Vettel végleg elköszönt, Verstappen nyert, Leclerc elhozta a második helyet Pérez elöl – itt a 2022-es Formula-1-es sorozat vége

2022. november 20. 18:02

A 2022-es Forma-1-es szezon utolsó versenyét hozta az Abu Dhabi Nagydíj. Érzelmekkel teli versenyhétvégére számíthattunk, leginkább azért, mert a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel utolsó versenyét teljesítette visszavonulása előtt. Talán soha egyetlen visszavonuló versenyzőt sem búcsúztattak még az F1-ben ilyen egyöntetűen és őszintén, mint tették most Vettellel.

2022. november 20. 18:02
null

Vettel érzelmes búcsúja

Tajthi Andrea, a Racingline.hu szerzőjének írása a Mandiner sporton

Bár hivatalosan csak Vettel akasztja szögre sisakját visszavonulás okán, mások is utolsó F1-es versenyüket zárták. Daniel Ricciardo, Mick Schumacher és Nicholas Latifi nem talált magának helyet a 2023-as szezonra, így ők sem lesznek a mezőny tagjai jövőre, azonban ők még bíznak a későbbi visszatérésben.

A képen: Verstappen az élről rajtolt, és senkinek nem engedte át a pozíciót (Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool)
A képen: Verstappen az élről rajtolt, és senkinek nem engedte át a pozíciót (Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool)

Az 58 körös versenyt Verstappen várta az élről, mellette csapattársa, Pérez foglalt helyet.

Mögöttük a két Ferrari, Leclerc és Sainz sorakoztak fel, majd a két Mercedes következett Hamilton, Russell sorrendben. Top tízben utánuk Norris, Ocon, Vettel és Alonso következett.

Verstappen megtartotta az első helyet és közvetlenül mögötte sem változott a sorrend,

ám Hamiltonnak sikerült megelőznie Sainzot. A spanyol visszavenni készült a pozíciót, miközben Hamilton a rázókőre sodródott, ami meg is dobta a Mercedest, de elöl maradt. Csak a negyedik körben szóltak Hamiltonnak, hogy engedje vissza maga elé Sainzot, mert jogosulatlan előnyhöz jutott a pálya elhagyásával.

Ez után fej-fej mellett haladt a Ferrari és a Mercedes, míg nem Hamilton tisztán vette vissza a negyedik pozíciót. Ezt követően Russell is támadni kezdte a spanyolt. A nyolcadik körben aztán ismét a Ferrarinak jött ki jobban a lépés és visszaelőzte Hamiltont.

Ez idő alatt Vettel előzte Ocont a nyolcadik helyért, de lesodródott a pályáról, így nem járt sikerrel.

A top 10-ből Ocon érkezett először kerékcserére, a 15. körben, így Vettel Norris mögött haladt tovább. A következő körben azonban Russell, Norris és Pérez is érkezett cserére.

Norris elé hirtelen kiengedték a boxucában Russellt, épp csak, hogy nem ütköztek össze.

Pérez Vettel elé tért vissza, de a mexikói megcsúszott, így Vettel lendületből el tudott menni előtte. Pérez így Alonsót kapta a nyakába. Ez a felállás azonban ideiglenes volt, mikor a gumik üzemmeleggé váltak, Pérez visszavette a pozíciót a négyszeres világbajnoktól.

A 19. körben Hamilton is érkezett kerékcserére. Ezt követően Vettel - még kerékcsere nélkül - a negyedik volt, a mögötte érkező Sainz - már friss gumikon - azonban maga mögé utasította.

Verstappen az élről a 21. körben cserélte le a közepes Pirelliket kemény keverékűekre, így a vezetést Leclerc vette át. A top 10-ben ekkor csak az élen álló Leclerc és a 6. Vettel nem volt még kerékcserén - miután a németet épp megelőzte Russell. A britre azonban ekkor róttak ki 5 másodperc büntetést a boxutcai incidens miatt.

Miután Leclerc is túlesett a kerékcserén a következőképp alakult a sorrend: Verstappen, Pérez, Leclerc, Sainz, Russell, Vettel.

Mindeközben besötétedett. Vettel pedig miután 24 körön át nyúzta a közepes gumikat, érkezett cserére.

A boxkiállás után a 19. helyre esett vissza a nyolcadikról. A 28. körben műszaki hiba miatt Alonsónak ki kellett állnia a versenyből. A 34. körben Pérez a második kerékcseréjére érkezett.

A képen:  Leclerc év elején még a bajnokság legesélyesebbjének tűnt, most viszont örülhet, hogy a másik helyen végzett (Fotó: Scuderia Ferrari Press Office)
A képen: Leclerc év elején még a bajnokság legesélyesebbjének tűnt, most viszont örülhet, hogy a másik helyen végzett (Fotó: Scuderia Ferrari Press Office)

A 39. körben két utolsó versenyes, Mick Schumacher és Nicholas Latifi akadtak össze, mikor a német előzni kísérelte volna a Williamset. Azonban még nem volt előnyben, és ahogy Latifi bevenni készült a balkanyart, összeért a két autó. Egymással teljesen párhuzamosan mutattak be egy megforgást, ami bár látványos volt, ők bizonyára nem örültek neki.

