Kik a Trump-kampány nagy pénzügyi támogatói?

2024. április 27. 08:04

Az elnökválasztási kampány égeti a pénzt, a sikeres szerepléshez elengedhetetlen, hogy legyenek adományozók. Donald Trump 2024-es kampánya mögött öt nagy finanszírozó körvonalazódik.

2024. április 27. 08:04
Maráczi Tamás

Fotó: Donald Trump érkezik a Manhattan-i büntetőbíróságra 2024. április 26-án  /  fotó: JEENAH MOON / POOL / AFP

--

A tendencia az, hogy lehet sok ezer mikroadományozó, de a kampány gerincét mégis azok a pénzek alkotják, amelyeket a kiszámítható nagy támogatók biztosítják. Donald Trump kampányára öt személy eddig 50 millió dollárt ajándékozott.

A Reuters összeállítást készített erről az öt republikánus támogatóról, akik nélkül a Joe Biden elleni kampány nem érhetne célt. A brit hírügynökség az amerikai Választási Bizottság kampányfinanszírozási jelentéseiből állította össze a listát.

- TIMOTHY MELLON

A pittsburgh-i Mellon bankárcsalád 81 éves örököse, a főleg közlekedési cégeket vezető nagyvállalkozó Wyomingban él, kényesen ügyel a privát szférájára. 

2022 óta legalább 16,5 millió dollárral támogatta a Trump-stábot, 

és a volt elnök 2020-as újraválasztási kampányára is 20 millió dollárt adott.  Emellett azonban egy független elnökjelölt-aspiráns, Robert F. Kennedy Jr. kampányát is finanszírozza.

- ISAAC ÉS LAURA PERLMUTTER

Az izraeli születésű, 81 éves Isaac "Ike" Perlmutter, a Marvel Entertainment volt elnöke és felesége, Laura Perlmutter, a Laura és Isaac Perlmutter Alapítvány igazgatója egy körülbelül 4,4 milliárd dollár értékű vagyontömeg tulajdonosai. 

Az idős úr törzsvendég Trump floridai Mar-a-Lago-i rezidenciáján, régóta adományoz Trump kampányaira. 

A 2024-es kampányra eddig több mint 10 millió dollárt adományozott, a 2020-asra pedig 21 millió dollárt szánt.

- LINDA MCMAHON

Az egykori sportvállalkozó, aki 2009-ig férjével vezette a World Wrestling Entertainment vállalkozást, régóta Trump adományozója: 2019-ben és 2020-ban több mint 15 millió dollárt, a most futó elnökválasztási kampányt pedig több mint 10 millió dollárral támogatta 2,7 milliárd dollárosra becsült magánvagyonából.

A 75 éves hölgy egyébként maga is kacérkodott a politizálással: kétszer is sikertelenül indult Connecticutban a szenátori tisztségért. 

Jelenleg ő a Trump-párti America First Policy Institute politikai agytröszt elnöke.

- ROBERT BIGELOW

A 79 éves nevadai motelmágnás 700 millió dollárra becsült ingatlanvagyonából több mint 9 millió dollárt adományozott a Trump-kampányra, de az év elején azt ígérte, hogy a novemberi választásokig kész 20 millióig elmenni a támogatásban. 

Bigelow - egyébként az UFO-k és az űrkutatás megszállottja - többször vacsorázott Trumppal annak Mar-a-Lago-i birtokán, és 

állítólag a kampány mellett 1 millió dollárt utalt át Trump perköltségeire is.

- PATRICIA DUGGAN

Az üvegművészet iránt lelkesedő művész-vállalkozó a floridai Clearwaterben él. Volt férje, Robert Duggan befektető és vállalkozó azzal alapozta meg ma már 3,3 milliárd dollárra rúgó vagyonukat, hogy 2015-ben eladta a Pharmacyclics nevű, rákgyógyszert gyártó cégét az AbbVie vállalatnak. 

A hölgy - aki egyébként a Szcientológia Egyház egyik fő adományozója - több mint 5 millió dollárt fizetett Trump 2024-es választási kampányára, de már 2020-ban 4 millió dollárt adott az elnök újraválasztási céljaira.

--

 

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bf109g14
2024. április 27. 09:54
Ha a szcientológia egyház, akkor a kocsma egy templom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!