Verik a német politikusokat

2024. május 09. 15:53

Egyik oldal sem ússza meg: baloldali és jobboldali politikusokat is erőszakos támadások érnek Németországban.

2024. május 09. 15:53

Nyitókép: JENS SCHLUETER / AFP

 

Veszélyes ma német politikusnak lenni. A héten Berlin korábbi polgármesterét támadta meg egy férfi a helyi könyvtárban, és ezt az esetet számos hasonló agresszív cselekedet előzte meg – számolt be a BBC. 

Több politikust és kampány aktivistát ért támadást az elmúlt napokban Németországban. Franziska Giffey-t, az SPD ismert politikusnőjét enyhe sérüléssel kellett kórházban kezelni, miután fejbe verték egy csomaggal. 

Olaf Scholz német kancellár elítélte az agressziót, amit „felháborítónak és gyávának” nevezett, s hozzátette: 

„az erőszak nem lehet a demokratikus vita része”.

Célkeresztben a szociáldemokraták és a zöldek

Múlt pénteken Matthias Eckét, a szociáldemokraták egyik vezető EP-jelöltjét támadta meg négy tinédzser, amikor plakátokat ragasztott Drezdában. A politikus olyan súlyosan megsérült, hogy meg kellett műteni. A rendőrök nyomoznak az ügyben, és állításuk szerint a négy támadó közül legalább az egyik szélsőjobboldali volt. 

Szintén Drezdában megvertek és megrugdostak egy zöldeknek dolgozó aktivistát. 

Egy másik incidensben egy zöldpárti politikust támadtak meg a városban. Yvonne Moslert meglökdösték és leköpték, amikor éppen az utcán filmezett, és az egyik támadója állítólag azt kiabálta, hogy: „Heil Hitler!”

Az SPD tagjai megdöbbentek a Franziska Giffey elleni támadáson, aki jelenleg Berlin gazdasági ügyekért felelős szenátora. A politikusnő korábban nőügyi miniszter volt Angela Merkel kormányában, majd 2021-ben Berlin polgármesterének választották. 

Giffey ügyében a rendőrség letartóztatott egy 74 esztendős férfit, aki ellen korábban már vádat emeltek „gyűlölet-bűncselekményekért”. Az ügyészség szerint a férfi mentális zavar jeleit mutatja. 

Az AfD tagjai sincsenek biztonságban 

Bár vannak, akik az Alternatíva Németországért párt (AfD) retorikáját hibáztatják az erőszakért, a statisztikák azt mutatják, hogy őket éri a legtöbb támadás – írja a Politico. 

2023-ban 86 erőszakos támadás érte az AfD képviselőit – többet, mint bármely más pártét. 

A radikális jobboldali AfD politikusai elleni támadásokat az adatok szerint általában baloldali ideológiájú emberek követik el. 

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a héten támadás érte AfD-s politikusok egy csoportját Stuttgartban. Ketten könnyebben megsebesültek – jelentette a helyi rendőrség.

Az elmúlt években megnőtt a politikai motiváltságú bűncselekmények száma Németországban. 

2022-ben több mint négyezer erőszakos bűncselekményt követtek el politikai motivációból. 

A helyzet olyan kritikussá vált, hogy kedden összeültek a német tartományi miniszterek, megbeszélni, miként reagáljanak az esetekre. 

Hendrik Wüst, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke a német köztévének azt nyilatkozta: a támadások „Németország történetének legsötétebb fejezetét idézik”.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:47
🍓 ️ ­­­I­­­g­­a­z­­­i n­­­i­­­m­­f­­o­­­m­á­­­n­i­­á­­­k­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
lefty67
2024. május 09. 19:51
Germániában minden pofon jó helyre megy! Egy kávé rendel!
a straight cold player
2024. május 09. 18:22
Nem is értem mi történik a világban! A Nemzetközi Együttműködés Rendszerének magyarországi helytartói évek óta harsogják, hogy Magyarországon a Fidesz, de különösen is Orbán Viktor miatt teljesen polarizálódott a társadalom és olyan szintű gyűlölet van a politikai táborok között, hogy azt már a szeretetre és békére és a másik végtelen elfogadására épülő ellenzéki tábornak nagyon bántó. (Egyem a kis szívüket!) Bezzeg a fényes demokráciákban, ott szeretet és elfogadás van, ami a DK-nak is a leghőbb vágya. Erre most tessék! Az egyik mintademokráciában ahol a végtelenül polgárosult társadalom egymás iránti toleranciája az eget veri, ott politikusokat vernek. Egy világ omlott össze bennem! Már tényleg csak Dobrevben reménykedhetünk! Hátha majd Ő!!! (gyengébbek kedvéért: szarkazmus)
packó_
2024. május 09. 18:08
Elítélek minden politikus elleni erőszakot! Azért Habecket pofán vágnám....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!