Putyin alaposan megbúbolta saját héjáit

2023. július 24. 19:00

Miután a „donyecki hős”, a milliók által követett, totális háborút hirdető Igor Girkin leváltandó hülyének nevezte az elnököt, voltaképpen örülhet, hogy nem esett ki egy ablakon.

2023. július 24. 19:00
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Bendarzsevszkij Anton, Budapesten élő belarusz külpolitikai szakértő hívta fel a figyelmet arra, hogy oroszországban letartóztatták az egyik legismertebb orosz turbóhazafit, Igor Girkint; megjegyezve, a bloggerként milliós követőtáborral rendelkező korábbi FSZB-tiszt csuklóján azután kattant a bilincs, hogy nem csak a katonai vezetést kritizálta, hanem nyíltan beleszállt Vlagyimir Putyinba, inkompetensnek nevezte, azt javasolva, valaki alkalmasabbra váltsák le az elnököt.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bendarzsevszkij Anton

Facebook

Idézőjel

Igor Girkin azt terjesztette, hogy Oroszországnak vissza kell térnie az Orosz Birodalom kiterjedéséhez.

A brit hírszerzés mindennek kapcsán szombati, Twitteren közzétett gyorsjelentésében az ügy kapcsán úgy vélekedett: Girkin őrizetbevétele olaj lesz a tűzre a hipernacionalista mikrobloggerek s a hadsereg egy része számára is, ugyanis okos elemzőnek és hazafinak tartják Girkint; aki egyébként a Putyin-rendszer kendőzetlen kritikájával egyfajta tabudöntéshez is hozzájárult, nem mellesleg pedig

a Prigozsin-lázadást követő tisztogatás egyik eleme lehet az ő kikapcsolása a háború közepén.

Ezt is ajánljuk a témában

Igor Girkin FSZB-tiszt – hívónevén Sztrelkov – 2014-ben, Viktor Janukovics oroszbarát elnök szivárványos forradalommal történt megbuktatása után állt a központi hatalommal szemben kritikus helyiek – az egyik narratíva szerint ukránok, a másik szerint oroszajkú, orosz-szimpatizáns lakosok élére –, akiknek nem tetszett Petro Porosenko elnök kevéssé szimpatikus irányváltása, már ami a belengetett ukránosítást illeti. Bendarzsevszkij emlékeztet, 2022 novemberében a Hágai bíróság Girkint életfogytiglani büntetésre ítélte az MH17 maláj repülőgép lelövése miatt, Girkin pedig monarchikus nézeteket vallott, miszerint a Baltikumtól Kazahsztánig tartó orosz Birodalmat kell restaurálni, Putyint pedig azért kritizálta, mert szerinte nem tesz meg mindent az orosz győzelemért, eleinte csak a katonák ellátmányára panaszkodott, nemrég pedig Putyint „semmirekelőnek” és „gyáva inkompetens alaknak” nevezte, akit le kellene váltani valaki kompetensebbre.

Az orosz vezetés és a turbónacionalisták számára is háromféle jelentősége van Ukrajnának – mondja már Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója lapunk kérdésére. Az egyik szimbolikus, a szakrális központ az egykori Kijevi Rusz központja; a másik a kelet-ukrán bánya- és acélipar, a harmadik a mikolajevi hajómotorgyár, aminek termelését 2014-től elkezdték lassítani az ukránok, noha innen látták el az orosz hadihajókat is motorral – sorolja.
Girkin nem volt egyedülálló a maga nemében, többekkel együtt segített szervezkedni a szakadároknak, egészen a donyecki és luhanszki öndeklarált népköztársaságok megszületésééig. „Girkin pedig azért él ma még, mert valószínűleg időben kiszállt, már 2014 augusztusában lemondott minden népköztársaságbeli pozíciójáról” – mutat rá a szakértő, aki szerint a többiek igen gyanús körülmények között haltak meg. „A hírek szerint az oroszok maguk szivárogtatták ki az ukránoknak a hollétüket, miután – mivel annyi segítséget sosem kaptak, amennyi a gyors győzelemhez elég lett volna – keserűségkben Moszkvát kezdték hibáztatni”.

Ebből a leckéből tanult Putyin radikális jobboldali ellenzéke, akik

sokáig nagyon vigyáztak arra, hogy a legfelső vezetőt személyében sose bírálják.

