Vissza kell térni a józan ész politikájához! – Ryszard Legutko a Mandinernek

2024. április 17. 21:51

„Nem Lengyelországban és Magyarországon kell keresni a problémákat, hanem Brüsszelben” – vallja a Polgári Magyarországért Alapítvány új Hunyadi János-díjával kitüntetett Ryszard Legutko. Interjú az Európai Konzervatívok és Reformisták vezető lengyel politikusával.

2024. április 17. 21:51
FRANCE - PLENARY SESSION EUROPEAN PARLIAMENT NOVEMBER 21ST

 

Nyitókép: REUTERS / Mathieu Cugnot

Kotász Zoltán interjúja a Mandiner hetilapban.

A díjátadón beszédében azt mondta, veszélyben vannak az európai értékek és a szabadság. Milyen veszélyekről van szó?
Elsősorban arról a veszélyről, hogy az Európai Unió nem az alapvető politikai játékszabályok szerint játszik, és talán soha nem is volt azokra tekintettel. Az EU intézményei nem demokratikusak, és nem lehet őket felelősségre vonni. Az Európai Bizottságnak semmilyen demokratikus legitimitása nincs, mégis önhatalmúlag viselkedik. Ugyanez igaz az Európai Parlamentre, amelynek képviselőit ugyan közvetlenül választják, de a legitimitásuknak csak a saját országuk polgáraira kellene kiterjednie. Ennek ellenére bevett gyakorlat a parlamentben, hogy spanyol, francia, német vagy portugál képviselők akarnak parancsolni a lengyel, a magyar vagy a szlovén kormánynak. Pedig semmi közük más államok belügyeihez. A másik nagy veszély az, hogy az EU-ban aszimmetrikus a rendszer, hiszen minden tagállam egyenlő, de egyes tagállamok egyenlőbbek a többinél – hogy egy klasszikust, George Orwell Állatfarmját idézzem. Ha Németországot vagy Franciaországot szembeállítjuk például Szlovéniával vagy Ciprussal, nem nehéz észrevenni, hogy nagyságrendi különbség van köztük. Reálisan nézve sosem lesznek egyenlők. Jelentősen más a politikai befolyásuk, a gazdasági kapacitásuk. Vagyis a nagyfiúké a főszerep, ők irányítják az uniót, a kisebb, gyengébb tagállamoknak jóval szűkebb a mozgásterük. Az EU-ban most mégis azt tapasztalhatjuk, hogy egyesek növelni akarják a különbséget, el akarják törölni a tagállamok vétójogát, a kisebb tagállamok egyetlen fegyverét, amellyel megvédhetik magukat a nagyobbak önkényeskedésétől. Ha eltörlik a vétójogot, a rendszer még hierarchikusabbá, még inkább zsarnokivá válik.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. április 23. 05:48
Közben Brüsszelben kiosztották az EP Oscar díjait is. Szájer József a legvadabb kilépő kategóriában nyert: https://www.politico.eu/list/the-mep-unawards-2024/wildest-exit/ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. április 18. 02:55
Ez a bácsi már ránézésre is egy szopósszájú pedofil. Ne Ciprust tessék Németországhoz vagy Franciaországhoz hasonlítani! Lengyelország elég nagy. Tessenek belőle gazdaságilag egy Németországot csinálni, és akkor nem lesznek különböző súlycsoportban! Ennyi. Aprajafalváról meg már ne is beszéljünk! 🍄🍄🍄‍🟫
Akitlosz
2024. április 18. 01:01
Vétójogot meg a királynak, császárnak, elnöknek, consulnak, néptribunnak szokás adni. Az ENSZ is azért nem váltja be a hozzá fűzött reményeket, mert nagyhatalmaknak vétó joguk van benne. Így csak arra való, hogy a nagyhatalmak érdekeit védje a kis országokkal szemben. Na persze ha nem így lenne és ENSZ határozat elítélné mondjuk az Amerikai Egyesült Államokat, akkor ki hajta(t)ná azt végre és hogyan? Ha az EU-ban nem lenne vétójog, akkor miért maradnának benne a leszavazott országok? Az EU többség megszavazza a kötelező buzulást. Miért fogadnák ezt el a nem buzeráns országok?
Akitlosz
2024. április 18. 00:53
Amerikában ezt úgy oldották meg, hogy két kamarás a parlament. Az alsóház népességarányosan választódik, a felsőbe viszont minden tagállam egyenlő "szenátort" választ, azaz ott a legkisebb is egyenlő a legnagyobbal. Az EU annyi pénzt szór el, egy tagállamonként két (akár három) fős felsőház, 54 taggal, egyenlő jogokkal, mint az alsóház nem jelentene nagy kiadást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!