Orbántól és a többi „hasznos idiótától” félti Európát a német lap

2024. május 18. 13:03

Franciaország, Magyarország és Szerbia különutas Kína-kapcsolata megbontja az európai egységet, és gyengíti az EU-t – erre játszik az oroszok háborúját támogató Peking – írja a Die Welt szerzője.

2024. május 18. 13:03

(Nyitókép: Hszi Csin-ping és Orbán Viktor beszélget egy munkaebéden Budapesten 2024. május 10-én  /  Miniszterelnöki Hivatal / AFP)

Újraválasztása után Putyin elnök első hivatalos útján Pekingbe utazott, ennek üzenete pedig az, hogy Oroszország a kínai segítség nélkül nem tudná megnyerni a háborút, Kína pedig orosz győzelemmel számol Ukrajnában. Alexander Görlach német elemző a Die Welt vendégszerzőjeként arról ír, hogy 

Kína tudatosan építi ki befolyási övezetét a Nyugaton, amit meg lehetne akadályoznia az európai államoknak, 

de ehhez túl félénken viszonyulnak a keleti nagyhatalomhoz.

A Carnegie Council for Ethics in International Affairs főmunkatársa és a New York University professzora emlékeztet: Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin államai között „korlátlan” barátság áll fenn, mintegy negyven alkalommal találkoztak eddig, és most is azt ígérik, hogy bővítik  a bilaterális partnerséget. Mint a szerző írja, Kína „kettős felhasználású”, vagyis polgári és katonai célokra egyaránt felhasználható felszereléseket, teherautókat és drónokat ad át az oroszoknak, cserébe nyomott áron szerez be tőlük földgázt, és abban is segíti az orosz álláspontot, hogy bár szavakban kiáll a nemzetállamok szuverenitása mellett, Ukrajna állami létét hasonlóan ítéli meg, mint a Kreml, szintén a NATO felelősségét firtatja a kialakult helyzetért, illetve szintén „különleges katonai műveletet" emleget háború helyett.

A Die Welt vendégszerzője szerint 

ezzel Hszi elnök mást is tesz: előkészíti a Tajvan elleni támadást.  

Tajvant ugyanis nem tekintik önálló államnak, csupán Kína szakadár tartományának. Az orosz hadiszerencse fordulása, az orosz fölény most Kína kezére játszik, és 

A kínai elnök világos jelzést adott Olaf Scholz német kancellárnak, Emmanuel Macron francia elnöknek és Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek Ukrajnával kapcsolatban, amiből egyértelművé vált: Kína nem fog nekik segíteni abban, hogy gyorsan véget vessenek egy háborúnak, a szerző értelmezése szerint azért nem, mert 

az leköti Európa erőforrásait, így a kínai gazdaság tovább szárnyalhat. 

A Kínával szövetkezők „hasznos idióták"

Alexander Görlach úgy látja, hogy Hszi elnök európai útján azon államokat látogatta meg, amelyek európai szövetségesei lehetnek.

Peking Macront „hasznos idiótának” tartja: remekül jött Kínának, ahogy a francia elnök tavalyi pekingi látogatásán kijelentette, nem feltétlenül szükséges az amerikaiak mellé állni Tajvan védelmében. A szerző szerint Macron diplomáciai nagyképűségét gáláns gesztusokkal legyezgeti, célja pedig az, hogy megosztja a nyugati szövetségeseket.

A másik ilyen állam Magyarország, amely a cikkíró szerint biztonsági kockázatot jelent Európa számára. 

Mint írja, egy megállapodás alapján szabadon tevékenykedhet a kínai rendőrség, és a kínai autógyártók számára gyártóüzemeket építenek, ami az EU és a Kínai Népköztársaság közötti kereskedelmi háborút az Unió határára hozza.

A harmadik állam Szerbia, amely Magyarországgal együtt Moszkva szoros partnere. Ezzel a szerző szerint a Balkán és Oroszország egyes részei Kína befolyási övezetébe tartoznak már – áll a Die Welt véleménycikkében.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 343 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:29
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­­é­­­k­­­e­­l­­d­ ­­a­­ ­s­­­z­e­­­x­­­i­­­ ­­­p­­­u­­­n­­c­­i­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Tommaso
2024. május 19. 19:43
az IDIÓTA GECIBEN NINCS SEMMI HASZNOS. Csak árt a magyar nemzetnek és Európának is. Ezt a tettei bizonyitják.
luisbathhelena
2024. május 19. 08:16 Szerkesztve
Ez az idiota elfelejti Scholtz 3 hete történt útját KÍNÁBA! egy majd 100 fős üzleti delegáció élén ? Dehogy felejti csak kussol róla...
herceg-3
2024. május 18. 23:46 Szerkesztve
"Balkán és Oroszország egyes részei Kína befolyási övezetébe tartoznak már" A nyugat magának köszönheti, hogy ez a "státusz" fennáll! Keménykedett Oroszországgal, keménykedett Kínával, Magyarországgal meg azóta keménykedik, mióta EU és NATO tagok vagyunk! Akik viszont békén hagyják Magyarországot, sőt, befektetéseket (amire nyugat is rá akarta tenni a kezét) és valódi, normális életet hoznak Magyarországra, az Kína és Oroszország! A nyugati "szövetségeseink" mindig hátba szúrtak a történelem során! Miattuk vesztette el Magyarország a 2/3-át, stb...! 30+ éve nem hittem volna, hogy ezt mondom valamikor, de a mostani nyugat sokkal rosszabb a volt szovjet-kommunista rendszernél! Ki merem jelenteni, hogy anno sem a Szovjetunióval volt a gond...! Már akkor is az USA célja az volt, hogy Szovjetuniót (akit az USA választott ellenségének a II. világháborút követően) eltakarítsa a föld színéről és rátegye a kezét a szinte kimeríthetetlen energia és nyersanyagforrásaira!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!