Táblagép vakok és gyengénlátók számára

2016. január 14. 09:12

A University of Michigan kutatója Sile O’Modhrain vakok számára készített Braille-ábécés táblagépet.

2016. január 14. 09:12
Trevor Mogg

„A vakok és gyengénlátók számára egy speciális képernyő szükséges, hogy a Braille-ábécé karakterei kitüremkedjenek a táblagép képernyőjéből. Ugyan éppen tegnap jelentette be a Dot nevű dél-koreai cég a vakok és gyengénlátóknak készített okostelefont (igaz ez egyszerre csak 4 karaktert tud megjeleníteni, de gyorsan változik) egy táblagép sokkal több lehetőséget rejt magában, hiszen hosszabb szövegek is megjeleníthetők egy 7 vagy 8 colos képernyőn azonnal. A technológia működőképes, a legnagyobb probléma jelenleg az egy ilyen megjelenítő mátrix előállítása jelenleg kb. 4.000 dollárba kerül.A mikrofluid névre elkeresztelt képernyő ugyanis speciális megoldásokat igényel és strapabírónak is kell lennie. A Braille pontokat ugyanis a képernyőben lévő buborékok alkotják, ha levegővel telítődnek kidudorodnak, ha nem visszasüllyednek a képernyőbe. Mindehhez kell egy roppant precíz megjelenítő elektronika, ami vezérli ezeket a mikrobuborékokat, illetve mivel kémiai alapú ezért drága még a megoldás. Természetesen, ha tömeggyártásra kerülne sor, akkor csökkenne a fajlagos előállítási költség is, de még nem rohamozták meg a fejlesztőket a humanitárius befektetők. A technológiát lehet finomítani, de még így is 1000 dollár lesz az önköltsége. Mindenesetre nagy jövőt jósolnak neki, mert a megoldással egy teljesen világ tárulhat fel a vakok és gyengénlátók számára.”

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!