Kelvin Kiptum a maraton új világcsúcstartója – közel járt a kétórás álomhatárhoz a chicagói maratonon

2023. október 09. 07:52

A kenyai Kelvin Kiptum hivatalos versenykörülmények között megdöntötte a maratonfutás világrekordját a chicagói maratonon és 2 óra 35 másodperces idővel adta át a múltnak az extraklasszis Eliud Kipchoge korábbi 2:01:09-es világcsúcsát.

2023. október 09. 07:52
Csisztu Zsuzsa
Csisztu Zsuzsa

Kelvin Kiptum az új maratonfutó csillag

A mindössze 23 éves Kiptum idei eredményei mind arra predesztinálták, hogy a világrekord közelébe érjen előbb-utóbb, de azt talán maga sem gondolta volna, hogy honfitársa, Eliud Kipchoge 2022-es Berlinben felállított világcsúcsát idén Chicagóban megdöntheti már.  „Ma nem is járt a világrekord a fejemben, egyszerűen nem gondoltam rá"

 – nyilatkozta Kiptum a verseny után. 

Abban viszont biztos voltam, hogy egy napon én leszek a világcsúcstartó”. 

Kiptum a mostani teljesítményével kisajátította az elmúlt évtizedben a 38 éves Kipchoge-nak járó, a „világ legjobb maratonfutója” megtisztelő címet. Kipchoge egyébként nem kisebb dologra készül, minthogy jövőre a Párizsi olimpián összehozza azt a páratlan rekordot, hogy három egymást követő olimpián ő nyeri a férfi maratonfutást. Úgy tűnik akadt most egy igazi kihívója. 

Itt megnézheti az új világklasszis frissen felállított maratoni világcsúcsát.

A nyitóképen: A kenyai Kelvin Kiptum megdönti a férfi maratonfutás világrekordját a chicagói maratonon 2023.november 8-án. (Photo by KAMIL KRZACZYNSKI / AFP)

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Novicsok-5
2023. október 09. 09:09
Eliud Kipchoge viszont kétszeres olimpiai bajnok maratoni futó. Világcsúcsok jönnek, világcsúcsok mennek, de egy olimpiai bajnok mindörökre olimpiai bajnok marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!