„Putyin a liberális, nyugatos ellenzéket felszalámizta, száműzte, felszámolta, de a hazafias szélsőjobboldali figurákat hagyta működni” – mondja Somkuti, aki szerint annyiban megáll a párhuzam Prigozsinnal, hogy Girkin is jobbra állt a rendszer hivatalos álláspontjától, háborús tapasztalata miatt tekintélynek örvendett, és sok mindent elnéztek neki. Ugyanakkor „nála is elmentek otthonról”, amikor az ukrán ellentámadást, a kercsi híd robbantását például nem követték szerinte elég brutális orosz ellenlépések, átlépte azt a bizonyos határt, „Putyinnak pedig üzennie kellett, hogy eddig, és ne tovább”

Ugyanis, bármennyire is sokan álltak az elnök mellé a Prigozsin-lázadás óráiban, önmagában a tény, hogy ilyen előfordulhatott, szöget ütött az átlagorosz fejébe. „Az orosz legfőbb vezető személye, legyen akár cár, akár főtitkár, akár elnök, mindig sérthetetlen: a legmesszebb menő kritikus is legfeljebb annyit mondhat, hogy rossz a rendszer, de ez nem az ő hibája, hanem a tanácsadóié”.

Az már csak cseresznye a tortahabon, hogy Prigozsin és Girkin egyáltalán nem voltak jóban korábban.

Ezt is ajánljuk a témában

Girkin türelmetlensége a fanatikusoké: az orosz birodalmi nacionalizmust a dzsihadisták elszántságával és elvakultságával vívja, „például úgy foglalná »vissza« Kijevet, hogy nem érdkeli, mit gondolnak a helyiek erről, ezzel pedig igencsak szembemegy a tényleges orosz érdekekkel” – summázza a szakértő – „a turbónacionalisták számára a háború nem érdekcsoportok vagy érdekszférák ütközése, hanem szent háború, a végsőkig tartó kíméletlen harc, az áldozatok pedig mellékesek” – vagyis nem is értik, miért nem rendelt el azonnal teljes mozgósítást az elnök, pedig, mint Somkuti fogalmaz, „Putyin látta, mi történt a Szovjetunióval, és azt is kijelentette, hogy még egyszer a hadigazdaság nem teheti tönkre Oroszországot”.

S hogy mi lesz Girkinnel? Valószínűleg elkezdik rá alkalmazni a törvényt, amire eddig nem került sor, „kap mondjuk húsz évet példastatuálás céljából, a börtönben nehéz körülményeket, odakint pedig az is lehet, hogy egy lejáratókampány indul ellene – ilyen szempontból Navalnij talán jobb párhuzam, mint Prigozsin” – vélekedik a szakértő. Mindenesetre Girkinnek egyelőre szerencséje van, hogy nem követett el nagyobb főbenjáró bűnt.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép forrása: Wikipedia

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jevgenyij-viktorovics-prigozsin-2
2023. július 25. 05:49
Anton!!! Fél Szocsit lezárták miattam.... Olyan Hotelben lakom ahova te még interneten sem jelentkezhetsz be. Aztán átugrom Krasznoda
letsgobrandon-2
2023. július 24. 23:46
"Bendarzsevszkij Anton, Budapesten élő belarusz külpolitikai szakértő" .. HaHaaHaaHaHaHa.......... a hiteltelenség etalonja
Cross Wire
2023. július 24. 21:53
Nem tudom, feltűnt-e bárkinek is, de a Mandiner címlapján megállt az idő.. még mindig 07.21 péntek van.. ezt a kibaszott gagyisztáni színvonalat.. vicc ez az egész, de tolják a képembe, hogy fizessek má' elő (hogy meglegyenek az adatiam :)))
Tuners
2023. július 24. 21:47
Nem tudom. Háborúban a tegnapi hír régi, a kétnapos már majdnem irreleváns. Azokat már át szoktam pörgetni hogy a frisseket olvassam. Ez pénteken történt. Az “olaj a tűzre” elméletről annyit, hogy amelyik military bloggereket én olvasom, max annyi volt a kritika Putyinnal szemben hogy “oké, de miért csak most” lehet találni gyűjtéseket hogy miket mondott, várható volt. Nagyon demokratikus hogy “csak” letartóztatták, volt némi seggfájása hogy nincs már hatalma, kicsit bevadult. 😊 Most már legalább tisztázva lett meddig lehet elmenni. Addig nem amíg ő ment. Nem igazán látok támogatást felé Orosz telegramon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!