Miért csökkent a női vezetésű startupok kockázati tőkefinanszírozása a járvány idején?

2021. július 30. 09:50

2020-ban világszerte csaknem 300 milliárd dollárt költöttek kockázati tőkefinanszírozásra. Ez a nagyságrend körülbelül a teljes görög gazdaság méretének felel meg. A világjárvány ugyan nem lassította a kockázati tőkefinanszírozást, de az életünket és a gazdaság szerkezetét jelentősen megváltoztatta. Átalakultak a munkakörülményeink, az oktatás menete, a szabadidős lehetőségek, az egészségügyi ellátás és a pénzügyeinket is másként intéztük. Egyik napról a másikra álltunk át az online vásárlásra, szinte teljes mértékben, ami hatalmas fellendülést és aranybányát jelentett a felhőszolgáltatások és a technológiai infrastruktúra területén működő vállalatoknak. Ezáltal 2020 során rendkívül megerősödött a globális kockázatitőke-piac.

2021. július 30. 09:50
null

A női cégek sokkal nehezebb helyzetben vannak

Azonban míg egyes startupok nagyon jól teljesítettek a tavalyi évben, mások korántsem zártak olyan eredményes évet. A rosszul teljesítő cégek jellemzően a nők által alapított, női vezetéssel bíró vállalkozások voltak. Egy jelentés szerint Nagy-Britanniában a kockázatitőke-piacon minden befektetett font egyetlen penny nyereséget termel a kizárólag nők által alapított vállalkozásoknál, 10 penny-t a férfi-női vegyes alapítású cégeknél és 89 penny-t termel, ha csak férfiak voltak az alapítók. A hatalmas különbség szemmel látható. 

A helyzet a járvány idején pedig még rosszabbá vált. A nők által vezetett vállalkozások kockázatitőke-finanszírozása rekord alacsony volt 2020-ban, amikor a globális finanszírozás csupán 2,3 százaléka jutott ezeknek a vállalkozásoknak a Crunchbase adatai szerint. 

Pippa Lamb elmondta, aki a londoni székhelyű Sweet Capital egyik vezetője, hogy a kockázati finanszírozás ugyan egészében jelentősen nőtt, de sajnos a női alapítók részesedése lecsökkent.

A pandémia idején több feladat hárult otthon az anyákra

Ennek egyik legfontosabb oka, hogy a járvány aránytalanul nagymértékben érintette a dolgozó nőket, és ez nyilván a cégvezetőkre, alapítókra is igaz volt. Az otthoni tanulás terhe főleg a nőkre, anyákra hárult, és szintén több teendőt jelentett a háztartás vezetése, amíg az egész család minden napját otthon töltötte. Így ezek mellett a nőknek kevés idejük maradt a saját vállalkozásukra. Az Institute for Fiscal Studies (Költségvetési Tanulmányok Intézete) szerint a dolgozó anyák napi egy óra zavartalan munkát végeztek a lezárások alatt, ezzel szemben a férfiak három órát. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint a pandémia 30 évvel vetette vissza a nőket a vállalkozások területén. 

A női cégek tevékenységi köre is az okok között van

Amellett, hogy a sok házimunka negatívan befolyásolta a nők teljesítményét saját munkájukban, a lezárások által leginkább sújtott iparágak főként azok voltak, ahol a nők koncentrációja magasabb.

A londoni King’s College szerint a járvány ideje alatt a nők által irányított vállalatok kereskedelmi volumene 71,6 százalékkal csökkent, míg ez a visszaesés a férfiak vezette cégek esetében csak 57,2 százalék volt.

Nagyobb részt nők által irányított ágazat a vendéglátás, a kiskereskedelem, az egészségügy, szépségápolás és a különböző művészeti tevékenységek, amik mind a legsúlyosabban érintett területek voltak a korlátozások során. 

A startupok világa még nagyobb kihívást jelentett az áttörésen dolgozó női vállalkozók számára, mert főként ezekben, a járvány miatt hátrányos helyzetbe került, területeken alapították cégeiket. A Barclays jelentése rámutat, hogy a technológia a legjobban finanszírozott iparág az egész világon, azonban a nők által vezetett vállalkozások általában az üzleti szolgáltatások, szabadidős, szórakoztató és személyes szolgáltatásokra koncentrálnak. 

