Egyre több arcvédő pajzsot gyártanak 3D-nyomtatókkal az egészségügyi dogozóknak

2020. április 17. 18:25

Több vidéki városban 3D nyomtatóval készített arcvédő pajzsokkal látják el az orvosokat, egészségügyi dolgozókat, másutt ingyenes maszkokat osztanak a koronavírus-járvány elleni védekezést segítendő.

2020. április 17. 18:25
null

A debreceni Agóra tudományos élményközpont a járvány idején nem ismeretterjesztésre, hanem védőfelszerelések gyártására használja 3D nyomtatóit. Puskás István alpolgármester és Somogyi Béla, az intézmény igazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón beszélt arról: a veszélyhelyzet kihirdetése után döntötték el, hogy az orvosok számára nélkülözhetetlen speciális arcvédőket gyártanak.

A látogatókat jelenleg nem fogadó intézményben egyszerre hat nyomtatóval naponta 24 keretet előállítanak elő, amit vastag PET-G, vagy egy egymilliméteres polikarbonát lemezhez rögzítenek.

Az Agóra tudományos élményközpontban eddig 140 pajzs készült el, abból 20 a helyi idősek otthonába került, a többit a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetben használják fel. Korábban más debreceni kulturális intézmények: a MODEM, a Csokonai Színház és a Vojtina Bábszínház is hozzájárult a sikeres védekezéshez szájmaszkok gyártásával – közölték.

Zalaegerszegen egy helyi vállalkozás szintén 3D nyomtatással készített plexi arcvédőket adományozott csütörtökön az önkormányzatnak. A Mould-Tech Kft. száz fejpántos arcvédő pajzsából az önkormányzat a saját egészségügyi alapellátási rendszerében háziorvosoknak, gyermekorvosoknak, fogorvosoknak, ügyeletnek és idősotthonoknak juttat ilyen eszközt, a fennmaradókból a megyei kórháznak is ad.

Miskolc központi piacán, a Búza téren péntektől kötelező a szájmaszk viselése az eladóknak és a piac személyzetének 9 és 12 óra között – tájékoztatott a polgármesteri hivatal.

Az önkormányzattól ingyen maszkot kapnak a piacon vásárló 65 évesnél idősebb miskolciak, a kihelyezett automata kézfertőtlenítő gépeket továbbra is mindenki díjmentesen veheti igénybe, folyamatos a takarítás és a fertőtlenítés a csarnok és az udvar teljes területén – közölték.

A közleményben kitértek arra is, hogy az önkormányzati rendészet péntektől folyamatosan ellenőrzi – hétvégéken, de szükség esetén hétköznapokon is – a piac melletti nagy parkolóban az autósokat, valamint a pecsenyéssor vendégeit, hogy betartják-e az életkorral kapcsolatos időkorlátot. Folyamatos lesz az ellenőrzés az önkormányzat által üzemeltetett termelői piacon, valamint a Vasgyári piac területén is – írták.

Hévízen kétféle szájmaszkot is biztosít a város ingyenesen minden helyi lakosnak és tartózkodási hellyel rendelkezőnek, illetve a járvány elleni védekezésben résztvevőnek – közölte az önkormányzat, amely hatezer szájmaszkot vásárolt. Azokat péntektől, a város négy pontján kialakított szabadtéri helyszínen osztják ki a helyieknek.

Oroszlányban továbbra is védőmaszkot kell viselni a városban a zárt terekben, a lakosság ellátását szolgáló üzletekben vagy szolgáltatóknál, így élelmiszerboltban, gyógyszertárban, drogériában, postán, benzinkúton, egészségügyi és szociális szolgáltatónál, illetve önkormányzat által fenntartott intézményben, tájékoztatott közösségi oldalán Lazók Zoltán polgármester.

A tatabányai önkormányzat kezdeményezésére veszélyhelyzet idején harminc százalékos bérkiegészítést kapnak a járási szociális intézmények dolgozói, akik többletmunkával látják el a megnövekedett feladatokat, mondta Szücsné Posztovics Ilona polgármester az MTI-nek.

A bérkiegészítéssel egyetértett a járás valamennyi kistelepülésének önkormányzata. Az időskorúakkal, a hajléktalanokkal foglalkozók, a házi segítségnyújtásban, a család- és gyermekjóléti központban dolgozók közül 180-an részesülnek bérkiegészítésben.

Pécsen szombaton és vasárnap Péterffy Attila polgármester döntése értelmében lezárják a város népszerű szabadidőparkjait és az azokhoz tartozó parkolókat, így a tüskésréti parkot, a Mandulást, a malomvölgyi tavak környékét és a tettyei parkot; a tavakat a horgászok felkereshetik.

Péterffy Attila közleményben jelentette be, hogy a megyeszékhely városi fenntartású idősotthonaiban 136 klinikai szintű koronavírustesztet végeztettek el kedden, várják a tesztek eredményeit, azokat a későbbiekben nyilvánosságra hozzák.

A Tolna Megyei Balassa János Kórházban két épületet ürítettek ki a koronavírusos betegek ellátására, mondta a kórház főigazgatója csütörtökön Szekszárdon. Németh Csaba a sajtótájékoztatón hozzátette: a kórház így mintegy 300 beteg fogadására képes, de a felszabadított belgyógyászati és rehabilitációs épület akár 500 ágyasra is bővíthető.

Megjegyezte, a kórház műtőblokkjában 28 lélegeztetőgép és 20, lélegeztetésre alkalmas altatógép áll rendelkezésre.

Ács Rezső, Szekszárd polgármestere közölte: a város önkormányzata az egészségügyi alapellátásban dolgozókat folyamatosan ellátja védőfelszereléssel, a körzeti orvosi rendelőkben ezer, a fogorvosoknak száztíz szájmaszkot osztottak ki.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2020. augusztus 23. 19:47
Valahol - Index? - olvastam, hogy tömegesen is lehet gyártani 3D nyomtatóval arcvédőt, kb. 100 forintos önköltségi áron, de még nincs meg a formai engedélyezés.
néhai Ch.Pilot
2020. július 16. 22:17
Attól még, hogy hányan olvassák, vagy tárgyalják, lehet szánalmas hazudozás.
terra
2020. április 27. 18:22
A háziorvos úr (hölgy) miért nem vesz magának kesztyűt és maszkot? A háziorvos vállalkozó, aki saját maga szerzi be a működéséhez szükséges eszközöket.
nyúlgerinc
2020. április 27. 18:21
Bocsánat, de egy orvosi rendelóben nem kellene kötelezően tartani védőkesztyűt? Jól seggbe kellene rúgni (kötelezettségszegés miatt is)a doktort, aki ilyen marhaságokkal (és tkp valótlanságokka) traktálja az "igazságra" köztudottan annyira érzékeny sorosista szenylapot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!