„Orbán barátja” vagy „Soros jelöltje” nyerte a lengyel és szlovák választásokat?

2024. április 12. 11:27

Pellegrini a szavazatok 53 százalékával győzte le a nyugatos liberálisként leírt Ivan Korčokot.

2024. április 12. 11:27
Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor
Mérce

Nyitókép: MTI / Koszticsák Szilárd

»Orbán és Szijjártó örömtáncot járhat – Peter Pellegrini fordított, és ő nyerte a szlovák elnökválasztást« – így, és ehhez hasonló szellemben számolt be a magyarországi sajtó arról az elnökválasztási győzelemről, amit a nacionalista Peter Pellegrini aratott a vasárnapi, szlovákiai elnökválasztáson. Pellegrini, aki mint a híradásokból kiderült, a szavazatok 53 százalékával győzte le a nyugatos liberálisként leírt Ivan Korčokot, általában úgy szerepelt a híradásokban, mint Robert Fico visszatérő miniszterelnök és Orbán Viktor szövetségese.

Ezt is ajánljuk a témában

Fico, a szlovák viszonyok között jellegzetesen a bevándorlásellenes jobboldali kampányokat folytató »szociáldemokrata« Smer vezetője korábbi választási győzelme után ugyancsak megkapta a maga címkéjét a budapesti cikkekben. Az Index az akkori választásról például egyenesen úgy számolt be: »Visszatér-e a hatalomba a szlovák Orbán Viktor?«

A kissé sablonos hírek nyomán felmerülhet az olvasóban: valójában mennyire hasznosak ezek a figyelemfelkeltésre alkalmas keretezések?

(...)A problémát Magyarországon a Fidesz-KDNP-n kívül, és náluk komolyabb formában csupán az LMP tematizálta. Arról van ugyanis szó, hogy miközben a magyarországi zöld párt, sok európai, rendszerkritikus erővel egyetemben erősen ellenezte a 2010-es évek folyamán az amerikai-EU-s TTIP szabadkereskedelmi egyezményt, az ukrajnai háború után ennek egyik sarkalatos pontja, a génmódosított gabona behozatala ismét visszakerült az asztalra.

Az amerikai nagy takarmány- és gabonacégek ugyanis jelentős érdekeltségeket szereztek az ukrajnai termőföldeken, és amit a TTIP-vel nem sikerült elérniük – tehát hogy a nem feltétlenül EU-s minőségi szabályoknak megfelelő gabonájuk uniós piacokra is eljusson –, most az orosz agresszió nyomán keletkező politikai szimpátia és »Ukrajna támogatásának« ürügyén próbálnák meg újra.

Ezek a viták minden bizonnyal a jelenlegi eredményekhez is nagymértékben hozzájárultak.

A gabonaimport-vitára azonban csupán nagyon erőltetetten lehet ráhúzni, hogy mindez »orosz befolyás« hatására vált fontossá. Ismert ugyanis, hogy teljesen hasonló módon reagáltak a nyugat-európai gazdák akkor is, amikor 2004 után a kelet-európai tagállamok csatlakozásával annak a fenyegetését érezték, hogy a magyar, lengyel, szlovák, cseh gabona és termények alacsony árai tönkretehetik gazdálkodási modelljüket.

Ukrajna viszont már Közép-Európától keletre terül el, ráadásul az eurázsiai kontinens egyik leghatalmasabb agrárországa. Még ha a pusztító háború fontos is ezekben a politikai változásokban, a sajtónak nem szabadna elfelejtenie, hogy éppen a háború teremt olyan politikai kérdéseket és problémákat, ahol a felületes Putyin versus nyugat szemléletmód félrevisz, és még propagandisztikus, tehát elkerülendő következtetésekre is sarkallhatja a hírfogyasztót.”

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:11
🍓 ️ ­­­A­ ­­­d­ö­­g­­­ö­­­s­ ­l­­á­­n­y­­o­k­­ ­v­­­á­­r­­­n­a­k­­­ ­­r­­­á­d­ 👉 𝗪­𝗪­𝗪­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­­𝗙­𝗨­𝗡
Obsitos Technikus
2024. április 13. 18:20
Na ez a dilemma elvtársak, nem az ingyen karaj.
Bp1964
2024. április 13. 09:07
Az itt kommentelő tommaso butuska kispöcsöt arról lehet megismerni, hogy hibátlanul irja, nap mint nap a CIA provokációnak szánt, de visszafele sülő hazugságait. Ha valami igaz, annak biztos az ellekezőjét mondja. Így esetleg remélhetjük, hogy a mostani oláhok tudják, mi a jó nekik.
Tommaso
2024. április 12. 14:32
Az oroszbarát retorikájáról ismert Robert Fico szlovák miniszterelnök elítélte a Kreml agresszióját, és támogatásáról biztosította Ukrajnát, A valóban oroszbarát hazaáruló ORBÁN a szivéhez kapott és majdnem lefordult a székről. Ezek szerint hiába segitette a magyarverő, MAGYARGYŰLÖLŐ Ficót a hatalomba. HA a kinai komcsik is cserbenhagyják, Orbánt tepsiben viszik ki a Karmelitákból.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!