A támogatások esetében nem vették figyelembe a nemek eltérő helyzetét

De a vírus miatti lezárásoknak voltak alattomosabb káros hatásai is a női vállalkozókra nézve. Az OECD megállapításaiból látszik, hogy a világjárvány előtt sok nő, aki céget alapított, a saját pénzét használta fel a vállalkozás beindításához. Ez viszont sokukat kiszolgáltatottá tette a gazdasági visszaesésekkel szemben, hiszen nem voltak tartalékaik. A válságban nyújtott támogatásokra vonatkozó politikai döntések és kormányzati beavatkozások sehol nem vették figyelembe a nemek közötti egyenlőtlenséget. 

Angliában például a kormány egymilliárd font értékű támogatási alapot hozott létre a startupok számára, mellyel kifejezetten az volt a cél, hogy megakadályozza a technológiai és vállalkozói szektor visszaesését az Egyesült Királyságban.

Azonban a kormány által finanszírozásra jóváhagyott 252 vállalat közül, mindössze hárman rendelkeznek nőkből álló menedzsmenttel, míg 66 vállalkozás esetében kizárólag férfiak találhatóak a cégvezetésben. A fennmaradó 176 startup vezetői férfiak és nők vegyesen.

A kritikusok azonban megjegyezték az adatokkal kapcsolatban, hogy azok nem a cégek alapítóira, tulajdonosaira vonatkoznak, hanem a vállalat irányítói csapatára, így nem tekinthetőek irányadónak. 

A visszaesés váratlan vagy szükségszerű volt?

Pedig 2019 kiemelkedő évnek tűnt a nők által vezetett startupok számára. Az összesített finanszírozás csúcsot döntött 3,54 milliárd dollárral, és ebben az évben volt a legmagasabb a női cégek aránya is a milliárd dolláros vállalatok között. Ehhez képest a következő év katasztrófa volt. Azonban sokan azt állítják, hogy nem 2020 jelentette a problémát, hanem a válság csak az utolsó csepp volt a pohárban. Úgy vélik, a világjárvány csak felerősítette és fókuszba helyezte a nők elé tornyosuló akadályokat, amelyekkel a kockázatitőke-finanszírozási folyamat minden szakaszában találkoznak. 

Ugyanis a számok alaposabb vizsgálata megmutatja, hogy 2019-ben is mérsékelt volt a fejlődés. Bár a finanszírozás elérte a csúcsot, de a nők által irányított vállalkozásra fordított kockázati tőke százalékos aránya továbbra is csak a teljes beruházások 2,7 százaléka volt. Valamint, habár a női alapítóval rendelkező cégek teljes dollárértéke 3,54 milliárd dollár volt, a WeWork egymaga 5 milliárdos teljesítményt ért el, ugyanabban az évben. 

A sovinizmus erős az üzleti világban

Eddig a finanszírozás megteremtésének legjobb útja a kapcsolatépítés volt. Ez a módja a befektetők felkutatásának nagyon kimerítő. Rengeteg találkozó, megbeszélés, ahol nőként sokszor el kell szenvedni a férfiak lenéző hozzáállását. Még mindig sokakban él a sztereotípia, hogy egy nő nem lehet jó vezető, nem érthet a pénzhez és az üzlethez úgy, mint egy férfi. Számos vállalkozónő számol be negatív tapasztalatokról, melyek olykor arra késztetik őket, hogy más finanszírozási alternatívát keressenek a kockázati tőkefinanszírozás helyett. 

A befektetőket kereső nők számára már csak azért is nehéz a helyzet, mert az All Raise szerint a 25 millió dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkező kockázatitőke-társaságoknál a döntéshozók 88 százaléka férfi.

Ráadásul egy nagyon zárt körbe tartoznak. Egy 2018-as elemzés szerint 40 százalékuk összesen két egyetem, a Stanford vagy a Harvard valamelyikére járt. A finanszírozás biztosítása pedig azt jelenti, hogy a befektetőket nem csak az ötletnek, hanem az ötlet gazdájának, annak személyiségének is meg kell nyernie. Ha pedig az ötletgazda nő, maga az ötlet pedig valamilyen olyan termékre vagy szolgáltatásra vonatkozik, amellyel kapcsolatban a befektetőnek nincsen tapasztalata, szinte garantált a kudarc. 

