Von der Leyen Pfizer-üzletét vizsgálja az Európai Ügyészség, a Bizottság most megvonná tőlük a pénzt

2024. május 13. 17:39

Laura Codruța Kövesi ügyészsége kényelmetlenné vált a Bizottságnak.

2024. május 13. 17:39

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

Nem mindennapi levél került a brüsszeli POLITICO birtokába: Laura Codruța Kövesi, az Európai Ügyészség (EPPO) román vezetője perrel fenyegette meg az Európai Bizottságot. Az uniós pénzekkel kapcsolatos bűncselekményeket vizsgáló testület levelével úgynevezett „békés megegyezési eljárást” indított a Bizottsággal szemben áprilisban,

ami az európai intézmények közötti vitákban az utolsó lépés a per előtt.

A Bizottság ugyanis még februárban jelezte az EPPO-nak, hogy bár a szervezet 2021-es alapításakor hajlandó volt biztosítani az ügyészség számára az informatikai hátteret, ezt nem kívánja többé folytatni, és egyéb módokon is meg kívánja vágni Kövesiék költségvetését.

Az EPPO becslése szerint ezzel ötmillió eurót – közel kétmilliárd forintot – húznának ki az ügyészség zsebéből,

s a POLITICO állítása szerint „az ügyészek attól félnek, hogy nem fogják tudni megfelelően végezni a munkájukat, hogyha a Bizottság véghezviszi költségvetésük megkurtítására vonatkozó tervét”.

Mindeközben az EPPO munkája megsokszorozódott: 2022-ben még csak 15, de 2023-ban már 200 nyomozást folytattak a helyreállítási pénzek kifizetésével kapcsolatban. Pikáns részlet, hogy a Bizottság úgy vág most alá az Ügyészségnek, hogy Kövesiék közben Ursula von der Leyen bizottsági elnököt is vizsgálják: a belga ügyészségtől nemrég átvették Von der Leyen ügyét, s a bizottsági elnök ellen a Pfizer-vakcinák SMS-en keresztüli beszerzése miatt „közhatalommal való visszaélés, SMS-ek megsemmisítése, korrupció és összeférhetetlenség” gyanújával nyomoznak a POLITICO szerint.

A Bizottság a POLITICO-val azt közölte: a szabályoknak megfelelően tizenöt napon belül válaszolt az EPPO-nak, és 

a belátható jövőben bizonyos feltételek mellett”

továbbra is vállalta az informatikai háttér biztosítását. Ennél több részletet ugyanakkor nem osztottak meg, így azt sem, hogy a „bizonyos feltételek” kapcsolódnak-e bármilyen tekintetben a Bizottság feje elleni nyomozáshoz.

 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. május 13. 20:06
SITTRE A NÁCI KURVÁVAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ördöngös pepecselés
2024. május 13. 19:52
ezek olyanok mint a maffia a keresztanya pénzeli az ügyészt aki ellene nyomoz röhej
luisbathhelena
2024. május 13. 19:45
Mikor a fagyi meg az eurobullshit visszanyal..
Hangillat
2024. május 13. 19:36
$Paranoid, , paranormális, jogállam elérése utáni parapolitics, pénzügyi mérgező parafapofidugó, Brussington császármorzsanő....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!