Kazahsztánban drasztikusan megugrott a szén alapú bitcoin-bányászat

2021. augusztus 19. 12:14

A bitcoin-bányászat továbbra is túlnyomórészt a fosszilis tüzelőanyagokból előállított villamosenergia felhasználáson alapszik, annak ellenére, hogy egyre nagyobb hangsúly kerül a kriptobányászat éghajlati hatásaira.

2021. augusztus 19. 12:14
null

Óriási mértékben növeli a szén-dioxid-kibocsátást a kriptobányászat

Kazahsztán, ahol a fosszilis tüzelőanyagok teszik ki az energiamix jelentős részét, hatalmas részesedéshez jutott a globális bitcoin-bányászat terén. A fellendülés egyik fő oka az lehet, hogy a kínai hatóságok erőteljes fellépésének hatására júniusban a

Bitcoin bányászati kapacitás Kínában a korábbi szint 10 százalékára esett vissza. 

A drasztikus szabályozás Kínában ugyan csökkenést okozott, de korántsem jelentette, hogy a globális kriptobányászat leállna vagy komoly károkat szenvedne. A bányászok gyorsan új piacokat találtak. Ezek közül az egyik Kazahsztán, amely egy olaj-, gáz- és szénforrásban gazdag közép-ázsiai ország. Kazahsztán érzékelte a bányászati tevékenység jelentős növekedését és június végén úgy döntött, hogy drágább áron szolgáltatja a villamosáramot a bányászok számára. Az extra díjszabás várhatóan 2022 elején lép életbe a ForkLog Bitcoin magazin értesülése szerint. 

A Tesla zavarba jött a kriptovaluták káros hatásaitól

A kriptobányászat környezetkárosító hatása egyre nagyobb figyelmet kapott a közelmúltban. Elon Musk, aki az év elején lehetővé tette, hogy Bitcoinért vásároljunk Tesla autókat, néhány héttel később visszalépett az ajánlattól, mondván, rendkívül szennyező tevékenység a kriptobányászat, hiszen nagyrészt fosszilis tüzelőanyagokból származó villamosenergiát használnak fel hozzá.

Júniusban aztán Musk úgy nyilatkozott, hogy akkor válnak majd elérhetővé a Tesla autók kriptovalutáért, ha a bányászatot sikerül környezetbarát módon megvalósítani. 

Messze még a zöld energiával bányászott Bitcoin

Kazahsztánban 2018-ban az energiamix mindössze 1,4 százalékát teszik ki a megújuló energiaforrások a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) adatai szerint. Ezzel szemben a Cambridge-i Alternatív Pénzügyi Központ (CCAF) új kutatása azt mutatja, hogy Kazahsztán részesedése a globális bitcoin bányászati piacon 1,4 százalékról (2019 szeptember) idén áprilisra 8,2 százalékra nőtt. Ezzel a harmadik helyre került a globális piacon. A CCAF közlése szerint Kína részesedése ezzel szemben az elmúlt másfél évben nem csökkent ilyen drasztikusan. A globális Bitcoin bányászati részesedése az ázsiai óriásnak 75,5 százalék volt 2019 szeptemberében, ami csupán 46 százalékra esett vissza ez év áprilisára. 

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!