéseket a cég ügyeiben is. Nyilván nem a kormány ülésein, megvan erre az ottani vagyonkezelő, akit a kormány kinevez és aki eljár. De ha gáz van, akkor nyilván megkérdezik őt is, hogy mi van?

Ha gáz van. Most, amikor Európa ezzel foglalkozó nemzetei (a német abszolúte ilyen) épp a Bizottság új elnöke megválasztásához szükséges többség összehozását és ennek részlet-rezdüléseit kísérik olyan figyelemmel, mint idehaza a nép egy Barátok Közt-epizódot, akkor ez nem ügy. Igen ám, de - épp ilyen, politikailag kiélezett helyzetben - több ottani szereplő vélheti úgy, hogy kicsit faragna Angela asszony és a CDU/CSU respektjén, ha szembesíti ezzel a 18,9%-kal meg azzal is, hogy ahonnan a most már elég világosan körvonalazott poltikai nyomás jött, hát ők ugyanannak az Európai Néppárt nevű pártcsaládnak a tagjai, mint a német kormány vezetője. Ebben a pillanatban kerülne a német kormány lépéskényszerbe. Nem, nem fogják visszacsinálni az Origo-döntést, erre ne is gondoljon senki. »Maximum« érlelik magukban a gondolatot, hogy mit is keres a Fidesz a Néppártban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2014. június 12. 10:28
Tímár Gábor megőrült. Vagy egy UFO. Más magyarázat nem nagyon lehet.
Horlas
2014. június 10. 14:05
Hát ezek tényleg beszarnak az erőlködéstől, hogy európai szintre emeljék a jajveszékelésüket. Azért Merkel túl nagy falat számukra. De még Orbán is.
jégecet
2014. június 09. 13:31
... s addig-addig érlelik, míg levonják a következtetést: jól van ez így.
luga
2014. június 09. 13:31
Nagyon szánalmas már ez a "sajtószabadság megsértése" című rágcsálni való.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!