Rendkívüli!

Békemenet after: közönségtalálkozó Bayer Zsolttal, Mráz Ágoston Sámuellel és Horváth Józseffel szombaton 18 órától

Közép-(Európa) Amerika

2012. április 04. 17:08

Nem normális, ha egy európai országban egy, a kormánynak is szimpatikus professzor a kormányfőnek nem szimpatikus döntését követően félnie kelljen.

2012. április 04. 17:08
Földi Bence
Campusonline

„Elgondolkoztam Tulassay lemondása kapcsán is. A SOTE rektora, akit egyes pletykák szerint anno miniszternek/államtitkárnak is felkértek a második Orbán-kormány megalakulása előtt, kiállt, elmondta, hogy megfosztják Schmittet kisdoktori címétől. Majd néhány napra rá kiállt, elmondta, hogy a kormány felől jelentős bizalomvesztést érzékelt, ezért inkább lemond, semhogy a SOTE lássa kárát a történetnek. Teljesen korrekt, GERINCES lépés volt a rektortól. Szerintem nem normális, ha egy európai országban - ami az Európai Unió tagja -, egy, a kormánynak is szimpatikus professzor a kormányfőnek nem szimpatikus döntését követően félnie kelljen.

Mert igen, ahogy ezt többen leírták már, ez Orbán Viktor magánszáma volt. Ő erőltette rá Schmitt Pált pártjára (Kövér állítólag már akkor megmondta, hogy az egykori NOB-alelnök egy »paprikajancsi«), s félt attól, hogy ha a kormányfő bukik, jelentős bizalomvesztés éri pártja felől. Mondjuk a helyében én is féltem volna emiatt, de attól jobban, hogy külföldön mit szólnak egy csaló és hazug kormányfőhöz, valamint attól is, hogy a magyar diplomát alacsony értékűnek kezdik tekinteni nyugaton. Talán nem véletlen, hogy Schmitt beszéde végig olyan hangvételű volt, mint aki marad, s a ma délelőtti frakcióülésről sietve távozó Orbán könnyen lehet, hogy mégis rábeszélte Schmittet arra, amit egy ország várt.

Mindezeket összevetve erősen gondolkodom, hogy tényleg itt szeretnék-e politológus lenni, itt szeretnék-e felelősségteljes, akár családos ember lenni. Gyors reagálásom édesanyám fenti kérdésére az volt, hogy »Miért, nem egzotikus dolgok történnek itt?« De, sajnos azok. Túlontúl egzotikusak. Mintha nem Közép-Európában, hanem Közép-Amerikában élnék. Megelégednék kevesebb »izgalommal« is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyeriit
2012. április 07. 07:42
Kedves Honfitársaim! Sosem voltam még így meghatva. Tivadart látva remegő pillákkal értékekről beszélni. Rektorként alakítani kell azt a politikát és nem elzárkózni tőle. Viszont hova alakította és kikkel az elmúlt 9 évben? És miért akarja most egész egyetemét elhatárolni a politikától? Scmitt doktorijában az a legszebb, hogy ennél semmi sem bizonyítja jobban, hogy az egyetemek és főiskolák mennyire a politika kiszolgálói voltak az elmúlt évtizedekben. Palibát megkínálták egy doktori címmel azok a TF-vezetők, akik a NOB és MOB al és főelnökétől komoly pénzeket reméltek sportáguknak, tanszéküknek stb. A kor tudományos követelményei szerint írta Plagibá azt a dolgozatot? Persze, hogy nem. A kor politikai követelményei szerint javították azt a dolgozatot? Mindnyájan tudjuk, hogy igen. Szóval Tivadar miért spilázta túl az ügyet most ennyire? Mert a 100 milliárdos egyetemi költségvetése körül kezdenek gyűlni a viharfelhők. Mert 2002 és 2010 között ő is a kor politikai követelményeinek megfelelően javított mindent: nem csak disszertációkat, hanem számokat és gondolatokat.Az volt a legjobb, amikor békés visszatérésre szólította fel kollégáit - a munkapadhoz. Viszont a szemében végig ott volt a rettegés saját sodródásától: mi lesz a vége annak,hogy már nem végezhetjük saját belső egyetemi politizálgatásunkat tovább a bőven eresztett állami pénzből, hiszen áldoktorik és egyéb tudományos portékák híján nem tudunk majd cserébe semmit sem adni.- ez van a professzori rettegde mögött.
sztenke
2012. április 05. 12:10
A politológusokat ért oltásokat én ezennel visszautasítom. Minden szakmának megvan az erénye/hátránya, ha valakit ez érdekel, legyen már szíve joga azt tanulni. Engem pl. k*rvára nem érdekelnek a számok, most akkor menjek mérnöknek? Látszik, még ugyanaz megy, mint a falun 50 éve: aki nem dolgozott lent a vasútnál, az a falusiak szerint nem is dolgozott. A cikkel amúgy nem értek egyet.
bendeguz
2012. április 05. 10:18
Te tényleg nem vagy normális. Mint a Móricka. Mindenről Orbán jut sz eszébe. Ennyire túlzásba vitted a másságot?
orion
2012. április 04. 22:37
" erősen gondolkodom, hogy tényleg itt szeretnék-e politológus lenni, " Valahogy nem tud érdekelni. Baj?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!