Ezzel a B-tervvel játszaná ki a magyar kormányt Brüsszel, hogy 20 milliárd eurót adhasson Kijevnek

2023. december 27. 12:10

Nem adják fel, alternatívákat keresnek Ukrajna finanszírozására.

2023. december 27. 12:10
null

Brüsszel egy akár 20 milliárd eurót tartalmazó B-tervet készít elő Ukrajna számára, amivel megkerülnék Orbán Viktor Ukrajna finanszírozásával kapcsolatos ellenvetéseit – írja a Financial Times.

A lap emlékeztet: december elején Orbán Viktor megvétózta az EU vezetőinek azon tervét, hogy Ukrajnát közel 50 milliárd euróval finanszírozzák. Ezért most Brüsszelben alternatívákat keresnek arra, hogy pénzt juttassanak az országba.

Az FT most azt írja, a tárgyalásokban részt vevő tisztviselők szerint a hitelezési struktúrát használó 20 milliárdos támogatáshoz nem szükséges a tagállami vezetők egyhangú egyetértése. A lap szerint ez a megoldás hasonló ahhoz a 2020-ban alkalmazott konstrukcióhoz, amivel a koronavírus-járvány idején a tagállamok 100 milliárd eurót biztosítottak a rövid távú munkahelyi támogatásokhoz. 

Vagyis a tagállamok ezzel teljesen megkerülhetik Magyarországot.

Ha az EU vezetői február 1-jén megállapodnak erről a tervről, az IMF már küldheti is a támogatást Ukrajnának. A FT cikke szerint ez elég lenne ahhoz, hogy megelőzzék Ukrajnában a pénznyomtatást, ami miatt elszabadulna az infláció.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet

 

Összesen 169 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bunyevac1964
2023. december 27. 23:27
Ez volt Viktor célja. Ne a költségvetésbe építsék be a hitelt, mert akkor minden tagàllam adós lesz. Mi így kimaradunk a buliból, de lehet döglött buli lesz az és csak hajnalban jönnek majd rá az eus vezetők hogy kár is volt elmmi rá.
Hohokam
2023. december 27. 17:44
ŐK vegyék fel a hitelt, és ŐK fizessék a kamatot, ORSZÁGONKÉNT.
KBA98
2023. december 27. 17:13
Ursula majd, ha kéreget az utcán akkor lesz igazság!
tavirozsa2
2023. december 27. 17:12
"Ha az EU vezetői február 1-jén megállapodnak erről a tervről, az IMF már küldheti is a támogatást Ukrajnának. A FT cikke szerint ez elég lenne ahhoz, hogy megelőzzék Ukrajnában a pénznyomtatást, ami miatt elszabadulna az infláció." Mocskos pénzügyi játék, minden EU polgár rovására, zsebére!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!