A lengyelek már tudják, kivel veszi meg a magyar állam a budapesti repülőteret

2023. október 25. 10:34

Kínai vagy katari partner helyett francia szakmai befektetővel vásárolhatja meg a magyar állam a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret, azaz 4 milliárd eurós üzlethez csatlakozhat a Vinci Airports.

2023. október 25. 10:34


ATTILA KISBENEDEK  /  AFP

A Vinci Airports nagyon közel áll ahhoz, hogy átvegye a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetését és megszerezze a Budapest Airport 49 százalékát. A többségi tulajdonos a magyar állam lesz – írja a Rzeczpospolita. A lengyelek közeli kapcsolatban állnak a francia céggel, ezért lehetnek ilyen jól értesültek, hiszen a Vinci lesz a tervezett lengyelországi óriásreptér stratégiai partnere. A Vinci portfóliójához 12 ország 65 repülőtere tartozik.

Ezt is ajánljuk a témában

Korábbi sajtóhírek szerint a magyar kormány kínai és katari befektetőkkel is tárgyalt, ám végül a Vinci lesz a befutó. A Világgazdaság arról írt,

4 milliárd eurós, átszámítva mintegy 1500 milliárd forintos üzletről lehet szó,

ennek egy jelentős része, csaknem 1,5 milliárd euró a hitelátvállalás.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: AFP/Kisbenedek Attila

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2023. október 26. 00:50
Felteszem az államnak komoly beleszólása lesz a vezetésbe és rendes profitot is fog termelni a bolt. Egy részét ki lehet tenni a tőzsdére is, úgyhogy vannak lehetőségek. A szakmai befektető dolga pedig, hogy igazgassa a dolgokat.
Ízisz
2023. október 25. 17:02
Z. "Orbán Viktornak ajándékot hozott a postás, egyenesen Amerikából 2023. OKTÓBER 25. - 14:50 Ajándékot hozott a postás,- írta Orbán Viktor a Facebookon és az alábbi képet töltötte fel. Egyenesen Amerikából." 💯💯💯👏👏👏😎😎😎💤 https://www.vadhajtasok.hu/2023/10/25/orban-viktornak-ajandekot-hozott-a-postas-egyenesen-amerikabol
Genusnextgen
2023. október 25. 13:03
Bevált fidkány recept. Megveszik kölcsönre, odaadják a havereknek, íg az agyatlan szoponcok híg fos tengere tapsikol örömében, hogy még az unokái is fizethetik a kamatokat. Igazi sötét sutyerák banda vagytok szoponcok.
bunko-jobbos
2023. október 25. 11:48
Jó, jó, hogy magyar lesz a többségi tulajdonos, de ha franciák üzemeltetik, akkor minek? Tudom, hosszabb távon ki lehet őket majd rúgni, de nem tudtak egy magyar üzemeltetőt? Meg ugye tudjuk, hogy vannak menedzsmentjogok is.. Hiába van neked 98%-od, ha ők nevezhetik ki a vezetést. Akkor az olyan, mint a 0.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!