A karanténnak előnyei is voltak

Vannak azonban pozitív hozadékai is a járványnak a nők számára. A virtuális találkozók például hatalmas segítséget jelentettek az otthoni feladatok közepette. Lauren Currie, a Stride startup korábbi vezérigazgatója hatalmas könnyebbségnek érezte, hogy nem kellett napi három-négy találkozóra rohannia London különböző pontjaira, és így rengeteg időt és energiát takarított meg. Mint elmondta, a Zoom előtt ülve, akár napi 10 megbeszélést is le tudott bonyolítani, anélkül, hogy elhagyta volna az otthonát. 

Az új kutatások azonban azt mutatják, hogy amint a tudattalan elfogultság befolyásolja a személyes találkozókat, ugyanez a hatás a virtuális térben is megfigyelhető. A kaliforniai Santa Barbara Egyetem kutatása szerint az emberek rendszeresen alábecsülik a női vállalkozók kompetenciáját és vállalkozásuk teljesítőképességét. Ezáltal nyilván kevésbé szívesen válnak ilyen cégek befektetőivé. Currie szerint az online megbeszéléseken ő volt az egyetlen, akinek a beszédén érződött, hogy sosem járt elit egyetemre vagy magániskolába. Hiába van az általa alapított cégnek értékelhető teljesítménye, megvan a piaca, mégis érezte, hogy hátrányban van. 

(fotó: ukbusinessblog.co.uk)

Több nőt a döntéshozatalba

Az egyoldalú konszenzus az, hogy a hallgatólagos nemi elfogultság kezelésének legjobb módja, ha több nő kerül be a döntéshozatalba. Az olyan női vezetők, mint például Pippa Lamb, egyelőre kisebbségben vannak a kockázatitőke-társaságoknál. 

Az Egyesült Királyságban működő kockázatitőke-társaságok döntéshozóinak jelenleg mindössze 13 százaléka nő, és a Rose Review szerint a cégek majdnem felének még mindig nincsen egyetlen női vezetője sem. Az arányok hasonlóak az Egyesült Államokban is. Az All Raise adatai azt mutatják, hogy 2020-ban 27 nő került be újoncként a kockázatitőke-társaságok döntéshozói közé. Közülük ráadásul csupán egy nő volt fekete, és nem volt egyetlen latin származású sem. 2019-ben még 54 új nő volt a döntéshozók között. Lamb szerint mindenképpen nagyobb képviseletre van szüksége a nőknek a döntéshozatal szintjén. Ez igaz magasabb szinten is, ahol a kockázati tőkealapok finanszírozásáról döntenek, ezért elengedhetetlen a női reprezentáció. 

Más utak felé érdemes indulni

Egyelőre nem tudhatjuk, hogy mi vár ránk még a koronavírussal, illetve annak hatásaival kapcsolatban. Sokak szerint számítani lehet az alternatív finanszírozási lehetőségek fellendülésére. A tendencia évek óta ebbe az irányba mutat, és kutatások igazolják, hogy az olyan lehetőségek, mint például a crowdfunding (közösségi finanszírozás), kedvezőbbek lehetnek a nők számára. Ugyanis az Indiana Egyetem 2018-as tanulmánya úgy találta, hogy az induló vállalkozásoknak finanszírozást kereső nőket megbízhatóbbaknak tartják a crowdfunding befektetők. 

Ez lehet a megoldás a nők számára, akik évek óta nehéz helyzetben vannak a kockázatitőke-finanszírozás piacán. A világjárvány csupán felerősítette és fókuszba állította ezt a problémát. Eközben persze szintén javíthatja a befektetőket kereső nők esélyeit, ha minél nagyobb arányban kapnak szerepet a döntéshozatalban a gyengébb nem képviselői is. 
 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. július 30. 21:02
Az egész cikk maga az elfogultság. Miért a vezetőik neme alapján ítélik meg a cégeket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!