Okostelefonos app térképezi fel a svájci német nyelvjárásokat

2016. február 09. 14:00

IOS alkalmazás vizsgálja a svájci német nyelvjárások elterjedését, egészít és javít ki a hatvanéves nyelvföldrajzi térképeket.

2016. február 09. 14:00

A Cambridge, a Zürichi és a Berni Egyetem kutatói a svájci német nyelvjárások elterjedését vizsgáló és feltérképező okostelefonos alkalmazást fejlesztettek. Munkájukhoz hatvanéves nyelvföldrajzi térképet használtak.

Az egyelőre iOS-en futó Dialakt App 16 gyorsan megválaszolható kérdésen alapul. A válaszok után megmondja, hogy a felhasználó honnan származik. A user ellenőrizheti és módosíthatja, sőt, aktuális tartózkodási helyéhez is igazíthatja az eredményt.

Az app kulcsszavakat használ. Idősebb személyek esetében pontosabb, míg legrosszabbul a 15 és 20 év közöttieknél teljesít.

A válaszolók jelentős része a három nagyobb nyelvjáráshoz (Zürich, Bern, Aargau), tartozik, de az utóbbi évtizedekben a dialektusok rengeteget módosultak, és különösen a fiatalabb generációk általi használatuk is sokat változott.

„A nagyobb mobilitás, a modern tömegmédia növeli azoknak a nyelvjárásoknak a számát, amelyekkel egy személy kapcsolatba kerülhet. Ez a jelenség pedig a gyakrabban használtaknak, földrajzilag elterjedtebbeknek kedvez, míg a ritkábbaknak és izoláltabbaknak kevésbé. A Dialakt és hasonló alkalmazások kiegészítik a jelenlegi adatgyűjtő módszereket és azt is jelzik, hogy hagyományos megoldásokkal már kevésbé megy a gyűjtés” – nyilatkozta az fejlesztést vezető cambridge-i Adrian Leemann.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!