Monumentális vállalkozás és még nagyobb fejlesztések: A Tolnatej Zrt. története

2021. október 04. 13:04

A Tolnatej Zrt. Magyarország legnagyobb 100 százalékban magyar tulajdonú félkeménysajt gyártó társasága. A több mint 100 tejtermelővel dolgozó, évente 260 millió liter tejet feldolgozó vállalat az egyik legjelentősebb tejipari cég hazánkban. A közkedvelt Tolle termékcsaládot előállító Tolnatej Zrt. vezérigazgatója, Koller Attila volt a Fejlődik a hazai! rádióadás legutóbbi vendége.

2021. október 04. 13:04
null

Hazánk legnagyobb tejüzeme

A jelenleg Magyarország egyik legjelentősebb tejipari vállalkozása komoly fejlesztésekbe kezdett az elmúlt években. A legutóbbi 16 milliárd forintos beruházási program végrehajtása után reményeik szerint már nem csak hazánk, de Közép-Kelet-Európa legnagyobb félkeménysajt gyártó társasága lesznek majd. A teljes beruházási keretből másfél milliárd forintot beszállítói fejlesztési programra költöttek, hiszen óriási szükség van a tejtermelés hatékonyságának növelésére Magyarországon.

Ezeket a koronavírus járvány sújtotta éveket mindenképpen arra kell felhasználnunk, hogy nagyon erős beruházási tevékenységgel növeljük a tejtermelésnek, illetve a tejfeldolgozásnak a hatékonyságát

– mondta Koller Attila.

A Tolnatej Zrt. több mint 100 tejtermelőtől, 10 megyéből vásárolja fel a tejkészleteit, így a kész termékeket 100 százalékban magyar tejből állítják elő. Ez éves szinten 260 millió liter tej feldolgozását jelenti, melybe beletartoznak mind a termelői csoportoktól és szövetkezetektől vásárolt készletek, mind a kistermelőktől és őstermelőktől vásárolt tej is.

A Tolnatej Zrt. sajtüzeme (forrás: www.teol.hu)

Hatékony és fenntartható vállalkozásfejlesztés

Ugyan a Tolnatej Zrt. is érintett volt a koronavírus járvány hatásaiban, mely rendkívül megnehezítette a munkájukat, ennek ellenére is látványosan növekedtek az elmúlt 2 évben. 2019-ben éves szinten 180 millió liter tejet dolgoztak fel, ez mostanra további 80 millió literrel bővült, illetve a bevételük is szinte megduplázódott 2018 óta.

Az általános munkaerőhiány miatt fokozottan automatizálják, robotizálják a gyártósorokat, ezzel is növelve a hatékonyságukat.

Azokat a munkafolyamatokat, amelyeket robotizálni lehet, azokat minél hamarabb meg kell tenni és ezzel kell elérnünk azt, hogy minél nagyobb hozzáadott értéket tudjunk teremteni, valamint minél jobban meg tudjuk fizetni a hazai munkaerőt

– vélekedett Koller Attila.

A vállalkozás fejlesztése során nem csak az üzem hatékonysága volt elsődleges szempont, hanem a fenntartható fejlődés is, így kiemelt figyelmet kapott a Tolnatej Zrt. részéről a környezettudatos csomagolóanyagok használata. A tejesdobozok összetételében már 90 százalék fölötti arányban van jelen a papír, így könnyebben újrahasznosíthatóak a dobozok, emellett pedig egy 2024-től kötelező EU-s irányelv szerint a kupakokat rögzíteni kell majd a dobozokhoz, ami szintén a szelektív hulladékgyűjtést fogja elősegíteni.

Saját márkás UHT tejek (forrás: www.tolle.hu)

Változó fogyasztói szokások

Az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyert az egészségtudatosság és ebből adódóan az alacsony zsírtartalmú, „light” termékek, amik a tejiparban is jelentős változásokat hoztak. Azonban a kevesebb zsírtartalmú termékek kevésbé ízletesek, így ezzel párhuzamosan elindult egy ellentétes fogyasztói tendencia is, miszerint a klasszikus termékek iránt is egyre nagyobb a kereslet. A fogyasztói tendenciák tehát kissé kettészakadtak, de a vállalatok igyekeznek minden igényt magyar áruval kielégíteni. Emellett általánosan megfigyelhető a megnövekedett magyar vásárlóerő kapcsán egy piacbővülő hullám, mely az elmúlt hónapokban 5,5 százalékos növekedést hozott a tejtermelésben.

Jövőkép

A Tolnatej Zrt. egyik legnagyobb célkitűzése a folyamatos fejlődés és bővülés mellett a hazai termékek előtérbe hozatala az üzletekben. Erre egy kitűnő példa, hogy néhány éve még 70-80 százalékban külföldi UHT tejek voltak megtalálhatóak a boltok polcain, azóta az áfa csökkentésének köszönhetően sokat tisztult a piac és sikerült kiszorítani a külföldi versenytársak jelentős részét.

A kormány és a Tej Terméktanács is nagyon sokat tett annak érdekében, hogy megforduljon ez a belföldi-külföldi arány

– hangzott el a vezérigazgatótól.

Az UHT tejek mellett még több alaptermék – mint például vaj, trappista sajt – arányán is lehetne változtatni hasonló gazdaságpolitikai eszközökkel, így Koller Attila szerint arra kell törekedni, hogy ezen termékek jelenlétét az üzletekben minél előbb kibővítsék.

A rádióműsor visszahallgatható Spotify-on és a Fejlődik a hazai! weboldalán.

A cikk szerzője Blősz Dalma

(fotó: www.agrarjszektor.hu)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dorkoka
2021. október 09. 00:24
igaz
bunko_jobbos
2021. október 06. 22:27
"esetleg, ha közben a minőséget is megpróbálnák a béka valaga alól kiemelni." Nem teljesen értek veled egyet. Ugyanis egy vállalkozásnak el kell döntenie, hogy mivel foglalkozik: minőséget árul drágán vagy olcsón tömegterméket. Mindkettőt egyszerre nem lehet, és mindkettőre van igény. Ha viszont kellenek tömegtermékek, akkor az legalább legyen magyar. ?Mert ha ők nem csinálnának alacsonyabb minőséget, akkor csinálna egy olasz, francia stb. cég. Igenis a gagyi termelő is legyen magyar. Mások meg majd csináljanak minőséget. És az is legyen magyar.
bunko_jobbos
2021. október 06. 22:25
"Az utóbbi időben egyre nagyobb teret nyert az egészségtudatosság és ebből adódóan az alacsony zsírtartalmú, „light” termékek, " :-))))))))))))))))))))))) baszki, a tej lényege a zsír, attól finom, de a sok hülye anélkül kéri. Ja, és még többet is számolnak fel nekik érte. :-) Mondjuk megérdemlik. Az egészségre nem a szír ártalmas, hanem a sok zabálás. Ha jó a testsúlyod, akkor mindegy hogy mit eszel, csak változatos legyen (kivéve természetesen az esetleges allergiák, betegségek esetében). A zsírnak van jó íze. Inkább egyél kevesebbet.
h040183
2021. október 06. 17:31
Általánosságban igazad van a minőséget illetően, de amúgy nem ritkák ezek az összetevők. Ezen nem kell akadni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!