Újabb magyar szakember dolgozik a Bundesligában!

2024. március 19. 05:42

A magyar labdarúgóedző a német Hoffeinheim edzésein gyakorolja és részben tanulja a szakmát. Hazahozná a megszerzett tudást.

2024. március 19. 05:42
Kiss B. László

Tanulni, tanulni, tanulni – mondta Vlagyimir Iljics Lenin elvtárs, bár állítólag ma már azt bizonygatják, nem is a nagy halhatatlan volt ennek a szlogennek a kitalálója. Mindenesetre a nagy kommunista forradalmár, a Szovjetunió első vezetője, a marxista filozófus és teoretikus időszakára teszik a születését. Bárki is mondta először, igaza volt, s a maga intertextuális helyzetében erős hatást fejt ki. Hiszen maga a tanulás permanens folyamat, a bölcsőtől a koporsóiga tart. A világ nem torpan meg egy pillanatra sem, így aztán egész életünk a mindennapos tanulásról, okulásról szól.

Szomjazza a tudást

Persze, van, aki egy kor felett visszavesz a tempóból, mások meg fokozzák az ismeretek elsajátításának iramát. Utóbbiak közé tartozik Dudás János, a labdarúgó NB II-ben szereplő BVSC-Zugló erőnléti edzője. A 34 éves szakember úgy érezte, neki még szüksége van a fejlődésre, nem elégedett meg eddigi tudásával, és 2022 októberében beiratkozott a Football Science Institute-ra. A híres spanyol edzőiskola erőnléti képzésére jelentkezett.

„Ez a suli azért is tűnt jó lehetőségnek, mert az oktatás online történik, tehát nem kellett folyton kiutaznom Spanyolországba. De ami ennél is lényegesebb, hogy nagyon jó szakemberek tanítanak, és innen sok lehetőség van valamelyik profi csapathoz elmenni. Nekem is így jött össze ez a németországi lehetőség. Tavaly év végén a Hoffenheim kitette az intézet honlapjára, hogy ifjúsági csapatához gyakornoki állást hirdet erőnléti edzőknek. Persze, vannak, voltak más állásajánlatok is, de engem ez érdekelt. Jelentkeztem. Két kör után hárman maradtunk, s aztán engem hívtak elsőnek, hogy mehetek, ha van kedvem. Hogyne lett volna. Így aztán február közepe óta itt dolgozom Hoffenheimben, az U19-es csapatnál. 

Nagyon kedvesen fogadtak, mindenki roppant segítőkész. Teljesen úgy kezelnek, mintha hozzájuk tartoznék. 

Viccesen azt is mondhatnám, úgy érzem magam, mint Ferenc József, amikor kijelentette: minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve. Talán csak azt sajnálom, hogy Szalai Attilával nem tudtam találkozni, megismerkedni. A válogatott védő éppen azon a héten igazolt a Freiburghoz, adták kölcsön, amikor én jöttem. Sajnos, elkerültük egymást” – magyarázta a fiatalember.

Ezt is ajánljuk a témában

Dudás János (balra) munkában a német első osztályú Hoffenheim ifjúsági csaparánál 
Fotó: Dudás jános magánarchívum

Hetente felmérik az ifiket

Az edzőnek természetesen el kellett válnia a zuglói klubjától. S a válás jól sikerült. Hálás is Kisteleki Istvánnak, a BVSC szakmai igazgatójának, aki támogatta a tanulni vágyó Dudás mester igyekezetét, és persze azt is mondta neki, hogy idővel visszavárják. Így aztán nyugodtan dolgozhat, s mint elmondta, jelenleg ketten működnek erőnléti edzőként az U19-eseknél Hoffenheimben. A feladatok le vannak osztva. Előfordul, hogy edzést vezényel kint, máskor bent fogalakozik a konditeremben a sérültekkel. 

A Bundesliga első osztályú klubnál komoly kutatási részleg működik, heti szinten felmérik az ifi labdarúgókat is, 

látják, kit mennyire lehet terhelni, s gondosan elkészítik az edzéstervüket.