A 40. körös kerékcseréjekor Russell az időbüntetését is letöltötte, így a 8. helyen folytatta a versenyt. Eközben Hamilton arra kérte a csapatát, hogy ne hagyják őt egy kiállásos taktikán.

A 45. körben Hamiltont előzte Pérez, de elfékezte magát, és Hamilton vissza tudta venni a harmadik helyet, bár csak ideiglenesen.

Hamilton győzelem nélkül zárta a teljes szezont

Az 55. körben Hamilton alatt megadta magát a Mercedes, így ő is kiesett a versenyből. A hétszeres világbajnok F1-es pályafutása során idén fordult elő először, hogy egy szezon során egyszer sem sikerült nyernie.

Pérez az utolsó körökben még megkísérelte utolérni Leclerc-t a második helyért, de végül nem tudott előzési közelségbe kerülni.

2022 utolsó futamát tehát az idei bajnok Verstappen nyerte, Leclerc és Pérez előtt.

A képen:  Verstappen kényelmesen halad a győzelem felé (Fotó: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool
A képen: Verstappen kényelmesen halad a győzelem felé (Fotó: Mark Thompson / Getty Images / Red Bull Content Pool
Azzal, hogy a mexikói már nem tudott előzni, Leclerc bebiztosította világbajnoki második helyét.

Az utolsó versenyes Ricciardo és Vettel a 9. és 10. pontszerző helyeken értek célba.

Végeredmény:

#

Versenyző

Csapat

Lemaradás

1

Max Verstappen

Red Bull

 

2

Charles Leclerc

Ferrari

8.771

3

Sergio Pérez

Red Bull

10.093

4

Carlos Sainz Jr.

Ferrari

24.892

5

George Russell

Mercedes

35.888

6

Lando Norris

McLaren/Mercedes

56.234

7

Esteban Ocon

Alpine/Renault

57.240

8

Lance Stroll

Aston Martin/Mercedes

1:16.931

9

Daniel Ricciardo

McLaren/Mercedes

1:23.268

10

Sebastian Vettel

Aston Martin/Mercedes

1:23.898

11

Yuki Tsunoda

AlphaTauri/Red Bull

1:29.371

12

Zhou Guanyu

Alfa Romeo/Ferrari

1 kör

13

Alexander Albon

Williams/Mercedes

1 kör

14

Pierre Gasly

AlphaTauri/Red Bull

1 kör

15

Valtteri Bottas

Alfa Romeo/Ferrari

1 kör

16

Mick Schumacher

Haas/Ferrari

1 kör

17

Kevin Magnussen

Haas/Ferrari

1 kör

18

Lewis Hamilton

Mercedes

kiesett

19

Nicholas Latifi

Williams/Mercedes

kiesett

 

Fernando Alonso

Alpine/Renault

kiesett

 

 

A pontversenyek végeredménye:

 

Versenyző

Pontok

1.

Verstappen

454

2.

Leclerc

308

3.

Perez

305

4.

Russell

275

5.

Sainz

246

6.

Hamilton

240

7.

Norris

122

8.

Ocon

92

9.

Alonso

81

10.

Bottas

49

11.

Ricciardo

37

12.

Vettel

37

13.

Magnussen

25

14.

Gasly

23

15.

Stroll

18

16.

Schumacher

12

17.

Tsunoda

12

18.

Zhou

6

19.

Albon

4

20.

Latifi

2

21.

de Vries

2

22.

Hülkenberg

0

 

 

#

Csapat

Pontok

1.

Red Bull Racing

759

2.

Ferrari

554

3.

Mercedes-Benz

515

4.

Alpine

173

5.

McLaren

159

6.

Alfa Romeo

55

7.

Aston Martin

55

8.

Haas

37

9.

AlphaTauri

35

10.

Williams

8

 

A nyitóképen: Vettel végleg elköszönt a versenytársaktól és a szurkolóktól (Fotó: Aston Martin F1 Team)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dugesz77
2022. november 22. 15:54
A legjobb az volt mikor nekiment az amúgy 130 éves Hamilton óragyárnak, hogy az ő nevét ne használhassák. Undorító divatkakadu. Én miatta szoktam le az F1 nézéséről.
Nabakker
2022. november 21. 14:45
Vettel, valaha kedveltük, de neki is agyára ment a jólét, és elkezdte ezt a buzi propagandát, na akkor elég lett belőle is.
Nehidd El
2022. november 21. 14:44
Vettel a kalapját. Az egész cirkusz nem érdekel, de elégtétellel tölt el, hogy a fehér emberekből dúsgazdaggá lett, magát áldozati pózba vágó félnéger Hamilton pofára esett, még a Mercivel is csak hatodik tudott lenni, végső soron lefele húzva a csapatát. Remélem, jövőre nem kap sehol szerződést, megy inkább valahova B-LMBTQZPN-nagykövetnek.
Málaga21
2022. november 21. 14:43
Jó kis évad volt. A térgyeplős egy futamot se nyert, a buzisisakos meg elköszönt. Soha rosszabbat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!