Nincs menekvés, dominál a jobboldal Finnországban

2024. május 21. 09:10

A Finnek Pártja megháromszorozhatja EP-képviselői számát.

2024. május 21. 09:10
null

Nyitókép: Christine OLSSON / TT NEWS AGENCY / AFP

Nem volt elég a finneknek a tavalyi parlamenti választáson vett jobbkanyar – az Euractiv elemzésében a jobboldal további erősödését várja.

Az Európai Parlament 2024-es tavaszi közvélemény-kutatására hivatkozva leírják: a finn EP-kampányban Ukrajna támogatása, az európai védelmi képességek növelése és a határvédelem, azaz klasszikus jobboldali témák vannak a fókuszban, s ezek jelentőségét csak erősíti, hogy Oroszország fegyverként használja a migrációt a finn határon – ami miatt egyébként Petteri Orpo kormánya már a nemzetközi emberi jogok megsértésétől sem riad vissza.

Ezt is ajánljuk a témában

Ukrajna ügyében különösebb megosztottság a finn pártpolitikában nincs – van viszont egy EU-s ügy, ami megosztja a finneket: az erdőgazdálkodás, ami Finnország számára hagyományosan jelentős bevételt hoz. Az EU természetes élőhelyekre vonatkozó direktívájáról jelenleg is parázs viták zajlanak:

a Zöldek, a baloldal és a szociáldemokraták egy része támogatják a direktívát, de a politikai középtől jobbra mindenki úgy látja, hogy az EU csak ne szóljon bele a finn erdőgazdálkodásba.

Finnországban, ahol úgy a tavalyi parlamenti, mint az elnökválasztásokat a jobboldal nyerte meg, eddigi történelmük legjobboldalibb kormánya van hivatalban: Petteri Orpo miniszterelnök néppárti Nemzeti Koalíciója, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) közé tartozó Finnek Pártja, a liberális Svéd Néppárt és a szintén néppárti Kereszténydemokraták működnek benne együtt. S úgy tűnik, a jobboldali pártjaikból nem kevesebbet, hanem többet szeretnének a finnek. A Nemzeti Koalíció a rivális szociáldemokraták népszerűségének a dupláját hozza a felmérésekben, s a Finnek Pártja is 14 százalékos, míg a Zöldek a 2019-es 16 százalékról 11 százalékra zuhanhatnak be a kutatások szerint.

Így aztán a miniszterelnök pártja 3 helyett 4 képviselővel számolhat majd az EP-ben, a Finnek Pártja pedig 1 helyett 3-mal.

Sőt, ők lehetnek az egyik olyan párt az ECR-ből, amely felé nyit az Európai Néppárt Ursula von der Leyen megválasztása érdekében.

Orpo nyilatkozott is az ügyben már: egy interjúban jelezte, hogy bár az EPP-nek az Identitás és Demokrácia frakcióban ülő „valódi szélsőjobboldali pártokkal” nem szabad együttműködnie, de a Finnek Pártja az ECR-ben foglal helyet, úgy, mint például Meloni pártja, amely „sötét múltja ellenére nagyon konstruktív európai politikát folytat”. A miniszterelnököt aggasztja a német, a francia és a spanyol jobboldal erősödése, s szerinte épp ennek megakadályozásához „szükségünk van mérsékelt jobboldali pártokra”.

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Osztap_Bender
2024. május 21. 10:47 Szerkesztve
Manapság komplett nemzeteknek megy el a józan esze. 1. Németország. 2. Franciaország. 3. Lengyelország. 4. Most meg Finnország. Jó páran feliratkoznak még a sorba rövidesen.
allen9
2024. május 21. 10:42
A finnek teljesen meghülyültek. Náluk nincsenek jobboldali, vagy nemzeti pártok. Vannak szélsőbalos elmebetegek, és balos komcsik, akiket jobboldalinak hívnak az antifás, és egyéb szarházi komcsik. A finnek lehúzták magukat a klotyón, és nem sokkal a németek kihalása (2060 körül) ők jönnek.
B_kanya
2024. május 21. 10:31
"gilou-au-claviernempolitizalok-0 2024. május 21. 09:54 MItől lenne buli öcsipöcsi? A kelet-nyugat kapujában állni az annyi, hogy annyit jelent, hogy jönnek az oroszok, anyádat seggbekúrják," Mint Szingapúrt és 1945-2023 között Finnországot, balf444$$z libernáci :) Ki is robbantotta fel a Nordstreameket?
B_kanya
2024. május 21. 10:28
"gilou-au-clavier 2024. május 21. 09:47 Csakhogy ők nem nyomorék moszkovita gecik, mint a feketebárány, desznyószaros hazudozó narancstálib árulómagyarság" Totó kutya hogy van, libsináci? A téglafejű bolgár ragálytehén álmodik még a cárról?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!