„Mindenbe betekinthetek itt, a klubnál, ami óriási segítség a tanulásban – mondta Dudás, aki áprilisban az U16-os, az U23-as és a felnőtt Hoffenheimnél is fog dolgozni, tanulni egy-egy hetet. Maga a megbízatása amúgy május közepéig tart. – Láthatom, hogyan készítenek fel egy-egy fiatalt fizikailag és mentálisan hétről hétre. És sajnos azt is megtapasztalom, hogy mi mennyire le vagyunk maradva ettől. Pedig a körülmények már otthon is jók, csak a háttérmunka hiányos.”

Ami meglepte őt a klubnál, az az, hogy mennyire felnőttként kezelik az ifijátékosokat. Már fiatalon megkapják az utasításokat, felépítik őket, hogy kész labdarúgóként érkezzenek a nagyok közé. Mi ettől nagyon messze vagyunk szerinte.

A minél nagyobb tudás megszerzése a célja Dudás Jánosnak a Hoffenheimnél 
Fotó: Dudás jános magánarchívum

A cél hazavinni a tudást

„Az elején leszögezték nekem, hogy ez gyakornoki állás – folytatta –, és persze jó lenne, de szerintem kicsi az esély rá, hogy utána is maradjak a klubnál. 

Nekem az volt a célom, amikor kijöttem, hogy a megszerzett tudást hazavigyem. Rajtam múlik, mit hozok ki ebből a pár hónap alatt tanultakból. És az a kapcsolatrendszer, amelyet ki tudok építeni, megfizethetetlen. No meg persze az is jól fog mutatni a szakmai önéletrajzomban, hogy a Hoffenheimnél dolgoztam.”

Emellett Dudás János azt is elmesélte, hogy amúgy a záróvizsgái most májusban lennének a spanyol suliban, de a németországi munkája miatt kapott fél év halasztást. Azonban utána sem tervezi, hogy leáll a tanulással, hiszen úgy érzi, van még mit elsajátítania. És abban is biztos, hogy jó úton jár.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Átoperált Kiscsoportos
2024. március 19. 08:48
Most arra vagytok büszkék, h az általatok annyira utált nyugaton még 1 magyar dolgozik ? :))))))))))) Ha Gyurcsány úr lenne a miniszterelnök 2-szer ekkora fizetések és nyugdíjak lennének fele ekkora árszínvonal mellett !!! Ezt is a Bakcigány Pedovajdátoknak köszönhetjük: - az ország 4 régiója is az EU legszegényebbje közé tartozik - magyarPutrisztán hivatalosan is az EU legszegényebb országa - 4 millió ember él a létminimum alatt - az árszínvonal 2020 óta 40%-kal nőtt. - az élelmiszerek ára 2 év alatt közel 60, 4 év alatt több mint 70%-kal emelkedett. - itt adják Európa egyik legalacsonyabb bérét - itt van az EU-ban harmadik legnagyobb adóteher a fizetéseken - magyar állampapír a 3. legrosszabb a világon OLAF: Magyarországon lopják az legtöbb EU-támogatást. Katarina Barley: " ... nyilvánvaló, hogy Orbán, a családja és a barátai, közpénzt lopnak. A magyar és az európai emberek pénzét lopják."
szintetikus
2024. március 19. 08:16
Ez hülye? Miért nem a náci ruszkikhoz ment? Miért a német kalifátusba? A ruszkiknál van a fejlődés a ruszki szopók szerint. XDDDDDDDDDD
5m007h 0p3ra70r
2024. március 19. 07:48 Szerkesztve
A jó öreg Hoffenheim. Egyszer ki akartam menni meccsre, mondom a jegyértékesírőnek, hogy a ké hónappal későbbi Bayern meccsükre szeretnék jegyet. Válasz: már 4 hónapja elkelt az összes. Ok, akkor a 2 hét múlva tartandó hazaira. Válasz: arra már 4 hete nincs jegy, de tudok adni még a jövő hónap végi egyik rangadóra.
Búvár Kund
2024. március 19. 07:41
Ne vicceljünk már.. A pro-licences edzői fokozat alapfeltétele, hogy egy hónapot egy top bajnokság csapatánál kell eltölteni. A magyar első osztályú csapatnál legalább egy pro-licences edzőnek kell lennie az első csapat mellett...ez már legalább vagy 20 éve szabály..Gyakorlatilag szinte minden magyar edző volt kinn ilyen gyakorlaton aki nb1 közelében dolgozik... Nem akkora durranás ez. Azt is kérdezhetném hogy na és?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!