3D nyomtatással, sejtekből készítettek ehető halfilét Izraelben

2023. május 04. 19:29

A cég reméli, hogy első termékeivel már jövőre piacra léphet.

2023. május 04. 19:29
null

Egy izraeli élelmiszertechnológiai vállalat azt állítja, hogy 3D nyomtatással elkészítette az első konyhakész halfilét, amely laboratóriumban tenyésztett és növesztett állati sejtek felhasználásával készült – olvasható a Reuters cikkében. A portálon azt írják: a laboratóriumban termesztett marhahús és csirke már felkeltette a figyelmet, mivel így megkerülhető a gazdálkodás környezeti terhe és kezelhetőek az állatjóléttel kapcsolatos aggályok,

de kevés vállalat foglalkozott eddig a tenger gyümölcseivel.

Az izraeli Steakholder Foods most a szingapúri székhelyű Umami Meats céggel kötött partnerséget, hogy halfilét állítsanak elő anélkül, hogy a fogyatkozó halállományokat becserkésznék.

Sejteket használnak fel

Az Umami Meats sejteket von ki egy sügérből, és azokat izommá és zsírrá növeszti. A Steakholder Foods ezután egy speciális 3D nyomtatókhoz alkalmas „bio tintához” adagolja őket. Az eredmény:

egy keskeny filé, amely a tengerből kifogott halak tulajdonságait utánozza.

Az Umami reméli, hogy első termékeit jövőre piacra dobhatja, először Szingapúrban, majd az Egyesült Államokban és Japánban. „Idővel ezeknek a termékeknek a komplexitása és színvonala magasabb lesz, és az előállításukhoz kapcsolódó árak csökkenni fognak” – mondta Arik Kaufman, a Steakholder Foods vezérigazgatója.

Nyitókép: YouTube

 

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
01234567890
2023. május 05. 17:55
1200 Ft/kg a szöcskeliszt.
robogo72
2023. május 05. 15:27
Mi a picsáért kellett ezt az izét elnevezni halfilének ? Jobban hasonlít egy megolvadt Michelin babához. Inkább nyomtattak volna egy kört, vagy négyzetet. Az sokkal gusztább lett volna.
Igazszó
2023. május 05. 08:43
Zabálják csak a zsidók a maguk gyártotta szart!
files32
2023. május 05. 07:54
A körömpöri nem sikerült?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!