Honnan indulnak a startupok?

2013. május 30. 14:50

Általában gyors növekedés előtt álló, de érettebb cégekbe fektetünk, bár a Jeremie-n keresztül kezdeti fázisban lévő innovatív cégek is képbe kerülnek. Interjú.

2013. május 30. 14:50
Bárány Kristóf
REsource IngatlanInfó

Mi az üzleti modell? Hogyan használják ki ezeket a szinergiákat?

Több módon is. Egyrészről a szolgáltatott irodaterületeken kialakítottunk egy 300 nm-es coworking irodát, ami azt jelenti, hogy az egyes bérlők nem külön irodákat bérelnek, hanem együtt, egy közösségi térben dolgoznak. Ez jellemzően a startup vagy seed cégek esetében előnyös, különösen, ha azonos szektorban tevékenykednek. Ezek általában kis cégek, amelyek viszonylag flexibilis vállalati kultúrával rendelkeznek, és elég nyitottak ahhoz, hogy ilyen struktúrában tudjanak és akarjanak együtt dolgozni. A szerződések abszolút flexibilisek, de nyilván a rotáció is nagyobb. A coworking irodákkal önmagában elég nehéz pénzt keresni, számunkra viszont azért vonzó lehetőség, mert az alapjainkon keresztül pont ilyen rugalmas, tehetséges emberekkel működő innovatív startupokba szeretnénk befektetni.

Létrehoztunk egy céget, amelyik kifejezetten a korai életszakaszban, seed fázisban lévő projektek kezelésével foglalkozik, amelyek még csak nem is inkubálhatók - éppen azért, hogy innen a projekteket összegyűjtsük. 

Ezzel együtt az a tapasztalatunk, hogy az inkubációnak van létjogosultsága, bár ezt mostanában akcelerációnak hívják. Tegyük fel, hogy valakinek - itt elsősorban magánszemélyekről beszélünk - van egy ötlete, de nem tud elegendő időt fordítani az adott projektre. Ideális esetben a befektetőtől tőkét kap, amit arra fordít, amire akar. Ez azonban csak látszólag ideális eset, mert adott esetben sokkal előnyösebb lehet számára, ha egy struktúrát, egy keretrendszert kap (irodát, jogi támogatást, könyvelőt stb., és mindezt olyan professzionális szinten, amit amúgy nem tudna megfizetni), amelyben dolgozni tud, illetve annyi pénzt, amennyiből meg tud élni. Így teljes munkaidőben a projektre tud koncentrálni, de megmarad egy komoly részesedése, így a hosszú távú érdekeltsége. Általában egy év alatt kiderül, hogy a projektből lesz-e valami, de eközben olyan emberek mellett tud dolgozni, akiknek van rutinjuk abban, hogyan kell egy ötletből céget, majd pénzt csinálni. Második körben pedig - ha egy év alatt sikeresen felépíti a modelljét - további forrást tudnak nyújtani.

Milyen befektetéseket látnak szívesen kockázati tőkealapban?

Általában gyors növekedés előtt álló, de érettebb cégekbe fektetünk, bár a Jeremie-n keresztül kezdeti fázisban lévő innovatív cégek is képbe kerülnek.

Az alap elsősorban IT és telekommunikációs, valamint ehhez kapcsolódó területeken fektet be, a másik irány pedig az egészségügyi szektorhoz kapcsolódó informatikai vagy technológiai újítások. Ezeket nem a magyar keresletre, hanem a nemzetközi piacra szánjuk, de úgy gondoljuk, hogy Magyarországon megvan a megfelelő szaktudás ehhez, a termékfejlesztésre megvannak a megfelelő kapacitások, és mindez olyan bérszínvonalon, ami máshol nem elképzelhető.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!